Analiza Riscului la UT

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
CAP. I: NOŢIUNI GENERALE PRIVIND RISCUL 3 
1.1. DEFINIŢIE 3
1.2. ÎNCLINAŢIA LA RISC 4
CAP. II: TIPURI DE RISC BANCAR 6
2.1. RISCURI GENERALE ALE ACTIVITĂŢII BANCARE 6
2.2. RISCURI SPECIFICE ADMINISTRĂRII ACTIVELOR ŞI PASIVELOR 7
CAP. III: ANALIZA RISCULUI LA UPA 10
3.1. STRATEGIA DE „BUSSINESS CONTINUITY” 10
3.2. SOLUŢII ADOPTATE DE UNICREDIT PROCESSES AND ADMINISTRATIONS PENTRU ÎNTÂMPINAREA RISCURILOR OPERAŢIONALE 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOŢIUNI GENERALE PRIVIND RISCUL
1.1. INTRODUCERE
Oamenii, institutiile, societăţile au fost intotdeauna confruntate cu probleme de risc şi incertitudine.
În cadrul unei societăţi bancare, obiectivul esenţial îl constituie obţinerea profitului si determinarea cailor care conduc la creşterea performanţelor bancare. Una dintre căile care pot conduce la îndeplinirea obiectivului stabilit vizează cunoasterea, gestionarea, controlul si asigurarea riscurilor financiar-bancare, riscuri care sunt multiple si multidimensionale. Desfaşurarea relatiilor dintre banci si clienti, persoane fizice si/sau juridice, în toate operatiunile pe care bancile le efectueaza si în serviciile pe care le presteaza sunt supuse unor reguli de comportament care releva obligatii de ambele părţi.
Factorul esential în luarea deciziilor privind efectuarea de operatiuni bancare este reprezentat de riscul bancar. Perioada actuala este denumita "era managementului de risc" în domeniul bancar, iar managementul riscului constituie o sarcina extrem de complexa si importanta a managementului bancar.
Cu siguranta, riscurile fac obiectul unei mari atenţii in bănci. Aici toate riscurile sunt definite ca “ pierderi asociate unor evolutii adverse a rezultatelor”. Consecinţa directă este ca toata masurarea riscurilor se sprijina pe aceste degradari si pe impactul lor asupra rezultatelor. Universul bancar se caracterizeaza prin multiple dimensiuni ale riscurilor ce afecteaza performantele. Cum cuplul risc – performanta este indisociabil, aceasta reflectare a riscurilor se prelungeste chiar in masurarea performantelor. Definirea riscurilor si a performantelor este un demers clasic, dar important, deoarece constituie punctul de plecare al gestionarii riscurilor.
Gestionarea riscurilor (risk management) nu este altceva decat ansamblul instrumentelor, tehnicilor si dispozitivelor organizatorice necesare bancii pentru a reusi. 
Riscurile bancare sunt multiple si multidimensionale si trebuiesc repertoriate si definite cat mai bine posibil in perspectiva masurarii, urmaririi si controlarii lor. Astfel, gestionarea riscurilor se adreseaza mai intâi riscurilor cuantificabile. Este cazul mai ales al riscurilor financiare, legate de variaţia ratei dobanzii, de asigurarea lichiditatii şi finanţarea operaţiunilor. Alt risc major este riscul de credit, ce exprima pierderile cauzate de imposibilitatea clientilor debitori de a-şi achita datoriile faţa de bancă. De regula, acesta este considerat un risc comercial, care rezulta din alegerea pietelor si a clientilor, dar are un impact financiar important.
Nu toate riscurile se pretează însă la masuratori. De exemplu, riscurile operationale sau tehnice, care desemneaza toate riscurile generate de disfuncţionalitatile interne, legate de sistemele informationale sau de procedurile interne si de respectarea lor, pot avea consecinte extrem de grave.
In practica de zi cu zi a bancilor, existand mai multe riscuri si mai multe obiective, nu exista o maniera universala de administrare a riscurilor. Aceasta pluritate genereaza o complexitate certa, care explica de ce gestionarea riscurilor ramane specifica fiecarei banci.
1.2. INCLINATIA LA RISC
Toate afacerile iau in consideratie un element de risc, care sa le asigure un profit potential.
Modul in care o firma trateaza diferitele tipuri de risc si felul in care decide sa le gestioneze, reprezintă un criteriu important in stabilirea structurii organizatorice a companiei si a modului de a actiona pe piata in relatiile cu clientii si cu concurenţa.
Înclinatia la risc reprezinta un termen generic menit sa masoare tendinta unor persoane sau institutii pentru un grad de risc mai ridicat sau mai scazut. Atracţia faţa de risc este determinata de o combinatie de doi factori principali : experinta individuala si inclinatia naturala, genetica, de a-ti asuma sau nu riscuri. De asemenea, poate fi influentat de obligaţiile faţă de terţe persoane.
Atunci cand decide comportamentul fata de anumite riscuri ce pot apare in activitatea bancii, conducerea acesteia va lua in consideratie propria atitudine fata de risc, perceptia personala asupra nivelului riscului, experienta bancii in domeniu si responsabilitatile fata de terti (actionari, clienti, salariati).
Este bine ca un bancher sa cunoasca preferinta fata de risc al clientilor sai, pentru a putea negocia mai bine cu acestia.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Riscului la UT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!