Analiza sistemului bancar din Rusia

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Descrierea generic a sistemului bancar din Rusia ... 4
1.1 Istoricul sistemului bancar . .4
1.2 Tipuri de intututii 5
1.3Analiza bancilor din sistem cu capital strain 6
1.4 Indicatori de apreciere a sistemului bancar .8
1.4.1 Indicatori privind gradul de dezvoltare a sistemului bancar .. 8
1.4.2 Indicatori de structura . ..9
1.5 Tendinte .12
Capitolul 2. Banca Centrala a Federatiei Ruse . ..13
2.1 Istoricul .13 
2.2 Obictive .14
2.3 Functii 14
2.4 Instrumente de politica monetara 15
Capitolul 3. Banci representative din sistem ..17
3.1 Sberbank ... 17
3.1.1 Scurt istoric 17
3.1.2 Actionariat .17
3.1.3 Produse si servicii .19
3.1.4 Indicatori de apreciere a performantei ...20
3.2 VTB .. 23
3.2.1Scurt istoric .. 23
3.2.2 Actionariat .23
3.2.3 Produse si servicii . 25
3.2.4 Indicatori de apreciere a performantei 26
Concluzie .27 
Bibliografie .28


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In fieacare zi, sute de mii de personae viziteaza bancile, retrag si depun bani pe un card, deschid depozite si primesc dobanzi, iau imprumuturi. Intr-o zi, banca efectueaza milioane de tranzactii- la calcularea dobanzii, plata comisioanelor, transferuri catre o alta banca. Esenta sistemului bancar este concentrarea resurselor banesti disponibile ale populatiei si organizatiilor in scopul utilizarii lor ulterioare pentru imprumuturi. Sistemul bancar modern este pe doua niveluri: Banca Centrala este o banca de prim nivel, al doilea nivel sunt bancile comerciale. Astfel, sistemul bancar al Federatiei Ruse este format si reprezentat de Banca Rusiei, respective institutii de credit, inclusive bancile comerciale, sucursalele lor, reprezentantele, diviziunile structurale interne, organizatiile nebancare de credit, precum si alte elemente esentiale.
Capitolul 1. Descrierea generic a sistemului bancar din Rusia
1.1 Istoricul sistemului bancar
Sistemul bancar din Rusia si-a inceput istoria la ordinul imparatesei Anna Ioannovna, care a dispus emiterea de imprumuturi de la biroul de monede cu 8% pe an, gajul fiind obiectele pretioase. Inainte de aceasta, in Pskov a fost incercata crearea unei instututii de credit de catre guvernatorul local Ordin-Nashchokin, care a organizat emiterea de imprumuturi in guvernul orasului. Dar aceasta initiativa nu a durat mult, statul a considerat ca este o incercare a orasului Pskov de a ,,trai conform reglementarilor sale ". 
Primele institutii de credit ruse in sens modern au aparut in 1754. La ordinul Elizavetei Petrovna au fost create banci de imprumut nobile la Sankt Petersburg si Moscova si Kupeceskii Bank ( Banca Mercanta) la Sankt Petersburg. In 1786 au fost desfiintate, iar in baza lor a fost creata Banca de Imprumut de Stat, care a imprumutat bani in principal statului. Intr-o masura mai mica, imprumuturile erau folosite si de nobilime si comercianti. Banca de Imprumut de Stat a fost prima institutie financiara din Rusia care a acceptat depozite de la public.
Din 1758, Mednii Bank ( Banca de Cupru) opereaza in Rusia un capital de stat de 2 mln. Ruble. Functiile sale includeau acordarea imprumuturilor, in timp ce au fost emise cu o moneda de cupru, iar la rambursare a fost necesara restituirea imprumutului in argint. 
In 1769 s-au emis primii bani de hartie-bancnote de rubla. Prima banca comerciala a fost infiintata in 1817. Banca comerciala de stat s-a specializat in imprumuturi pentru comercianti. 
