Analiza Comparativa intre Regimul Fiscal din Cipru si Regimul Fiscal din Elvetia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. IMPOZITUL PE PROFIT 3
1.1. CIPRU 3
1.2. LUXEMBURG 3
1.3. ELVETIA 5
1.4. LIECHTENSTEIN 5
2. IMPOZITUL PE VENIT 5
2.1. CIPRU 5
2.2. LUXEMBURG 7
2.3. ELVETIA 8
2.4. LIECHTENSTEIN 9
3. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA 10
3.1. CIPRU 10
3.2. LUXEMBURG 10
3.3. ELVETIA 11
3.4. LIECHTENSTEIN 11
4. CONCLUZII 11
4.1. CIPRU 11
4.2. LUXEMBURG 12
4.3. ELVETIA 12
4.4. LIECHTENSTEIN 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din proiect Cum descarc?

1. Impozitul pe profit
1.1. Cipru
Sistemul cipriot de impozitare a profitului este clasic. Sunt supuse impozitului pe profit societatile, in principiu cele de capital, asa cum sunt ele determinate de lege. Pentru societatile de persoane, impozitarea se face la nivelul asociatilor.
O societate este considerata rezidenta daca administrarea sau controlul ei se realizeaza din Cipru si este supusa in acest caz dispozitiilor legale privind impozitul pe profit pentru veniturile sale mondiale. In acelasi timp, o societate nerezidenta care are sediul permanent pe insula poate solicita sa fie tratata ca o societate rezidenta. In principiu insa, o asemenea societate datoreaza impozit pe profit doar pentru beneficiile obtinute din Cipru.
Sunt scutite de impozitare 50% din dobanzile care nu provin din activitatea curenta a societatii, dividendele si beneficiile rezultate din tranzactionarea unor titluri de participare la alte societati. Toate cheltuielile destinate productiei sunt in intregime deductibile.
Este admisa amortizarea anumitor investitii importante, legiuitorul cipriot prevazand si durata de viata care trebuie luate in calcul pentru unele investitii(de pilda, 25 de ani pentru cladiri industriale si pentru hoteluri, 33 de ani pentru alte imobile). Pierderile fiscale pot fi reportate pe termen nelimitat asupra rezultatelor favorabile din urmatoarele exercitii fiscale. Imputarea pierderilor asupra rezultatelor favorabile ale unei alte societati din cadrul aceluiasi grup este admisa, cu conditia ca societatea mama sa detina cel putin 75% din capitalul acesteia.
Societatile datoreaza un impozit pe profit de 10%, iar serviciile publice autonome un impozit de 25%. Pentru anii 2003 si 2004, beneficiul impozabil care depasea un milion de lire cipriote a fost supus unui impozit suplimentar de 5%.
In general, ca urmare a reformei fiscale care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2003, nu se mai prevad masuri pentru incurajarea investitiilor. Un regim special este totusi aplicabil companiilor navale si serviciilor care tin de administrarea navelor. Pentru aceste entitati nu se percepe impozit pe profit si nu sunt impozitate distribuirile facute, iar salariile echipajelor sunt scutite de impozitul pe salarii. Fiecare nava plateste doar o taxa in functie de tonaj.
In ceea ce priveste societatile nerezidente, urmatoarele beneficii realizate de acestea nu sunt impozabile: profitul realizat prin intermediul unui sediu permanent din Cipru; chiriile, redeventele, fructele obtinute din inchirierea de filme sau de alte bunuri situate in Cipru; veniturile brute din anumite activitati artistice si sportive desfasurate in Cipru (de pilda, meciurile de fotbal). Venitul impozabil este determinat la fel ca pentru societatile cipriote. Nici un impozit nu este insa perceput pentru dobanzile si dividendele platite de societati rezidente unei societati nerezidente.
Pentru societatile comerciale internationale (International Business Companies - IBCs) inregistrate in Cipru pana in 2002, a existat posibilitatea formularii unei optiuni pentru aplicarea unui regim tranzitoriu de impozitare (2003-2005), la nivelul de 4,25% din venituri.
