Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Filologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 25464
Mărime: 105.71KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Olteanu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Tabara

Extras din proiect

INTRODUCERE

Care este contribuţia lui Mihai Eminescu la dezvoltarea presei românesti şi a particularitaţilor ei stilistice? Răspunsul ar fi că, în condiţiile în care publicistica romaneasca de pana la Eminescu era in general tributara unui stil mai degrabă bombastic, îndatorat modelelor presei revoluţionare de la 1848, şi patosului romantic specific acelei perioade, lui Eminescu i se datorează instituirea unui stil modern, neologic, elevat, dar totodată logic şi accesibil, inspirat de tezaurul de proverbe, regionalisme şi expresii populare româneşti.

Articolele publicate în paginile “Timpului” nu numai că au atras atenţia contemporanilor, provocând mare vâlvă, dar impresionează şi astăzi prin vibraţia lor patriotică, prin admiraţia faţă de bărbăţia şi spiritul de jertfă al ostaşilor români în Razboiul pentru independenţa naţională din 1877, ca şi prin luciditatea cu care poetul judecă realitaţile din actualitatea social-politică a acelor ani. Totuşi publicistica eminesciană nu a fost supusă unei analize care sa-i evidenţieze conţinutul şi valoarea stilistică, fapt cu atat mai straniu, cu cât Eminescu nu şi-a recunoscut, în mod oficial, decat o singura profesiune, aceea de jurnalist. Publicistica lui Eminescu a fost în mod paradoxal marginalizată, ceea ce a generat o apreciere unilaterală a scrisului său, deşi numai împreună ele pot oferi o imagine completă a creativitaţii eminesciene. Eminescu s-a realizat ca ziarist la nivelul tuturor formulelor, s-a exprimat în toate genurile jurnalistice, a fost promotorul diversificarii speciilor publicistice, a cultivat stirea, cronica dramatica, cronica muzicala, revista ziarelor, recenzia si editorialul, reprezentând un moment decisiv în procesul de “profesionalizare” al gazetarilor.

Putem distinge trei perioade în evoluţia stilului eminescian: perioada începuturilor, anii 1870-1876, cand Eminescu a colaborat la Albina, Familia, Federaţiunea, Convorbiri literare si Românul, perioada consacrarii anii 1876-1877 la Curierul de Iaşi când se dovedeşte vocaţia culturala polivalentă a poetului si perioada apogeului 1877-1883, fază care aparţine mai ales comentariului politic, articolele cu caracter polemic devenind deosebit de vehemente în critica bine-cunoscutelor “forme fără fond”.

Publicistica lui Eminescu s-a impus atat la vremea publicării, cat şi în posteritate prin ideatică şi strălucire expresivă. Oscilând între teribilism şi obtuzitate, publicistica lui Eminescu rămâne o dimensiune profund definitorie a operei, în ciuda controverselor şi negaţilor.

Parcurgându-i publicistica îl descoperi pe poet, pe prozator, pe dramaturg. El nu este un scriitor care practică amatoristic o gazetărie de circumstanţă şi eventual de vacanţa, gazetaria eminesciana a fost destin şi opţiune. Nu e deloc lipsit de semnificaţie ca angajarea gazetăreasca începe în 1870 şi se sfarşeşte în 1889. De aici rezultă nu numai implicarea sa gazetărească, în istoria dramatică a timpului, ci şi, între altele instituirea unui limbaj adecvat domeniului.

"Vocea lui Dumnezeu, este vocea poporului; şi fiindcă chipul lui Dumnezeu este chipul poporului, dau înteles glasului poporului, sunt eu vocea lui Dumnezeu". Din acest extract inţelegem ca ne aflăm în faţa unui excepţional artist al cuvântului şi că acesta s-a simţit menit unei misiuni de apostol, iar finalitatea actului gazetăresc era a convinge şi a învinge. Dimensiunii informative i se adaugă şi o dimensiune analitică şi combativă, discursul publicistic se particularizează prin atitudine polemică, prezentă în mai toate manifestele sale. O altă caracteristică a scrierilor lui Eminescu acea că articolele sale sunt de multe ori construite pe temeiul prezenţei unui interlocutor, ceea ce ne oferă, nouă cititorilor, un puternic impact emoţional.

Publicistica lui Eminescu a abordat doua zone de interes, pe de-o parte viaţa culturală, în primul rand teatrul, limba si literatura, învatamântul, şi pe de alta parte viaţa social-politică. Articolele având ca obiectiv cultura, sunt caracterizate printr-o atitudine intelectuala sobra, prin rigoare şi limbaj de specialitate colorat neologic, dar şi prin cultivarea ironiei şi a formulei sentenţioase. Articolele privind viaţa social-politică se definesc prin interogaţia retorica, prezenţa unui interlocutor şi prin ţinuta polemică. Se valorifica oralitatea, cultivarea ironiei şi caricaturii. Reprezentativ pentru acest tip de articol sau discurs publicistic privind politicul, este urmatorul fragment: "Căci din doua una. Sau acesti oameni sunt cu toţi genii şi prin calitatea muncii lor intelectuale merită locul pe care-l ocupă, sau neproducând nici o valoare nereprezentând nici un interes general decât cel al stomahului lor propriu, trebuie reîmpinşi în intunericul ce li se cuvine. Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învaţaţi nici cât negru sub unghie, fabricanţi numai de palavre, meseriaşi nu, bresla cinstină n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deşerte, leneşi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fuduli, mult mai înfumuraţi decât colaboratorii din nemurile cele mai vechi ale ţării".

