Analiza Instrumentelor de Politica Monetara ale BCE

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I - Politica monetara a BCE 3
1.1 Principiile politicii monetare a BCE 4
1.2 Strategia de politica monetara a BCE 5
Capitolul II - Instrumente de politica monetara ale BCE 9
2.1 Operatiunile de open market 10
2.2 Facilitatile permanente 13
2.3 Rezervele minime obligatorii 16
2.4 Instrumente neconventionale 19
Concluzii 22
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I - Politica monetara a BCE
Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata oficial la data de 1 iunie 1998, cu scopul de a inlocui Institutul Monetar European. Astfel, aceasta este cea mai noua institutie a Uniunii Europene si reprezinta pilonul central al Uniunii Economice si Monetare, pe care se fundamenteaza intreaga politica monetara a euro. 
BCE, alaturi de Bancile Centrale Nationale ale tarilor membre UE, face parte din Sistemul European de Banci Centrale ( SEBC), al carui obiectiv fundamental este reprezentat de mentinerea stabilitatii preturilor. In cadrul acestui sistem european, BCE si Bancile Centrale Nationale ale tarilor din zona euro formeaza Eurosistemul.
Banca Centrala Europeana reprezinta cea mai inalta autoritate din zona euro, aceasta fiind "emitentul si paznicul constitutional al monedei unice" . BCE urmareste ca prin activitatile desfasurate sa fie indeplinite sarcinile incredintate Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), in conformitate cu statutul sau, alaturi de Bancile Centrale Nationale.
BCE implementeaza politica monetara europeana, realizeaza tranzactii internationale in devize, detine si administreaza rezervele oficiale ale tarilor membre, asigura bunul mers al sistemelor de plata, autorizeaza emiterea bancnotelor in zona euro, contribuie la activitatea autoritatilor nationale cu sarcini in supravegherea institutiilor de credit si in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, urmareste dezvoltarea sectorului bancar si favorizeaza schimburile de informatii intre SEBC si autoritatile de control bancar. 
Politica Bancii Centrale Europeane poate avea un impact semnificativ asupra evolutiei economiilor europene deoarece este singura institutie care poate emite moneda din sistem. Prin acest monopol, BCE influenteaza masa monetara si rata dobanzii pe termen scurt.
Principalul obiectiv de politica monetara al BCE este reprezentat de mentinerea stabilitatii preturilor; pe langa acesta, SEBC sustine, fara a aduce atingere obictivului fundamental, dezvoltarea politicilor economice generale ale zonei euro cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor Comunitatii stabilite la articolul 2 din Tratatul CE si anume obtinerea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca si o crestere sustenabila neinflationista. SEBC actioneaza in conformitate cu principiile unei economii de piata deschise in care concurenta este libera, favorizand alocarea eficienta a resurselor.
1.1 Principiile politicii monetare a BCE
Conform conceptelor cuprinse in Tratatul de la Maastricht politica monetara unica in Uniunea Monetara Europeana va fi o politica a dobanzii ce se caracterizeaza printr-o reglare a lichiditatii in curs si a ratelor pe termen foarte scurt la credite pe piata euro.
Banca Centrala Europeana este responsabila prin statut de luarea deciziilor de politica monetara unica. De aici se deduce un prim principiu si anume notiunea de conducere unica a operatiunilor. Aceste decizii unice se vor lua in ansamblul zonei euro, in interiorul careia ratele de dobanda pe termen scurt vor fi aceleasi, deoarece piata monetara europeana va fi unificata.
In conducerea politicii monetare europene, BCE respecta principiul de continuitate si pragmatism, si anume, aplica metotele si tehnicile considerate a fi cel mai folosite si eficiente in statele membre cu scopul de a constitui modele armonizate acceptate de catre toti membrii europeni.
Independenta BCE este deasemena un principiu de baza care ofera acesteia libertate in alegerea instrumentelor de politica monetara. Tratatul CE prevede aplicarea instrumentelor traditionale, alaturi de care pot fi utilizate si alte metode mai adecvate alese de catre Consiliul Guvernatorilor BCE.
Pentru a asigura credibilitatea BCE, aceasta elaboreaza si publica minim un raport semestrial cu privire la activitatea SEBC. Se publica de asemenea o data pe saptamana o situatie financiara consolidata a SEBC. BCE raspunde in fata Parlamentului European caruia ii prezinta un raport anual cu privire la activitatea desfasurata de SEBC si politica monetara practicata in anul anterior si cea din anul in curs. In practica, BCE publica rapoarte lunare ce contin o analiza amanuntita a situatiei economice si perspectivele cu privire la evolutia preturilor.
Conform Tratatului de la Maastricht, se impune un acces egal la moneda bancii centrale si respectarea principiilor de pe piata. Procedeul conform carui se actioneaza pe piata europeana va fi orientat catre favorizarea operatiunilor de open market, deschise unui cerc larg de parteneri si eliminarea tuturor metodelor de refinantare bilaterala cu rate bonificate. Punerea in practica a politicii monetare unice inseamna descentralizare - ce reiese din principiul subsidiaritatii prezent in Tratatul de la Maastricht. Este eficienta o centralizare a deciziei insa total inadecvata o centralizare a punerii in practica a deciziei respective. Astfel, se considera oportun ca responsabilitatea aplicarii politicii monetare sa cada asupra Bancilor Centrale Nationale ce sunt bine ancorate in realitatile si practicile locale. Astfel, fiecare Banca Nationala in parte reprezinta un partener national de incredere al tuturor bancilor din tara sa in executia politicii monetare unice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Instrumentelor de Politica Monetara ale BCE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Basno C., Dardac N., Integrarea monetara bancara europeana, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001;
Chabot C. N., Euro - moneda europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000;
Rapoarte anuale - BCE
Roman A., Suport de curs - Politici Monetare, 2012/2013;
Zapodeanu D., Politici monetare, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!