Analiza pieței produselor și serviciilor de plăți pentru persoane fizice în România

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Caracteristicile produselor si serviciilor de plati pentru persoane fizice 3
Capitolul 2. Analiza pietei produselor si serviciilor de plati pentru persoane fizice in Romania 6
Capitolul 3. Produse si servicii de plati pentru persoane fizice oferite de unele banci din Romania 13
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Caracteristicile produselor si serviciilor de plati pentru persoane fizice
Produsele si serviciile de plati dedicate persoanelor fizice ocupa o importanta majora in activitatea bancara de retail din Romania. Produsele si serviciile de plati constituie o parte din sfera serviciilor oferite de o banca clientilor sai.
Bancile sunt intr-o continua evolutie in ceea ce consta tipul de produs si de serviciu oferit persoanelor fizice, acestea trebuimd sa tina pasul in permanenta cu evolutia tehnologica si cu cerintele din ce in ce mai mari ai clientilor.
Produsele si serviciile de plati specifice activitatii de retail presupun, de regula, minim trei participanti, acestia fiind platitorul, banca platitorului si beneficiarul platii, si se pot structura in doua categorii, acestea putandu-se prezenta pe suport de hartie sau prin modalitati de plata electronice.
Modalitatile de plata care se prezinta pe suport de hartie cele mai folosite se refera la urmatoarele:
- Numerarul reprezinta forma cea mai lichida a monedei si reprezinta forma cea mai folosita de persoanele fizice in ceea ce priveste platile, aceasta forma fiind folosita, in general, atunci cand este vorba de plati de o valoare mica. Circuitul numerarului implica diferite etape, numerarul fiind imprimat sau batut, pus in circulatie de catre banci si apoi utilizat in diferite tranzactii sau varsat in conturi curente ale clientilor.
- Cecul este un alt instrument de plata manuala, care consta intr-un ordin dat de catre platitor bancii sale de a plati o anumita suma de bani unui beneficiar, acest instrument presupunand existenta de disponibilitati in contul platitorului. Acest instrument de plata este utilizat mai rar fata de celelalte modalitati. Cecul se poate prezenta in diferite forme, astfel acesta poate fi nominal, fiind indicat pe el numele beneficiarului, sau la purtator, beneficiarul fiind cel care il poseda. Acest instrument mai poate fi, in functie de modul de incasare, simplu sau barat, in acest caz plata poate fi efectuata doar cu moneda scripturala.
O forma particulara a cecului este reprezentata de cecul de calatorie, acesta fiind un instrument care este utilizat in calatorii facute in strainatate, reprezentand o forma de plata mai sigura fata de numerar.
- Ordinul de plata reprezinta o alta modalitate de plata manuala care consta in dispozitia neconditionata , data unei banci de catre titularul unui cont, de a pune o suma de bani la dispozitia unui beneficiar. Aceasta modalitate se foloseste, in general, in cazul platilor de mare valoare si are ca obiect achitarea unor marfuri sau unor servicii la un furnizor.
Modalitatile de plata electronice dedicate persoanelor fizice sunt instrumente care folosesc moneda scripturala, fara a fi necesara folosirea hartiei. Printre aceste modalitati, cele mai importante pot fi:
- Cardul bancar este o modalitate de plata care este din ce in ce mai populara printre clientii retail ale bancii deoarece acest instrument prezinta diferite beneficii, precum comoditatea, securitatea, usurinta de utilizare. Aceste carduri bancare pot fi de diferite feluri, astfel putem gasi carduri de debit, care permit utilizarea lor in limita disponibilitatilor din contul de card; carduri de credit, care permit utilizarea de bani in limita unui credit primit de la banca; carduri cobranded, care implica asocierea bancii cu o alta societate, cum ar fi un supermarket, un magazin sau o companie de telecomunicatii; carduri preplatite, care nu implica existenta unui cont deschis la banca.
- Standing order este o modalitate de plata care este preautorizata, acest lucru insemnand ca clientul stabileste in avans unele plati regulate. In asa fel, clientul bancii alege data si valoarea platii catre beneficiar, ca de exemplu cazul platii ratelor bancare.
- Direct debit reprezinta o alta modalitate de plata preautorizata care consta in unele plati regulare pentru care beneficiarul sumei stabileste data si suma de plata, acesta fiind, de exemplu, cazul platii facturilor la diferite utilitati.
- Home banking-ul este un serviciu oferit de banca clientilor sai, care presupune posibilitatea clientului de a accesa banca prin intermediul calculatorului sau telefonului de oriunde acesta s-ar afla. 
- Phone banking-ul ofera clientilor bancilor posibilitatea de a obtine informatii si de a efectua plati prin intermediul unui apel telefonic catre banca.
- Mobile banking-ul este un serviciu oferit clientilor bancilor care permite utilizarea telefonului mobil pentru efectuarea de tranzactii si plati, cu ajutorul unor aplicatii pentru telefon.
- Internet banking-ul consta intr-un serviciu care permite accesarea pe o platforma de internet a bancii si efectuarea de tranzactii prin simpla folosire a unui calculator conectat la internet.
Printre modalitatile de plata electronice se regasesc si ordinul de plata electronic si eCecul, aceste instrumente reprezentand versiuni electronice a instrumentelor de plata sub forma de hartie, avand acelasi circuit si bazandu-se pe aceleasi principii.
Bancile ofera clientilor sai persoane fizice si posibilitatea de a efectua transferuri de sume cu valoare mai mica sau mai mare, prin intermediul unor servicii de transferuri rapide care pot efectua tranzactiile la nivel national sau la nivel international, cum ar fi MoneyGram sau Western Union.
In plus, bancile pun la dispozitia persoanelor fizice produse care permit efectuarea de plati cu cardul la magazine (POS), retragerea de numerar (ATM) sau efectuarea platilor facturilor de utilitati si alte tranzactii prin produse de self-banking.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza pietei produselor si serviciilor de plati pentru persoane fizice in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Capraru, B., Retail Banking, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2009
Chirlesan, D., Piata produselor si serviciilor bancare, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2018
Cocris, V., Chirlesan, D., Principii si tehnici bancare, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2017
ww.bnr.ro -  Seturi de date
www.sdw.ecb.europa.eu -  Payments statistics
www.bcr.ro
www.brd.ro
www.raiffeisen.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!