Analiza Metodelor de Identificare si Evaluare a Riscului de Credit

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 3 
1. RISCUL DE CREDIT - DEFINITIVARE, IDENTIFICARE SI EVALUARE 5
1.1. Definitivare riscului de credit in actele reglementorii 5
1.2. Tehnici si instrumente de identificare si analiza a riscului de credit 7
1.3. Evaluarea riscului de credit la BC "Victoriabank" S.A.pentru anii 2007 - 2010 14
2. ANALIZA REZULTATELOR 19
2.1. Diagnosticarea riscului de credit 19
2.2. Fundamentarea actiunilor privind perfectionarea metodologiei de identificare si evaluare a riscului de credit in banca 21
REZUMAT 25
BIBLIOGRAFIE 27
ANEXE 29


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. In cadrul sferei bancare, activitatea de baza este activitatea de creditare, iar riscul de credit reprezinta cel mai important dintre diversele riscuri care pot greva rezultatele intermediarilor financiari bancari. Riscul de credit exprima pierderile cauzate de imposibilitatea clientilor de a-si achita obligatiile fata de banca. Astfel, pentru a evita situatiile nefavorabile privind nerambursarea creditelor la scadenta de catre debitori bancii, in literatura de specialitate exista mai multe metode de identificare si evaluare a riscului de credit, pe care mi le-am propus sa le analizez in acest proiect.
Scopul lucrarii prezentate este definirea, analiza metodelor de identificare si analiza a riscului de credit. Evaluarea riscului de credit in cadrul unei banci comerciale din Republica Moldova in vederea depistarii problemelor ce tin de gestiunea riscului de credit si perfectionarea metodologiei de identificare si evaluare a riscului de credit in banca. 
Obiectul cercetarii il constituie riscul de credit, precum si instrumentele ce tin de identificare si evaluare a acestui risc. 
Chiar daca analiza efectuata la momentul acordarii creditului evidentia debitorul cu indicatori de bonitate situati intr-o categorie comfortabila pentru a obtine creditul si in conditiile prezentarii unor garantii considerate solide la momentul respectiv, debitorul poate avea probleme in rambursarea creditului la scadenta. 
Metodologia cercetarii s-a bazat pe utilizarea metodelor si instrumentelor de investigatie stiintifice proprii domeniului dat, care sa permita identificarea si evaluarea riscului de credit in cadrul bancii. 
Am utilizat deductia, pornind de la informatii generale, pur teoretice, pentru a defini cit mai bine notiunea de "risc de credit", trecind ulterior la analiza riscului de credit in cadrul BC "Victoriabank" SA, in perioada anilor 2007-2010, prin intermediul metodelor de identificare si evaluare a riscului dat, pentru ca ulterior, sa faca posibila deducerea unor concluzii ce tin de managementul acestui risc in vederea intreprinderii unor actiuni capabile sa prevada efectele negative provocate de riscul de credit.
Baza informationala. La elaborarea proiectului, in partea teoretica am utilizat drept materie prima diverse informatii gasite in literatura de specialitate, iar calculele privind identificarea si evaluarea riscului de credit in cadrul BC "Victoriabank" SA, le-am realizat in baza datelor statistice cu privire la activitatea de creditare, de pe site-ul bancii, www.victoriabank.md.
Structura lucrarii. Tinind cont de scopul si sarcinile cercetarii, lucrarea este structurata astfel: introducere, doua capitole, rezumat, bibliografie, anexe.
In introducere este argumentata actualitatea temei de cercetare, importanta si gradul de studiere. 
Primul capitol intitulat "Riscul de credit - definitivare, identificare si evaluare", include trei subcapitole. In primul subcapitol se interpreteaza riscul de credit in legislatia nationala si internationala, sunt formulate si expuse concepte si interpretari de baza. In al doilea subcapitol se descriu sugestiv esenta metodelor de identificare si analiza a riscului de credit, iar in al treilea subcapitol, se calculeaza indicatorii de evaluare a riscului de credit, folosind tehnicile si instrumentarul de analiza selectat.
Al doilea capitol "Analiza rezultatelor", inglobeaza doua subcapitole. In primul subcapitol se evidentiaza problemele existente in urma confruntarii rezultatelor evaluarii cu normele, criteriile, reglementarile etc. In al doilea subcapitol se inainteaza si se argumenteaza esenta masurilor propuse in vederea prevederii riscului de credit.
Rezumatul contine principalele concluzii. 
Bibliografia contine lista tuturor surselor bibliografice studiate si utilizate pentru perfectarea proiectului. 
In anexa sunt prezentate datele bilantului contabil al intreprinderii "X", in baza carora s-au efectual calcule pentru identificarea riscului individual de credit.
Capitolul 1. RISCUL DE CREDIT - DEFINITIVARE, IDENTIFICARE SI EVALUARE
1.1. Definitivare riscului de credit in actele reglementorii
Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romine prin notiunea de risc se intelege pericol, inconvenient posibil, probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte nedorite pentru subiect.
Prin risc in activitatea de creditare se intelege posibilitatea producerii in viitor a unor evenimente in activitatea clientilor cu efecte negative in ceea ce priveste recuperarea creditelor, incasarea dobinzilor etc. Riscul de credit este primul dintre riscurile bancare cu care se confrunta o institutie financiara. Riscul de credit exprima posibilitatea ca imprumutatii sau emitentii de titluri sa nu-si onoreze obligatiile la scadenta. Pentru imprumutat, riscul de credit exprima intr-o forma mai larga, degradarea situatiei financiare a acestuia.
In literatura de specialitate, riscul de credit este definit diferit insa in cea mai mare parte are acelasi inteles.
Riscul de credit este riscul neincasarii valorilor scontate, determinat de incapacitatea debitorului de a actiona in termenele si conditiile contractului incheiat cu banca. 
Sub acest aspect riscul de credit are doua componente:
- riscul de neincasare a sumei creditului, (riscul de nerambursare a valorii creditului);
- riscul de neincasare a dobinzii (riscul de lipsa a venitului din operatiunea respectiva).
In unele cazuri, riscul de credit poate fi determinat de riscurile debitorului in aceeasi masura ca si de riscurile bancii (sau ale agentului) debitorului. In cel din urma caz, se poate determina riscul de credit ca risc de contrapartida. Sub acest aspect, in raporturile de credit, riscurile probabile sunt:
- riscul de nerambursare, care consta in probabilitatea intirzierii platii sau a incapacitatii de plata datorita conjuncturii, dificultatilor sectoriale, sau deficientelor imprumutatului;
- riscul de imobilizare, care survine de la banca, sau de la detinatorul de depozite, care nu este in masura sa satisfaca cererile titularilor de depozite, din cauza unei gestiuni nereusite a creditelor acordate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Metodelor de Identificare si Evaluare a Riscului de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!