Analiza Cheltuielilor Bugetului de Stat 2009-2012

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I CHELTUIELILE BUGETULUI DE STAT: 3
1.1 CONCEPTUL DE BUGET DE STAT 3
1.2 ROLUL BUGETULUI DE STAT 4
1.3 STRUCTURA BUGETULUI DE STAT 5
CAPITOLUL II 9
CHELTUIELI PENTRU INVATAMANT 10
CAPITOLUL III CHELTUIELI PENTRU SANATATE 19


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I :
CHELTUIELILE BUGETULUI DE STAT
1.1 CONCEPTUL DE BUGET DE STAT 
Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, prin buget se intelege un document prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare a institutiilor publice. 
Bugetul de stat este definit, sub aspect juridic, in tarile cu economie de piata, ca fiind un act in care se inscriu veniturile si cheltuielile probabile ale statului, pe o perioada determinata de timp (un an) 
Bugetul de stat reprezinta un document previzional, deoarece cuantifica nivelul cheltuielilor ce se vor efectua in viitor, precum si marimea veniturilor ce pot fi mobilizate la dispozitia statului.
Fiind un document ce necesita autorizarea prealabila a puterii legislative, bugetul de stat are un caracter obligatoriu. Incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor publice nu sunt posibile decat daca bugetul de stat a devenit lege prin aprobarea lui de catre Parlamentul Romaniei.
De fapt bugetul de stat este un plan de actiune in domeniul finantelor publice.
Sub aspect economic bugetul de stat exprima relatiile in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului. Aceste relatii se manifesta in dublu sens: pe de o parte, ca relatii prin intermediul carora se mobilizeaza resurse banesti la dispozitia statului, iar pe de alta parte ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse.
Bugetul de stat este o categorie economica legata de existenta statului si a relatiilor marfa - bani. Totodata relatiile de mobilizare si repartizare a resurselor statului prin buget sunt influentate de actiunea mecanismelor pietei libere.
In perioada actuala bugetul nu reprezinta o simpla lista a veniturilor si a cheltuielilor probabile ale statului, ci un plan financiar la nivel macroeconomic.
Bugetul de stat reprezinta in Romania o forma de planificare, atat pe termen scurt ca urmare a previzionarii pe timp de un an a veniturilor si cheltuielilor publice, cat si pe termen mediu prin elaborarea bugetelor-program, mai ales pentru cheltuielile publice de investitii.
1.2 ROLUL BUGETULUI DE STAT
Rolul bugetului de stat este pus in evidenta de modalitatile de exercitare a functiilor finantelor publice. Bugetul nu reprezinta doar un tablou sintetic in care se inscriu si prin care se compara veniturile si cheltuielile publice. Rolul acestuia este mult mai complex. El este considerat un instrument prin care se realizeaza alocarea si redistribuirea resurselor si care prezinta utilitate in procesul reglarii activitatii economice si sociale.
Rolul bugetului de stat se manifesta in activitatea economica, sociala si financiara, exprimandu-se astfel:
a) din punct de vedere financiar, asigura mobilizarea si distribuirea resurselor financiare ale statului, in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor sale;
b) din punct de vedere economic, bugetul de stat cuprinde diverse instrumente si tehnici de interventie in activitatea economica si sociala, prin intermediul carora statul isi realizeaza politica de stimulare economica si protectie sociala 
Rolul alocativ al bugetului decurge din insasi natura statului, care in mod traditional isi asuma sarcina finantarii serviciilor publice. Bugetul general al statului reflecta, in partea de cheltuieli a acestuia, modul de alocare a resurselor fiecarui an bugetar.
Rolul distributiv al bugetului este pus in evidenta tocmai de natura lui specifica, respectiv aceea de instrument ce reflecta relatii de mobilizare a resurselor si de repartizare a acestora pentru finantarea unor activitati si actiuni determinate expres. Bugetul este instrumentul prin care se redistribuie o parte din produsul intern brut.
Rolul de reglare a vietii economice decurge in importanta bugetului de stat ca instrument cu putere de lege, prin care se reflecta politica economica promovata de Guvern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cheltuielilor Bugetului de Stat 2009-2012.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!