Analiza Riscului la UT

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
CAP. I: NOTIUNI GENERALE PRIVIND RISCUL 3 
1.1. DEFINITIE 3
1.2. INCLINATIA LA RISC 4
CAP. II: TIPURI DE RISC BANCAR 6
2.1. RISCURI GENERALE ALE ACTIVITATII BANCARE 6
2.2. RISCURI SPECIFICE ADMINISTRARII ACTIVELOR SI PASIVELOR 7
CAP. III: ANALIZA RISCULUI LA UPA 10
3.1. STRATEGIA DE ,,BUSSINESS CONTINUITY" 10
3.2. SOLUTII ADOPTATE DE UNICREDIT PROCESSES AND ADMINISTRATIONS PENTRU INTAMPINAREA RISCURILOR OPERATIONALE 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND RISCUL
1.1. INTRODUCERE
Oamenii, institutiile, societatile au fost intotdeauna confruntate cu probleme de risc si incertitudine.
In cadrul unei societati bancare, obiectivul esential il constituie obtinerea profitului si determinarea cailor care conduc la cresterea performantelor bancare. Una dintre caile care pot conduce la indeplinirea obiectivului stabilit vizeaza cunoasterea, gestionarea, controlul si asigurarea riscurilor financiar-bancare, riscuri care sunt multiple si multidimensionale. Desfasurarea relatiilor dintre banci si clienti, persoane fizice si/sau juridice, in toate operatiunile pe care bancile le efectueaza si in serviciile pe care le presteaza sunt supuse unor reguli de comportament care releva obligatii de ambele parti.
Factorul esential in luarea deciziilor privind efectuarea de operatiuni bancare este reprezentat de riscul bancar. Perioada actuala este denumita "era managementului de risc" in domeniul bancar, iar managementul riscului constituie o sarcina extrem de complexa si importanta a managementului bancar.
Cu siguranta, riscurile fac obiectul unei mari atentii in banci. Aici toate riscurile sunt definite ca " pierderi asociate unor evolutii adverse a rezultatelor". Consecinta directa este ca toata masurarea riscurilor se sprijina pe aceste degradari si pe impactul lor asupra rezultatelor. Universul bancar se caracterizeaza prin multiple dimensiuni ale riscurilor ce afecteaza performantele. Cum cuplul risc - performanta este indisociabil, aceasta reflectare a riscurilor se prelungeste chiar in masurarea performantelor. Definirea riscurilor si a performantelor este un demers clasic, dar important, deoarece constituie punctul de plecare al gestionarii riscurilor.
Gestionarea riscurilor (risk management) nu este altceva decat ansamblul instrumentelor, tehnicilor si dispozitivelor organizatorice necesare bancii pentru a reusi. 
Riscurile bancare sunt multiple si multidimensionale si trebuiesc repertoriate si definite cat mai bine posibil in perspectiva masurarii, urmaririi si controlarii lor. Astfel, gestionarea riscurilor se adreseaza mai intai riscurilor cuantificabile. Este cazul mai ales al riscurilor financiare, legate de variatia ratei dobanzii, de asigurarea lichiditatii si finantarea operatiunilor. Alt risc major este riscul de credit, ce exprima pierderile cauzate de imposibilitatea clientilor debitori de a-si achita datoriile fata de banca. De regula, acesta este considerat un risc comercial, care rezulta din alegerea pietelor si a clientilor, dar are un impact financiar important.
Nu toate riscurile se preteaza insa la masuratori. De exemplu, riscurile operationale sau tehnice, care desemneaza toate riscurile generate de disfunctionalitatile interne, legate de sistemele informationale sau de procedurile interne si de respectarea lor, pot avea consecinte extrem de grave.
In practica de zi cu zi a bancilor, existand mai multe riscuri si mai multe obiective, nu exista o maniera universala de administrare a riscurilor. Aceasta pluritate genereaza o complexitate certa, care explica de ce gestionarea riscurilor ramane specifica fiecarei banci.
1.2. INCLINATIA LA RISC
Toate afacerile iau in consideratie un element de risc, care sa le asigure un profit potential.
Modul in care o firma trateaza diferitele tipuri de risc si felul in care decide sa le gestioneze, reprezinta un criteriu important in stabilirea structurii organizatorice a companiei si a modului de a actiona pe piata in relatiile cu clientii si cu concurenta.
Inclinatia la risc reprezinta un termen generic menit sa masoare tendinta unor persoane sau institutii pentru un grad de risc mai ridicat sau mai scazut. Atractia fata de risc este determinata de o combinatie de doi factori principali : experinta individuala si inclinatia naturala, genetica, de a-ti asuma sau nu riscuri. De asemenea, poate fi influentat de obligatiile fata de terte persoane.
Atunci cand decide comportamentul fata de anumite riscuri ce pot apare in activitatea bancii, conducerea acesteia va lua in consideratie propria atitudine fata de risc, perceptia personala asupra nivelului riscului, experienta bancii in domeniu si responsabilitatile fata de terti (actionari, clienti, salariati).
Este bine ca un bancher sa cunoasca preferinta fata de risc al clientilor sai, pentru a putea negocia mai bine cu acestia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Riscului la UT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!