Administrarea Financiara Locala - Bugetele Locale

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I. Bugetul si autonomia locala
1.1. Bugetul in economia locala
1.2. Modalitati de acordare a fondurilor
1.3. Structura bugetelor locale
Capitolul II. Finantarea bugetelor locale
2.1. Caracteristicile surselor de finantare la nivel local
2.2. Clasificarea impozitelor locale
2.3. Maximizarea veniturilor locale
Capitolul III. Caracteristicile bugetelor locale in Romania
3.1.Particularitati ale bugetelor locale in Romania contemporana
3.2. Principalele venituri ale bugetelor locale
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Bugetul si autonomia locala
1.1. Bugetul in economia locala
Bugetul local se defineste din diverse puncte de vedere. Sub aspect juridic, este un act in care se inscriu veniturile si cheltuielile probabile pe o perioada determinata de timp, de obicei un an. Bugetul local este un instrument de previziune si prevederile continute au caracter obligatoriu. Sub aspect economic, acesta exprima relatiile economice in forma baneasca, ce se formeaza in procesul repartitiei PIB, in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor organizatiilor administrative locale. 
Intr-o economie de piata, bugetul reprezinta un plan financiar la nivel macroeconomic pe termen scurt. Pentru termen medii sau lungi, sunt elaborate bugete-program, in care sunt prevazute cheltuielile publice mai indelungate (investitiile), concomitent cu prognozarea veniturilor publice.
Rolul bugetului local se manifesta in activitatea economica, sociala si financiara. Din punct de vedere financiar, asigura mobilizarea si distribuirea resurselor financiare. Din punct de vedere economic, bugetul cuprinde diverse instrumente si tehnici de interventie in activitatea economica si sociala.
Indiferent la ce nivel se afla economia unei tari, aceasta are nevoie de finantare si de aceea este necesara identificarea unei modalitati de alocare a fondurilor prin care sa fie asigurat un optim pentru fiecare nivel economic, aceasta fiind una dintre preocuparile principale ale economistilor contemporani.
Pot exista doua variante pentru o economie functionala: o centralizare stricta sau o descentralizare deplina. La o cercetare amanuntita, se poate constata ca exista o serie de avantaje si dezavantaje pe care le implica ambele variante.
Intr-o economie centralizata, obiectivele referitoare la sistemul de distributie, de alocatie, de realizare a stabilitatii precum si de omogenizare a acestora intre zone diferite sunt mai usor de atins. Pe de alta parte, o societate deplin descentralizata va avea mari dificultati in mentinerea unui grad de ocupare ridicat dar si a unor preturi stabile in contextul in care comunitatile locale sunt economii deschise iar efectele multiple ale actiunilor realizate pe plan local, datorita disiparii la nivel national, sunt reduse in teritoriul care le-a initiat.
Sistemul de alocatie se confrunta cu o problema serioasa, aceea a asa numitelor servicii publice sau sociale. Un sistem centralizat este mai probabil sa reuseasca mai bine decat unul descentralizat in furnizarea unor bunuri si servicii necesare intregii societati, comunitatile locale producand sub normal deoarece sunt preocupate in special de bunastarea propriilor locuitori.
Desi la prima vedere un sistem centralizat are numeroase avantaje, totusi si acesta ridica numeroase probleme. Principalul dezavantaj al unui astfel de sistem este o lipsa de sensibilitate la preferintele comunitatii. Hotararile luate la nivel central sunt un compromis bazat pe decizia majoritatii, dar care de cele mai multe ori lasa in urma un numar foarte mare de nemultumiti. Se considera ca autonomia locala determina o diversitate a prevederilor bugetare, aceasta din urma influentand cetatenii, care vor tinde sa se mute intr-o comunitate care le satisface cel mai bine preferintele personale. O serie de cercetatori considera ca rezultatul acestui proces ar putea fi o imbunatatire a alegerii consumatorilor, se pune insa problema cat de tare poate fi incurajata aceasta tendinta. Daca nu se intervine pentru monitorizarea acestui fenomen si pentru mentinerea sa in cadrul unor limite care sa aiba efecte benefice asupra economiei locale si nationale, exista posibilitatea ca cei bogati sa se grupeze si sa ii excluda pe cei mai putin instariti. Rezultatul ar putea fi o crestere foarte periculoasa a tenisunilor si violentelor intre diversele grupuri sociale.
Contrastele in cadrul unei comunitati echilibrate au efecte pozitive, demonstrat fiind faptul ca o comunitate eterogena care are o bogatie de culturi si trasaturi particulare ar putea forma ea insasi un public bun in contrast cu o monocultura a unor grupuri distincte. Deosebirile locale pot genera, de asemenea, o stimulare a eficientei precum si a inovarii.
In concluzie, este preferabil ca un sistem economic sa nu se axeze pe nici o extrema, ci sa realizeze o balanta intre structurile centrale si locale.
1.2. Modalitati de acordare a fondurilor
Exista numeroase modalitati de acordare a fondurilor pe plan local. Important este sa se gaseasca un echilibru astfel incat nici unul dintre domeniile publice sa aiba de suferit.
Finantarea cheltuielilor locale in intregime de la nivel central aduce cu ea o serie de probleme, dintre care cea mai importanta ar fi lipsa de interes a comunitatilor locale de a-si pastra un nivel redus al cheltuielilor, optand in schimb pentru un nivel al serviciilor pe care in conditii de autonomie nu si l-ar putea permite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administrarea Financiara Locala - Bugetele Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!