Formule Estetice Moderne in Opera lui Camil Petrescu

Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT 
Crearea unei opere bogate in continut variat si plina de mister a fost motivul pentru care ne-am simtit atrasi de Camil Petrescu si in special de romanul sau "Patul lui Procust".
Dupa cercetarea detaliata a intregii opere, Camil Petrescu ramane pentru noi un scriitor fascinant prin nostalgii secrete si mistere adanci, prin stilul de viata insolit, prezentat in scrierile sale 
Consideram "Patul lui Procust" ca fiind una dintre cele mai originale creatii din proza romaneasca moderna datorita : noutatii absolute a formulei compozitionale ; tipologiei caracterologice a personajelor, ale caror trasaturi se dezvaluie treptat, prin alcatuirea unor adevarate dosare de existenta ; acuitatii analizei psihologice.
Romanul, pentru Camil Petrescu, insemna experienta interioara sa nu descriu decat ceea ce vad, ceea ce aud, ceea ce inregistreaza simturile mele, ceea ce gandesc eu, din mine insumi nu pot iesi, nu pot vorbi onest decat la persoana I. 
Titlul este o metafora, "Patul lui Procust" face o trimitere directa la o poveste mitologica din Antichitate, conform careia talharul Procust din Atica aducea oaspetii la han si-i silea sa incapa perfect in singurul pat existent, socotit de el ca spatiu ideal. Orice nepotrivire a calatorului in patul lui Procust atragea dupa sine ciuntirea omului, daca acesta era prea lung, ori, dimpotriva, intinderea lui, daca acesta era prea scurt pana cand se potrivea exact masurii impuse.
Ov. S. Crohmalniceanu remarca faptul ca dragostea ii mutileaza pe Ladima si pe Fred, incercand sa-i lungeasca dupa un fel de pat procustian fatal.
Pornind de la toate cele mentionate mai sus ne dorim ca aceasta lucare sa fie una de cercetare, care sa sintetizeze tot ceea ce s-a scris pana acum despre Camil Petrescu.
CAPITOLUL I : Principii estetice in creatia lui Camil Petrescu
Daca in poezia romaneasca primele manifestari ale procesului de sincronizare cu literatura occidentala se efectueaza prin simbolism, in proza acest fenomen are loc mai tarziu. In anii '20 ai secolului nostru luam parte la asa-zisul moment Liviu Rebreanu ; este momentul realismului obiectiv, corespunzator romanului de tip Honore de Balzac, Henry Beyle Stendhal, Lev Tolstoi, Charles Dickens (romanul doric, in acceptia lui Nicolae Manolescu, "Arca lui Noe"). Sincronizarea plenara in roman va fi preconizata dupa aproximativ zece ani, o data cu generatia '30 (Camil Petrescu, Mircea Eliade, Anton Holban, Mihail Sebastian, Max Blecher), o generatie lucida, care va promova literatura "autenticitatii" si va implementa experimentul. Asistam la momentul romanului de analiza, al constiintei subiective, al persoanei intai, al jurnalului intim ca model romanesc (romanul ionic, in acceptia aceluiasi critic).
Camil Petrescu este, in acest context, reprezentativ. El schiteaza, in studiul sau, "Noua structura si opera lui Marcel Proust", datele esentiale ale noului tip de roman si, implicit, ale unei noi viziuni asupra realitatii. Pornind de la constatarea ca proza anteproustiana este anacronica in raport cu noile conceptii stiintifice si filozofice, Camil Petrescu ne propune modelul enuntat in titlul conferintei. Autorul polemizeaza aici, de fapt, cu omniscienta, cu ubicuitatea, cu literatura a carei dogma este "caracterul", "tipul" sau, mai bine zis "arhetipul". Omniscienta romanesca intra in aceeasi succesiune cu fizica newtoniana si cu rationalismul cartezian.
Poet, dramaturg, romancier, nuvelist, eseist, gazetar, Camil Petrescu este unul dintre promotorii innoirii literaturii. Conceptia sa cu privire la literatura (arta, in general) este cuprinsa in numeroase articole, studii, ca si in conferinta "Noua structura si opera lui Marcel Proust", publicata in "Teze si antiteze" in care fixeaza trasaturile unei estetici moderne a romanului. Autor atras deopotriva de speculatia ideatica si de investigarea, in adancime, a vietii concrete, Camil Petrescu reactualizeaza, in literatura interbelica si contemporana spiritul pur insetat de esente al lui Mihai Eminescu si luciditatea taioasa, aplicata realitatii cotidiene, a lui Ion Luca Caragiale. Aceeasi aspiratie spre absolut, aceeasi nazuinta de a depasi zonele unei lumi supuse relativitatii, pentru dobandirea adevarurilor esentiale, cu valoare de universalitate i-a animat pe eroii - intelectuali din proza lui Mihai Eminescu ("Sarmanul Dionis" si "Geniu Pustiu") si a lui Camil Petrescu ("Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" si "Patul lui Procust").
Perioada interbelica romaneasca a fost la fel de fructuoasa in toate genurile literare, stimuland cautarile novatoare si mai ales impunand directii de dezvoltare noi, in acord cu pulsul general european, atat in poezie cat si in proza, dramaturgie, eseistica ori critica si istorie literara. Intre spiritele ce au dat un impuls de innoire creatiei artistice a fost si Camil Petrescu. Intelectual cu vederi largi, de aleasa formatie filosofica, el a cautat mereu drumul spre esente, spre idei, cautandu-se de fapt pe sine, fie ca se exprima in limitele limbajului publicistic, fie in sfera esteticului, ca prozator ori dramaturg, ca poet ori critic de arta. El a fost un deschizator de drumuri, dand versului supletea si sinceritatea exprimarii lapidare, intr-o poezie de de idei; asezand dramaturgia pe coordonatele moderne ale dezbaterii psihologice, aducand in proza metoda investigatiei psihanalitice si propunand primul la noi formula teatrului document.
Alaturi de Eugen Lovinescu sau de George Calinescu, Camil Petrescu ramane una din marile constiinte literare ale generatiei interbelice. Datorita lui aveau sa se precizeze, sa prinda contururi si forma, anumite tendinte confuze si anumite cautari haotice ale epocii ; nu este nicio exagerare, deci, de a spune ca lui Camil Petrescu i se datoreaza infatisarea sub care "modernitatea" avea sa se arate, de acum inainte, pentru majoritatea scriitorilor romani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formule Estetice Moderne in Opera lui Camil Petrescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!