Analiza evoluției agregatelor monetare și ale contrapartidelor acestora în zona euro

Extras din proiect Cum descarc?

Definirea termenilor: agregatul monetar si contrapartidele acestora
AGREGATUL MONETAR
Acesta reprezinta un ansamblu omogen de active, care pot fi utilizate in calitate de mijloc de plata. Particularitea agregatelor monetare este de a se include unele in celelalte astfel ca agregatul cel mai mic este inclus in agregatul de marime imediat superioara s.a.m.d. pana cand agregatul cel mai mare le contine pe toate celelalte. Prin construirea agregatelor monetare, autoritatile monetare urmaresc nu doar simpla cunoastere a volumului mijloacelor de plata, ci ca acestea sa le ofere informatii care sa permita promovarea unei politici monetare adecvate, in vederea evitarii sau corectarii dezechilibrelor monetare. Agregatele monetare difera de la o tara la alta, in functie de gradul de dezvoltare a pietei financiare, de locul pe care-l ocupa sistemul bancar in finantarea economiei, de structura institutiilor emitente de active monetare, de definitiile adoptate de autoritatile monetare cu privire la continutul si gruparea agregatelor monetare. 
Agregatele monetare definite de Banca Centrala Europeana, construite prin integrarea succesiva a activelor cu caracter monetar, care figureaza in pasivul bilantului consolidat al institutiilor financiar-monetare sunt:
- Agregatul monetar restrans (M1) -  in care se include: numerarul in circulatie (bancnotele si monedele metalice) si depozitele overninght constituite la institutiile financiar- monetare si administratia centrala (posta sau trezoreria).
- Agregatul monetar intermediar (M2), care cuprinde M1 plus depozitele rambursabile dupa notificare la cel mult trei luni (depozite de economii pe termen scurt) si depozitele cu scadenta de maximum doi ani (depozite pe termen scurt) constituite la institutiile financiar-monetare si administratia centrala. Agregatul M2 poarta si denumirea de cvasimoneda pentru ca include plasamente care pot fi disponibile in orice moment, cu aplicarea unor restrictii (de exemplu, comisioane, penalitati, existenta unui preaviz de rambursare etc.), dar nu pot servi, in mod direct, la efectuarea platilor.
- Agregatul monetar M3, reprezinta masa monetara in sens larg si include M2 la care se adauga instrumente negociabile, in special imprumuturi din operatiuni repo, unitati emise de fonduri de piata monetara, precum si instrumente de indatorare cu scadenta de maximum doi ani, emise de institutiile financiar-monetare.
Sintetic, in structura agregatelor monetare definite de Banca Centrala Europeana se cuprind urmatoarele elemente:
M1 = numerar in circulatie + depozite overnight
M2= M1+ depozitele rambursabile dupa notificare la cel mult trei luni + depozitele la termen cu scadenta de maximum doi ani
M3= M2+ imprumuturi din operatiuni repo + unitati ale fondurilor de piata monetara + instrumente de indatorare cu scadenta de maximum doi ani.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza evolutiei agregatelor monetare si ale contrapartidelor acestora in zona euro.pptx

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!