Analiza Performantelor Financiare la Nivelul Administratiei Publice Locale - Studiu de Caz - Primariile Municipiilor Sibiu, Iasi, Bacau

Cuprins proiect Cum descarc?

1. DESCRIEREA MUNICIPALITATII : SIBIU,IASI,BACAU
2. CATEGORII DE INDICATORI DE POERFORMANTA
3. CALCULUL INDICATORILOR LA NIVELUL VENITURILOR
4. REZULTATE
5. CONCLUZII


Extras din proiect Cum descarc?

1.Descrierea Municipalitatii :
SIBIU
Sibiu este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Sibiu, Romania. Este un important centru cultural si economic din sudul Transilvaniei. Are o populatie de aproximativ 155.000 locuitori.
Sibiul este unul din cele mai prospere orase din Romania si primeste una din cele mai mari rate de investitii straine.
Industriile clasice ale orasului sunt industria constructoare de masini (Bilstein Compa), industria confectiilor (Mondex, Mondostar), industria produselor alimentare (Scandia) si industria de rechizite scolare (Flaro). Recent au fost deschise cateva fabrici noi de componente electrice si electronice (Continental, Kuhnke Relee, Haartmann), de rulmenti(SNR Rulmenti), de air bag-uri (Takata Petri) si de curele de transmisie (investitie a companiei germane Siemens).
In Sibiu isi au sediul central Banca Comerciala Carpatica si societatea de asigurari Carpatica Asig. Tot in Sibiu isi are sediul Bursa Monetar Financiara si de Marfuri, institutie emblematica pentru mediul economic si de afaceri romanesc. Toate companiile bancare si de asigurari majore prezente in Romania au o filiala sau o sucursala in oras.
IASI
Municipiul Iasi (istoric Iassi, ?????, Iasii) este resedinta judetului Iasi si principalul centru urban din nord-estul Romaniei. Iasi a fost capitala Moldovei in perioada 1564 - 1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si capitala Romaniei intre 1916-1918.Conform datelor recensamantului din anul 2002, Iasi numara 320.888 de locuitori si era astfel al doilea oras ca marime din Romania. Zona Metropolitana Iasi, care include 13 localitati invecinate, avea o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori.
Iasi este un centru economic important al Romaniei. Industriile principale sunt metalurgia (SC Arcelor Mittal Tubular Products, SC Tehno Steel), medicamentele (SC Antibiotice SA), textilele (SC IasiConf SA, SC Iasitex SA) si industria alimentara. Sectorul bancar si cel al informatiei au luat avant in ultimii ani, numeroase banci si companii de software fiind prezente in orasi.Iasi este de asemenea un centru comercial regional important, aici existand numeroase centre comerciale (Iulius Mall, Moldova Mall, Hala Centrala, Axa Niciman, Felicia Shopping Center, Era Shopping Center etc.) si mai multe hyper si supermarket-uri (Metro, Selgros, Carrefour, Kaufland, Gima, Billa, Plus, Praktiker, Dedeman, Arabesque, Baumax, Mobexpert, Mr. Bricolage). Alte proiecte sunt in curs de realizare (Palas Shopping Mall, Maximall, Green Plaza Iasi etc.).
BACAU
Bacau este resedinta si cel mai mare oras din judetul Bacau, Romania.Este traversat de raul Bistrita, care asigura, prin centrala hidroelectrica locala, o parte insemnata a consumului de energie electrica locala. Suprafata municipiului este de 60km2, iar populatia este de aproximativ 175.500 de locuitori.
Judetul Bacau este unul dintre centrele cele mai industrializate din Moldova, avand doua mari rafinarii de petrol situate langa orasele Onesti si Darmanesti. Dupa caderea comunismului, activitatile industriale principale cuprind: Industria Petrochimica; Industria Nutritionala; Industria de Lemn si de Hartie; Industria Textila; Industria Chimica; Industria Mecanica; Industria Aeronautica.
2.Categorii de indicatori de performanta
Indicatorii financiari si bugetari constituie instrumente ale procesului complex al analizei financiare - elemente esentiale in managementul financiar al administratiei publice locale
Analiza financiara reprezinta asadar un ansamblu de instrumente si tehnici,inclusiv indicatori financiari si prognoze, care permite masurarea situatiei financiare prezente a unei orgnizatii publice si private.
Pentru a realiza analiza financiara a unei administratii publice locale este necasar
ca bugetul acesteia sa fie structurat in asa fel incat sa sublinieze informatiile cele mai
importante, intr-un mod structurat si logic, grupand tipurile de venituri si cheltuieli intr-o
maniera utila.
Veniturile operationale reprezinta totalitatea resurselor financiare de care beneficiaza in mod curent (repetitiv) o administratie locala;
Cheltuielile operationale sunt reprezentate de totalitatea cheltuielilor unei administratii publice locale cu furnizirea serviciilor publice, adica toate cheltuielile unei administratii locale, cu exceptia celor de capital si a celor cu serviciul datoriei
Veniturile curente (autonome) sunt o parte a veniturilor operationale care depind intr-o masura importanta de administratia locala respectiva si au un grad de predictibilitate ridicat: veniturile proprii fiscale si nefiscale, taxele speciale si cota defalcata din impozitul pe venit.
Indicatorii de performanta sunt grupati in patru categorii relevante pentru evaluarea performantei financiare:
I. Indicatori ai veniturilor sau care reflecta capacitatea de a genera venituri sunt acei indicatori care arata existenta unui nivel corespunzator al veniturilor si masura in care administratia public locala are controlul asupra veniturilor locale;
II. Indicatori ai cheltuielilor sau care reflecta rigiditatea acestora - definesc gradul de flexibilitate pe care il detin autoritatile locale in alocarea resurselor pentru diferite scopuri (destinatii). Aceasta analiza face distinctia intre cheltuielile discretionare ale administratiei publice locale (pe care aceasta poate decide sa le faca sau nu) si cheltuielile nediscretionare (obligatorii) pe care o administratie public locala nu poate decide sa nu le faca.
III. Indicatori ai capacitatii de investire, de contractare a datoriei si a structurii acesteia sunt acei indicatori care definesc masura in care autoritatile locale acorda importanta cheltuielilor de capital si capacitatea acestora de a atrage finantare pe termen lung pentru finantarea investitiilor.
IV. Indicatori ai rezultatului operational sau care reflecta capacitatea managementului financiar - se refera la relatia dintre venituri si cheltuieli si definescgradul in care administratia public locala implementeaza un management performant alresurselor financiare.
3.Calculul indicatorilor la nivelul veniturilor
1. Indicatorii veniturilor sau care reflecta capacitatea de a genera venituri (CGV)
Administratia locala exercita, in grade diferite, un control asupra diferitelor surse
de venit. Astfel, asa cum veniturile curente sunt in mare masura sub control local, alte
surse sunt mai putin controlabile.
Din acest punct de vedere, predictibilitatea veniturilor este esentiala in analiza
privind solvabilitatea financiara, intrucat achitarea/rambursarea datoriei implica un
anumit grafic de efectuare a platilor ce, odata stabilit, trebuie respectat. Determinarea
predictibilitatii diferitelor surse de venituri este astfel extrem de necesara si trebuie facuta
cu rigurozitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Performantelor Financiare la Nivelul Administratiei Publice Locale - Studiu de Caz - Primariile Municipiilor Sibiu, Iasi, Bacau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!