1.2. Luxemburg
Beneficiar al impozitului pe profit este statul luxemburghez. Subiectii impozabili sunt societatile pe actiuni, cooperativele, asociatiile religioase, organizatiile fara scop lucrativ, fundatiile si stabilimentele de utilitate publica, fondurile speciale, asociatiile de asigurari mutuale, serviciile publice industriale si comerciale ale persoanelor de drept public.
Ceea ce se impoziteaza este beneficiarul comercial. Profitul este definit ca diferenta dintre valoarea dintre valoarea activului net la inchiderea si deschiderea exercitiului financiar, la care se adauga orice distribuiri si din care se scad orice majorari de capital facute in timpul anului.
Societatile nerezidente nu datoreaza impozit decat pentru profitul realizat in Luxemburg. Impozitul poate fi retinut la sursa, dupa acest moment stingandu-se orice alte obligatii fiscale pentru impozitul pe profit.
Scutirile de la plata impozitului au fie un caracter personal, fie un caracter real. Scutiri cu caracter personal se acorda pentru: anumite societati al caror scop direct sau exclusiv este de natura caritabila, religioasa sau de utilitate publica; societati de drept public care asigura aprovizionarea cu apa, gaz si electricitate (acestea pot sa apartina statului, municipalitatilor sau unui grup de municipalitati); loteria nationala, anumite societati care au ca obiect constructia de locuinte la preturi reduse, fondurile independente de pensii si de ajutor reciproc ale angajatilor; societatile holding; asociatiile profesionale si cooperativele agricole in care utilajele sunt folosite in comun si prin intermediul carora produsele agricole sunt procesate sau vandute.
Anumite scutiri cu caracter real se acorda societatilor mama si filialelor. Astfel, beneficiul unei societati pe actiuni rezidente care datoreaza impozit pe profit si care are o participare directa de cel putin 10% sau de cel putin 50 milioane franci luxemburghezi la capitalul social al unei societati este exonerat de la calculul impozitului, sub conditia ca cea de-a doua societate sa plateasca impozit pe profit. Daca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea acestei scutiri, 50% din beneficiul obtinut ca urmare a participatiei detinute la o societate pe actiuni care plateste integral impozit pe profit este scutit de impozitare.
In afara de deducerile similare celor acordate pentru impozitul pe venit, alte cheltuieli, care pot fi deduse sunt: 
- Fondurile necesare pentru constituirea rezervelor tehnice ale companiilor de asigurari;
- Rambursarile catre membri facute de cooperative si de alte asociatii agricole, atata timp cat distributia altor beneficii nu excede 5% din valoarea activului net determinabil la sfarsitul anului financiar luat in calcul;
- Sumele de bani datorate partenerilor dintr-o societate de persoane pentru chirie, dobanzi, onorarii pentru anumite servicii prestate in interesul societatii.
Cota de impozitare este de 20% (daca beneficiul annual impozabil este mai mic de 10.000EUR), de 2.000EUR + 26% suma care depaseste 10.000EUR (daca se incadreza in intervalul 10.000 - 15.000EUR) si de 22% pentru profit impozabil mai mare de 15.000EUR.
Pierderile fiscale sunt supuse acelorasi reguli ca si in cazul persoanelor fizice. In esenta, pierderile pot fi reportate asupra beneficiilor viitoare la infinit, sub conditia de a tine evidentele contabile fara nici un fel de nereguli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa intre Regimul Fiscal din Cipru si Regimul Fiscal din Elvetia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Juravle Vasile, Tatu Lucian - Fiscalitate aplicata in economie, Editura ROLCRIS, Bucuresti, 2001;
Mircea Stefan Minea, Cosmin Flavius Costas - Fiscalitatea in Europa la inceputul mileniului III, Editura ROSETTI, Bucuresti, 2006;
Cristina Bisa, Ionut Costea, Mihaela Capota, Bogdan Dancau - Utilizarea paradisurilor fiscale intre evaziunea fiscala legala si frauda fiscala, BMT Publishing House, Bucuresti, 2005;
www.lowtax.net


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!