In 1842, au aparut primele case de economii in Sankt Petersburg si Moscova, din care isi incepe istoria Sberbankul. 
In 1860 Banca Comerciala de Stat a fost transformata in Banca de Stat a Imperiului Rus. Dupa reforma monetara a ministrului finantelor, Serghei Witte, in 1897, banca de stat avea rolul pe care il joaca astazi bancile centrale: emiterea si gestionarea politicii monetare.
Dezvoltarea reala a activitatii bancare a inceput in Rusia dupa abolirea iobagiei cand industria a inceput sa se dezvolte. Inainte de aceasta, numarul total al bancilor comerciale a fost de aproximativ 20 si in perioada 1861-1872 au aparut 33 banci comerciale pe actiuni si 11 banci funciare pe actiuni. Pana in 1914 in tara existau 53 banci comerciale pe actiuni, 778 de sucursale. 
In urma revolutiei din 1917, toate institutiile de credit au fost nationalizate, iar fondurile lor au fost transferate catre Banca de Stat nou creata, care a fost ulterior tranformata in Banca Populara a RSFSR si, in 1922, in Banca de Stat a URSS. In plus, in 1922, bancile de economii, denumite apoi Gostrudsberkastas, au inceput sa functioneze. 
In 1987, sistemul bancar a fost reorganizat pentru a rezolva problemele principale a sistemului bancar a URSS. Ca toate reformele din acea perioada, reorganizarea bancilor a fost de natura administrativa. Monopolul a 3 banci a existat inainte de 1987 a fost inlocuit cu un oligopol. Agroprombank si Zhilsotsbank au fost create din sistemul bancar existent: Gosbank, Promstroibank, Sberbank si Vnesheconombank. O astfel de reorganizare nu numai ca nu a rezolvat problemele, ci a afectat negativ si dezvoltarea ulterioara a sistemului bancar. 
Din nou, bancile comerciale au aparut in Rusia abia in 1988. La 13 iulie 1990 a fost infiintata Banca Centrala a Federatiei Ruse pe baza bancii republicane ruse, Banca de Stat a URSS. In vara anului 2011 in tara existau aproximativ 1000 de banci.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza sistemului bancar din Rusia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://cyberleninka.ru/article/n/razvitie-bankovskoy-sistemy-v-rossii
https://www.cbr.ru/
https://www.bankodrom.ru/inostrannye-banki-v-rossii-spisok/
https://www.cbr.ru/Collection/Collection/File/24203/bsr_2018.pdf
https://bankiros.ru/bank
https://www.cbr.ru/about_br/bankstatus/
https://www.cbr.ru/about_br/bankstatus/
https://www.cbr.ru/dkp/objective_and_principles/
https://www.cbr.ru/hd_base/ProcStav/IRB_OMMIR/?fbclid=IwAR2I6l4bjZXAwUdTwC--triyFWanSRU4E0e_ybTe8KvrRdVZcnBUWmI2huc
https://www.sberbank.com/common/img/uploaded/files/pdf/stockholders/shareholder_structure_2019_ru.pdf?fbclid=IwAR2LmC0ulqxr0m2X7YYtfEDUsLB56NxU6lZSGyBTZJ4VvNLA69Ol42T-gpU
https://www.sberbank.com/ru/about/history?fbclid=IwAR2kDzGdTRzGSqtHYi-3oYOJI3m_a6Qj4u3qD6eWtPhctS9XDPow593SlTk
https://www.sberbank.com/common/img/uploaded/files/pdf/stockholders/shareholder_structure_2019_ru.pdf?fbclid=IwAR2LmC0ulqxr0m2X7YYtfEDUsLB56NxU6lZSGyBTZJ4VvNLA69Ol42T-gpU
https://www.vtb.ru/akcionery-i-investory/raskrytie-informacii/struktura-akcionernogo-kapitala/
https://www.vtb.ru/akcionery-i-investory/raskrytie-informacii/struktura-akcionernogo-kapitala/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!