Forme Medicamentoase Moi

Extras din proiect Cum descarc?

Unguentele sunt preparate farmaceutice semisolide, destinate aplicarii pe piele sau pe mucoase , in scop terapeutic sau de protectie.
In functie de gradul de dispersie al substantelor active , unguentele pot fii: unguente-solutii , unguente-emulsii,unguente-suspensii sau unguente mixte.
Daca substanta activa depaseste 25% din masa unguentului,unguentele-suspensii sunt denumite paste.
Daca faza apoasa depaseste 10% din masa unguentului,unguentele-emulsii sunt denumite creme.
Bazele de unguente hidrosolubile constau in excipienti miscibili cu apa,cu care formeaza geluri coloidale.Dintre acestea sunt polietilenglicolii si o serie de coloizi hidrofili naturali sau sintetici-amidon , pectine,metilceluloza.Aceste geluri coloidale sunt hidrofile, bine suportate de piele , favorizeaza patrunderea medicamentelor si sunt usor de indepartat prin spalare cu apa ( gel cu diclofenac).
O categorie aparte de baze de unguente, este reprezentata de silicoane.Acestea formeaza pe suprafata pielii o pelicula cu proprietati hidrofobe si protectoare fata de diferite substante hidrosolubile nocive.
Compozitie : Unguentele sunt formate din substante active , incorporate in excipienti.
Din punct de vedere al gradului de patrundere in piele a excipientului,unguentele pot fi epidermice,endodermice si diadermice.
Unguentele epidermice actioneaza la suprafata pielii,au o penetratie slaba si produc un efect local de scurta durata.Ele se prepara cu excipienti de natura minerala(vaselina , ulei de vaselina )
Unguentele endodermice sunt preparate care pun in libertate medicamentul,dupa ce a patruns in sructurile mai profunde ale pielii.Ele sunt absorbite partial,penetrand prin foliculii pilosi prin glandele sebacee.Excipientii folositi pentru unguentele endodermice sunt grasimile de natura vegetala.
Unguentele diadermice : au o actiune mai profunda , de durata , asigurand o absortie avansata a medicamentelor.Se prepara pe baza grasimilor de natura animala sau pe baza de eucerina.
In functie de miscibilitatea lor cu apa, excipientii pentru unguente se clasifica in 4 grupe :
1 - Hidrocarburi care sunt nemiscibili cu apa : vaselina,uleiul de vaselina si eucerina.
2 - Alcooli care la randul lor sunt :
- Monoalcooli (nemiscibili cu apa ): alcool cetilic
- Steroli ( emulsionabili cu apa):lanolina
- Polialcooli ( miscibili cu apa) : glicerina , alcoolul polivinilic 
3 - Gliceride naturale care sunt nemiscibile cu apa si se impart in :
- Grasimi animale (axungia)
- Grasimi vegetale ( ulei de floarea soarelui, de masline)
4 - Esteri ai acizilor grasi cu monoalcooli care sunt nemiscibili cu apa , ca de exemplu ( ceara de albine ) si cetaceul (ulei din cavitatile craniene si pericraniene ale casalotului Physeter macrocephalus).
Deci in functie de miscibilitatea lor cu apa , bazele de unguent pot fi : baze liposolubile ( grase) , baze - emulsii de tip U/A , baze - emulsii de tip A/U si baze hidrosolubile.
Tehnica de preparare : In laboratoare , unguentele se prepara in mojare.
Substanta activa se pulverizeaza foarte fin , se adauga treptat excipientul cantarit,amestecandu-se continuu.In prealabil,substanta poate fi dizolvata in 2-4 picaturi de ulei de vaselina sau se poate unge mojarul cu ulei de parafina.
Controlul unguentelor : Se verifica omogenitatea si pH-ul unguentelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme Medicamentoase Moi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!