Mierea de Albine

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3594
Mărime: 484.62KB (arhivat)
Publicat de: Paul Stancu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Mierea (in latină ‘melem’) este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de către albine si depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Conform statisticilor, productia anuală mondială de miere în 2005 a fost de de 1,4 milioane de tone.

De peste sase milenii de istorie scrisa, mierea si-a pastrat renumele de medicament si aliment. Mierea este un lichid dulce, cules din flori sau din alte parti ale plantelor, preparat si depozitat de albine in faguri. Aceasta poate cristaliza, capatand in acest caz o consistenta solida din care poate fi readusa la cea lichida prin incalzire omogena la temperatura de 35-40° C.

Mierea e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca exista tratamente cu miere pentru aproape toate tipurile de afectiuni. Bineinteles ca nu orice miere e buna, atat la gust cat si ca proprietati terapeutice.

Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.

2.Istoric

Mierea de albine a fost prima substantă dulce folosită de om, fiind pretuită în special de preoti în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente mărturii că în civilizatiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen si levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană.

De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare si folosire a mierii. Babilonenii si diferitele civilizatii străvechi din India si China, utilizau mierea atât ca medicament cât si la ritualuri si ceremonii. În Vechiul Testament găsim scris "miere" de peste 60 ori.

În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărti în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicatii locale.

Pliniu indica mierea în asociere cu untură de peste la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală.

Folosirea mierii în alimentatie (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă crestere până la descoperirea zahărului din trestie si sfeclă. În anul 1871 a fost descoperită invertaza, (o enzimă care grăbeste conversia zahărului în glucoză si fructoză.

3.Clasificarea mierii de albine

- După provenientă

- Miere de flori, (florală), provenită din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere,

- Miere de mană, (extraflorală), provenită de pe alte părti ale plantei, în afară de flori; poate fi de origine animală sau vegetală.

- După speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:

- Mierea monoflora - care provine integral sau in cea mai mare parte din nectarul unei specii de plante (miere de salcam, tei, floarea soarelui, rapita etc.).

- Mierea poliflora - care provine dintr-un amestec de nectar de pe flori de diferite specii sau dintr-un amestec de miere monoflora (faneata de deal, de ses, de balta, pomi fructiferi, salcam- tei, tei- floarea soarelui etc).

- Mierea de padure - care provine in cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor decat florile, in amestec cu nectarul florilor din padure.

- După modul de obtinere:

- In faguri (se livrează în faguri),

- Scursă liber din faguri ,

- Extrasă cu ajutorul centrifugii ,

- Obținută prin presarea fagurilor ,

- Topită (fagurii sunt încălziti).

Preview document

Mierea de Albine - Pagina 1
Mierea de Albine - Pagina 2
Mierea de Albine - Pagina 3
Mierea de Albine - Pagina 4
Mierea de Albine - Pagina 5
Mierea de Albine - Pagina 6
Mierea de Albine - Pagina 7
Mierea de Albine - Pagina 8
Mierea de Albine - Pagina 9
Mierea de Albine - Pagina 10
Mierea de Albine - Pagina 11
Mierea de Albine - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Mierea de Albine.doc

Alții au mai descărcat și

Supozitoarele Rectale

ARGUMENT Supozitoarele sunt preparate farmaceutice solide care conţin doze unitare din una mai sau mai multe substanţe medicamentoase destinate...

Vitaminele și Rolul lor în Alimentație

ARGUMENT Nimic nu este mai benefic decât o alimentaţie cu aport scǎzut de grǎsimi şi bogatǎ în fructe, legume şi cereale, pentru a furniza...

Osteoporoză și medicație

ARGUMENT Osteoporoza (denumirea vine din latina si inseamna "os poros"), este o boala a scheletului in care oasele isi pierd gradual densitatea si...

Forme Medicamentoase Moi

Unguentele sunt preparate farmaceutice semisolide, destinate aplicarii pe piele sau pe mucoase , in scop terapeutic sau de protectie. In functie...

Merișorul

Merișorul 1. Istoric Indienii americani s-au bucurat de afine fierte și îndulcite cu miere sau sirop de artar, o reteta cu cu sos de afine, care...

Afinul

Afinul =Vaccinium myrtillus= Increngatura: Angiospermatophyta Clasa: Dicotiledonate Ordinul: Ericales Familia: Ericaceae Gen si specie:...

Antiepilepticele

Istoric Se apreciaza ca o importanta parte din populatia globului(0,3-0,6%) sufera de epilepsie, fiind dependenta de utilizarea medicatiei...

Hipertensiunea Arterială - Cauze și Tratamente

INTRODUCERE Hipertensiunea arteriala este o boala a sistemului circulator sanguin. Aceasta boala este frecvent intalnita la persoanele de varsta a...

Te-ar putea interesa și

Mierea de Albine

INTRODUCERE Spre deosebire de celelalte bunuri materiale, care asigură în principal cerinţele de bunăstare şi de confort ale omului, alimentele...

Mierea de Albine

MOTIVATIE Sănătatea este bunul ce mai de pret al omului. Natura se desfăsoară într-o mirifică armonie de forme si culori în a căror dispersiune...

Mierea de Albine

1. Introducere Mierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om, fiind preţuită în special de preoţi în cadrul diverselor ritualuri....

Mierea de Albine - Procesarea Mierii de Albine

1. Mierea de albine Mierea este un produs apicol pe care albinele melifere îl produc din nectarul florilor pe care îl culeg, prelucrează şi...

Export miere de albine în Marea Britanie

Rezumat introductiv Mierea de Albine, este un produs natural 100%, în care se gasesc toate substanţele şi aminoacizii, necesari menţinerii...

Controlul și expertiza calității mierii

INTRODUCERE Apicultura este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de...

Lapte monor cu miere de albine și scorțișoară

Capitolul 1: Scurt istoric al firmei Carmolact Societatea Carmo-Lact Prod SRL a luat fiinţă în anul 1992, având ca profil colectarea şi procesarea...

Lapte cu miere de albine și scorțișoară

INTRODUCERE Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele două decenii. Grija faţă de natură, delicateţea...

Ai nevoie de altceva?