Semiologia aparatului reproducător

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 7757
Mărime: 52.04KB (arhivat)
Publicat de: Floare Leonte
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Medicina este in acelasi timp si stiinta si arta in practica umana. In desfasurarea oricarui act medical, pe langa cunostintele care se refera la boala, este absolute indispensabil ca medical sad ea dovada de comprehensiune fata de om, -de “persoana care e atinsa de boala” (Paracelsus), cu importante implicatii de ordin psihologic, psiho-somatic si social.

Astfel orice act medical se inscrie in cadrul unei relatii interpersonal, ca o “relatie interumana”.

Semiologia

Semiologia (semeion = semn; logos = stiinta) este stiinta care se ocupa cu interpretarea semnelor diferitelor boli cu scopul de a diagnostica cat mai correct si cat mai repede.

Semiologia se foloseşte de simptome, semne, sindroame la care se adaugă investigaţiile paraclinice care ar trebui să fie ţintite pentru susţinerea diagnosticului.

Simptomele au caracter subiectiv, fiind relatate de bolnav , sunt variabile de la caz la caz, după modul de percepţie şi nu întotdeauna au o traducere obiectiva ( febră, cefalee, insomnie, astenie, sughiţ, dispnee etc).

Semnele sunt manifestări obiective produse de boală, observate de bolnav şi completate de medic prin propriile simţuri (de ex. suflu, ral, matitate etc).

Sindromul este un grup de simptome şi semne care exprimă o stare patologică, care au mecanism fiziopatologic comun; permit prin sumarea lor orientarea spre un diagnostic; pentru elucidare sau confirmare se fac investigaţiile complementare cât mai posibil ţintite. Concluzia care rezultă din analiza simptomelor, a semnelor şi confirmarea prin analize ne îndrumă spre un diagnostic care poate fi şi un sindrom.

Reproducerea

Reproducerea este o caracteristica fundamentala a oricarei fiinte si se realizeaza prin participarea a doua organisme de sex diferit. Ea este rezultatul fecundarii gametului feminin (ovul) de catre gametul masculin (spermatozoid). Oul rezultat se grefeaza in cavitatea uterina, unde continua sa creasca si sa se dezvolte pana ce fatul devenit viabil este expulzat din uter prin actul nasterii.

Aparatele de reproducere sunt reprezentate de aparatul genital feminin si aparatul genital masculin.

Anatomia aparatului reproducator masculin

La barbat, organele de reproducere toate sunt, in principal externe. Rolul lor in sexualitate este atat evident, incat aproape uitam ca anatomia lor raspunde in primul rand exigentilor reproducerii si perpetuarii speciei.

Aparatul genital (reproducator) masculin cuprinde glande sexuale sau testicule, care produc spermatozoizi destinati fecundarii ovulelor feminine, cai genitale, care permit transportarea lor si care sunt insotite de organe anexe si de un organ copulator, penisul.

Testosteronul guverneaza, de asemenea geneza spermatozoizilor. Acestia sunt elaborati in tubii seminiferi, canale foarte fine prezente in numar mare in testicule. Fiecare tub este inconjurat de o teaca tapetata de celule contractile, celulele lui Sertoli. Celulele sexuale se ascund intre celulele lui Sertoli.

Componentele aparatului reproducator barbatesc:

Glandul - este partea superioara a penisului. La barbatii care nu sunt circumcisi acesta este acoperit de preput. Reprezinta o parte foarte senzitiva a penisului deoarece este foarte bine vascularizata si are foarte multe terminatiuni nervoase ca si coroana partea care uneste glandul de corpul penisului.

Frenul - reprezinta o bucata subtire de carne care se afla pe partea inferioara a penisului si uneste corpul acestuia de gland.

Preputul - este o bucata de piele care acopera glandul la barbatii necircumcisi si care se indeparteaza printr-o interventie chirurgicala numita circumcizie.

Uretra - este canalul din varful penisului care permite trecerea urinei si a spermei.

Smemga - o substanta care seamana cu branza, secretata de glandele ce se afla de o parte si de alta a frenumului la barbatii necircumcisi.

Scrotul - este ca un sac de piele aflat in spatele penisului si sub acesta care contine testiculele glandele sexuale masculine. Cel mai important rol al scrotului este acela de-a mentine temperatura testiculelor la aproximativ 34°C, temperatura la care acestea produc spermatozoizi cel mai eficient.

