Trei Destine Umane si Literare Nefericite - Stefan Octavian Iosif

Extras din proiect Cum descarc?

1. St. O. Iosif. S-a nascut, in octombrie 1875, la Brasov. Cronologic, a fost al cincilea din cei unsprezece copii (sase baieti si cinci fete), ai profesorului Stefan Iosif si ai Paraschivei (Erfilia) Mihalteanu - fiica de preot si nepoata a dascalului - carturar Gavril Munteanu (1812 - 1869), autorul primei traduceri in limba romana a Suferintelor tanarului Werther de Goethe si al unor valoroase manuale scolare, dictionare si gramatici, membru al Academiei Romane 
Dupa absolvirea ciclului primar, in satul natal, viitorul poet frecventeaza, mai intai, Gimnaziul din Brasov, condus de tatal sau. Apoi, dupa o intrerupere de doi ani, obtine, la Liceul bucurestean "Matei Basarab", titlul de "laureat in litere si stiinte".
"Proaspat" bacalaureat, St. O. Iosif s-a inscris, in toamna anului 1895, la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti (dar n-a frecventat cursurile). Abia peste opt ani, si atunci "la insistentele Nataliei Negru", se va reinscrie la aceeasi facultate si-si va "trece" examenele. La licenta, s-a prezentat, in 1907, cu teza: Influentele straine asupra literaturii romane - foloasele si relele lor dar a fost notat "cu bila neagra", de profesorul Dimitrie Onciul. Esecul l-a determinat sa renunte, pentru intotdeauna, la licenta.
La 21 de ani, St.O. Iosif debuteaza cu o carte de traduceri: Apostolul, de Petofi si publica, in anul urmator, un volum omagial intitulat simplu: Versuri (1897). Elev fiind, debuteaza, in mai 1892, in presa literara. Avea abia saptesprezece ani atunci cand, in "Revista scoalei" - publicatie a Liceului (azi: Colegiu National) "Carol I" din Craiova, in paginile careia intalnim numele lui Petru Vulcan, N. Burlanescu-Alin, G. Titeica, Traian Demetrescu si Alexandru Macedonski - i-a fost tiparita poezia Izvorul si ("indata dupa aceea") el "isi vede", in paginile aceleiasi reviste, si Craiul ielelor, traducere dupa Goethe 
Ca urmare a colaborarii la "Revista scoalei" , intre adolescentul St. O. Iosif si C. D. Fortunescu, profesor al Colegiului craiovean si viitor director al "Arhivelor Olteniei", va avea loc un schimb de scrisori, al caror continut il ajuta pe cititor sa afle cum gandea, atunci, si care erau starile sufletesti care il stapaneau pe poet.
In perioada urmatoare, "gaseste audienta, destul de lesne", la "Adevarul" si, "apreciat de Al. Vlahuta", publica, la "Viata", de data aceasta, versuri proprii si traduceri (in special) din Heine. Il aflam, apoi, la "Convorbiri literare", "modesta" "Povestea vorbei", la "Epoca literara", redactata de I. L. Caragiale (care l-a folosit si ca secretar). 
De-a lungul timpului, Steo a publicat un numar mare de poezii originale, traduceri si prelucrari (din La Fontaine, Verlaine, H. Ibsen, R. Wagner, Goethe, Petofi, Heine, Schiller, Lenau, Schelley, Uhland, Shakespeare etc.) si in alte numeroase periodice: "Floare albastra", "Semanatorul", "Curierul literar", "Vointa nationala", "Tribuna, "Minerva", "Calendarul Minervei", "Viata romaneasca" "Ramuri", "Luceafarul", "Flacara", "Lumina literara", "Viitorul", "Cumpana" s.a.
Are sansa sa fie cunoscut si apreciat de un important (atunci) colectionar de arta, Virgil Cioflec, care dispunea de o buna stare materiala si care ii propune poetului (pe care il va si cunoaste personal), sa-l insoteasca, un timp, in strainatate.
La inceput, St. O. Iosif ezita. Voia, i-a marturisit binevoitorului sau, sa-si "faca, mai intai o cariera" (o viza pe cea de invatator de tara). Pana la urma, cedeaza. Si, ca urmare, in toamna anului 1899 pornesc la drum Si voiajeaza, impreuna, "doi ani intregi", Parisul ("Cetatea lumina", cum defineste el capitala Frantei) , Tirolul, Bavaria, unde audiaza, cu un deosebit interes, celebrele concerte simfonice de la Bayrenth.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trei Destine Umane si Literare Nefericite - Stefan Octavian Iosif.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!