Mierea de Albine

Extras din proiect Cum descarc?

Mierea (in latina 'melem') este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Conform statisticilor, productia anuala mondiala de miere in 2005 a fost de de 1,4 milioane de tone.
De peste sase milenii de istorie scrisa, mierea si-a pastrat renumele de medicament si aliment. Mierea este un lichid dulce, cules din flori sau din alte parti ale plantelor, preparat si depozitat de albine in faguri. Aceasta poate cristaliza, capatand in acest caz o consistenta solida din care poate fi readusa la cea lichida prin incalzire omogena la temperatura de 35-40? C.
Mierea e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca exista tratamente cu miere pentru aproape toate tipurile de afectiuni. Bineinteles ca nu orice miere e buna, atat la gust cat si ca proprietati terapeutice. 
Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.
2.Istoric
Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri, insa, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana. 
De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. In Vechiul Testament gasim scris "miere" de peste 60 ori. 
In Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Dioscoride, autorul unei carti in cinci volume, ,,De Materia Medica", trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale. 
Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala.
Folosirea mierii in alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), in medicina, in ritualurile religioase a fost in continua crestere pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla. In anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o enzima care grabeste conversia zaharului in glucoza si fructoza.
3.Clasificarea mierii de albine
- Dupa provenienta 
- Miere de flori, (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere,
- Miere de mana, (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala.
- Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul: 
- Mierea monoflora - care provine integral sau in cea mai mare parte din nectarul unei specii de plante (miere de salcam, tei, floarea soarelui, rapita etc.).
- Mierea poliflora - care provine dintr-un amestec de nectar de pe flori de diferite specii sau dintr-un amestec de miere monoflora (faneata de deal, de ses, de balta, pomi fructiferi, salcam- tei, tei- floarea soarelui etc).
- Mierea de padure - care provine in cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor decat florile, in amestec cu nectarul florilor din padure.
- Dupa modul de obtinere: 
- In faguri (se livreaza in faguri),
- Scursa liber din faguri ,
- Extrasa cu ajutorul centrifugii ,
- Obtinuta prin presarea fagurilor ,
- Topita (fagurii sunt incalziti).


Fisiere in arhiva (1):

  • Mierea de Albine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!