Testiculele - cele doua glande sexuale masculine ce se afla in interiorul scrotului si sunt "responsabile" cu producerea spermatozoizilor si a testosteronului. In interiorul fiecarui testicul se afla un kilometru de canale numite tuburi seminale, care genereaza spermatozoizi. Fiecare testicul produce aproape 150 de milioane de spermatozoizi la fiecare 24 de ore.

Bibliografie

Semiologie medicala „Viorel Gligore” (Editura didactica si pedagogica)

Obstetica si Ginecologie Vol. I (Editura didactica si pedagogica Bucuresti 1981) „I. Negrut” „O. Rusu”

Obstetica si Ginecologie Vol. II (Editura didactica si pedagogica Bucuresti 1981) „I. Negrut” „O. Rusu”

Breviar de Obstetica si Ginecologie (Editura Medicala) „Ridia Oradeanu” „Preoteasa Cernazeanu” „I. Filipescu” „Viorica Mates”

Anatomiea si Fiziologia Omului Editia a-IV-a (Editura Medicala) „I. C. Petrescu” „Prof. I. C. Voiculescu”

Obstetica si Ginecologie (Editia didactica si Pedagogica Bucuresti 1971) „E. Abureu si colectiv”

E BINE SA STII Despre boli si tratamentul lor, pe intelesul tuturor (Editia a-VII-a Revizuita si adaugita) „Dr. Leonard Azamfirei”

http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/165/Aparatul-genital-feminin.aspx

http://www.scribd.com/doc/57017562/1/Anatomia-aparatului-genital-feminin

http://www.scribd.com/doc/56912774/VLADAREANU

http://www.sfatulmedicului.ro/Sex-si-erotism/ghidul-aparatului-reproducator-feminin_703

http://www.scritube.com/medicina/SEMIOLOGIE-CLINIC-APARAT-UROGE1435141413.php

http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-masculine/boli-ale-aparatului-genital-masculin-generalitati_612

http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-masculine/afectiuni-ale-aparatului-genital-masculin_740

http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-masculine/tulburari-ale-sistemului-reproducator-la-barbat-afectiuni-testiculare_626

http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-cu-transmitere-sexuala/boli-cu-transmitere-sexuala-sifilisul-gonoreea-chlamydia-scabia-sida_1101

Preview document

Semiologia aparatului reproducător - Pagina 1
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 2
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 3
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 4
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 5
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 6
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 7
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 8
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 9
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 10
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 11
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 12
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 13
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 14
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 15
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 16
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 17
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 18
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 19
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 20
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 21
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 22
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 23
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 24
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 25
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 26
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 27
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 28
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 29
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 30
Semiologia aparatului reproducător - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Semiologia Aparatului Reproducator.docx

Alții au mai descărcat și

Subiecte chimie analitică

Ce este electrodul de referinta? Ce este electrodul indicator? 2. Care sunt metodele cromatografiei plane? 3. Ce este extractia lichid-lichid?...

Alcaloizii Vinca

Informatii generale. Alcaloizii Vinca sunt un grup de substante narcotice ce sunt produse de planta Brebenoc - Catharanthus roseus (de asemeni...

Semânța ca sursă de medicament - semințele de muștar

Muştarul, unul din cele mai vechi condimente, a fost iniţial cultivat în China, după care, din secolul XIII, începe să cucerească Europa. În...

Botanică sem1 anul1

Botanica e stiinta biologica care studiaza plantele, avand drept scop cunoasterea tuturor insusirilor si manifestarilor de viata ale acestora....

Hepatitele Medicamentoase

Medicamentele reprezinta o cauza frecventa a hepatitei acute, mai ales la subiectii in varsta de peste 50 de ani. Ele pot fi toxice in mod direct...

Te-ar putea interesa și

Observații asupra intervențiilor de conveniență asupra femelelor carnivorelor de companie

Introducere Printre primele animale domesticite de către om este și câinele. Câinele domestic (Canis lupus familiaris) este una din subspeciile...

Istoria teoriilor comunicării

I. ORGANISMUL SOCIAL 1. Descoperirea schimburilor si fluxurilor Diviziunea muncii In cosmopolis-ul comercial al conceptiei liberale de tip...

Psihiatrie

Etimologic, psihiatria deriva din cuvintele grecesti pschee=suflet si din iatreia=vindecare. Astfel, poate fi definita ca fiind stiinta vindecarii...

Ai nevoie de altceva?