Textul publicistic eminescian adoptă un limbaj individual prin retorism şi simplitate, neologism şi archaism. Interogaţii retorice, fraze enunţiative ori exclamative, care dau relief atitudinii ironice a poetului şi propriului stil de comunicare. Putem observa folosirea unor construcţii oximoronice şi a unor figuri de stil definitorii pentru scrisul poetului, acestea potenţeaza discursul său publicistic, caracterizând cum nu se poate mai bine pe jurnaliştii şi mai ales pe oamenii politici ai vremii. Construcţii precum: onestitate inversă, America dunăreană, mesteşugul patriotismului reversibil, patriotism platonic, daltonism intelectual, voinţă negativă, utilizate în scopuri polemice , gravitează în sfera satirei, a ironiei şi a sarcasmului, pe care Eminescu a înteles să le pună în slujba corectitudinii morale, pe care el, ca om de litere, nu o concepea decât însotită de corectitudinea limbii.

Textele eminesciene sunt produsul impactului cotidian al artistului cu o realitate complexa. Marea majoritate a articolelor reprezintă expresia unei ciocniri între propriile gânduri, idei, valori şi lumea în care a trăit şi pe care a încercat s-o modeleze sau măcar s-o judece.

Preview document

Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 1
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 2
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 3
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 4
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 5
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 6
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 7
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 8
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 9
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 10
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 11
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 12
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 13
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 14
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 15
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 16
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 17
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 18
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 19
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 20
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 21
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 22
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 23
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 24
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 25
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 26
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 27
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 28
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 29
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 30
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 31
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 32
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 33
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 34
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 35
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 36
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 37
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 38
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 39
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 40
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 41
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 42
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 43
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 44
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 45
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 46
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 47
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 48
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 49
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 50
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 51
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 52
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 53
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 54
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 55
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 56
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 57
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 58
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 59
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 60
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 61
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 62
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 63
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 64
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 65
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 66
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 67
Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Activitatea lui Mihai Eminescu la Ziarul Timpul.doc

Alții au mai descărcat și

Aspectele Stilistice ale Faptelor de Limbă la Nivel Lexical

INTRODUCERE Motto: „Stilul nu este ingredientul târziu al idei, ci fratele ei geamăn”. Actualitatea temei. În realizarea acestei teze ne vom...

Ion Creangă

Argument In literatura romana Ion Creanga continua in ceea ce priveşte talentul de a povesti - realizând un salt uriaş - pe Neculce (intocmai ca...

Curentul Latinist

Curentul latinist reprezinta prelungirea si amplificarea ideilor Scolii Ardelene in cursul secolulul al XIX-lea, actiunea lui desfasurandu-se...

Iorgu Iordan - Stilistica limbii române

Iorgu Iordan a fost un erudit, un deschizător de drumuri în ceea ce privește cercetarea numeroaselor domenii lingvistice. Maniera sa savantă...

George Bacovia - Reprezentant al Simbolismului

Simbolismul este un curent literar ce a luat naștere în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în literatura franceză, ca o reacție la retorismul...

Originea și Evoluția Limbii Române

Istoricii antici fixeaza catre mijlocul secolului al VIII-lea i.e.n. (mai precis,in 753)data intemeierii Romei de catre legendarul Ro-mulus. Ne...

Lesson Plan - World Class, Longman

-School : no. 10 Bacau -Teacher Level : beginners -Time : 50’ -Grade : 5th -Textbook: World Class, Longman -Lesson: Following people...

Seminar Lucian Blaga

OBIECTIVE: Principalul obiectiv al cursului constã în (re)familiarizarea studentilor cu opera filosoficã a lui Lucian Blaga, îndeosebi cu acele...

Te-ar putea interesa și

Scriitori în Presa Românească

Funcţia poetică este o importantă sursă a creativităţii chiar şi în mesajele jurnalistice,în ciuda faptului că scopul dominant al comunicării...

Publicistica lui Mihai Eminescu

,,Dacă poporul român dispare de pe faţa pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va ştii cine au fost românii'', Mircea Eliade. Acest...

Publicistica lui Eminescu

I. Ziarul Timpul acuzat în parlament Argument ... La 13 martie 1881 s-a consumat, în Parlamentul român, una dintre cele mai interesante ºedinþe...

Ai nevoie de altceva?