Caracteristici ale Fondurilor Mutuale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. INCURSIUNE IN STUDIUL FONDURILOR DE INVESTITII MUTUALE 3
I.1. Fondurile mutuale. Notiuni generale 3
I.2. Conceptul si etapele aparitiei fondurilor mutuale 5
I.3. Premisele aparitiei si dezvoltarii fondurilor mutuale 8
CAPITOLUL II. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA FONDURILOR MUTUALE 13
II.1. Organizarea fondurilor mutuale 13
II.2. Tipologia fondurilor de investitii 17
II.3. Avantajele investitiei in fonduri mutuale 24
CAPITOLUL III. FONDURILE MUTUALE IN EUROPA SI ROMANIA 36
III.1. Sistemul investitiilor mutuale in Europa 36
III.2. Sistemul investitiilor mutuale in Romania 42
BIBLIOGRAFIE 55


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
La ora actuala, omenirea este tot mai preocupata de modul cum sa duca o viata mai buna, sa ocupe un anumit rang in societate, sa economiseasca timp si bani, sa aiba o cultura cat mai bogata, cu alte cuvinte sa fie remarcati si renumiti in societate.
Toate aceste lucruri nu pot deveni reale, decat in momentul in care stim sa ne folosim eficient banii si capacitatea de ratiune pe care o detinem. Deci, daca obiectivul principal al fiecarui individ este acela de a obtine profit, cu atat mai mult doresc acest lucru si agentii economici.
Pentru a veni in sprijinul tuturor celor interesati de modul cum sa investeasca corect, intr-o economie in care riscul este nelipsit si diversificat, am realizat aceasta lucrare care are ca obiectiv intelegerea notiunilor celor mai importante din viata unei investitii.
Voi prezenta in continuare, succint, modul in care este structurata aceasta lucrare:
- primul capitol intitulat: Incursiune in stadiul fondurilor de investitii are in vedere definirea si explicarea conceptului de ,,investitie" si modul in care putem sa ne procuram resursele pentru realizarea unei investitii;
- capitolul al doilea, intitulat: Organizarea si functionarea fondurilor de investitii mutuale prezinta notiunile generale privind fondurile de investitie mutuale, avantajele investitiilor in fonduri mutuale precum si plasamentele fondurilor mutuale.
- capitolul al treilea intitulat: Fondurile mutuale in Europa si Roma-nia.
I. INCURSIUNE IN STUDIUL FONDURILOR DE INVESTITII MUTUALE
I.1. Fondurile mutuale. Notiuni generale
Fondurile mutuale sunt entitati fara personalitate juridica, care au ca scop unic atragerea de resurse banesti si efectuarea de plasamente in instrumente financiare lichide.
Fondurile mutuale sunt organizate sub forma societatilor civile, fara personalitate juridica; administrarea acestora se realizeaza de catre o societate comerciala specializata numita societate de administrare 
Fondurile mutuale se caracterizeaza prin emisiunea continua de titluri de participare, numite si unitati de investitie (aceste titluri nu sunt actiuni, pentru ca fondul nu are personalitate juridica). Practic, aceasta inseamna ca pentru fiecare investitor care doreste sa-si plaseze banii in fond se emit noi titluri. De asemenea, fondul este obligat sa rascumpere titlurile de la investitor, in cazul in care acesta doreste sa se retraga din fond. Rezulta ca titlurile nu se schimba in mod liber pe o piata organizata (ca de exemplu bursa de valori) sau direct intre persoanele interesate, ci pot fi cumparate sau rascumparate numai de la / de catre fond 
Valoarea unui titlu nu se stabileste in mod liber (titlurile nu pot fi cotate la bursa de valori) ci se stabileste in mod exact ca raport intre totalul activelor fondului (disponibilitati, depozite bancare, actiuni, etc.) si numarul de titluri existente in circulatie la un moment dat. 
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. 
Efectuarea unei investitii la un fond mutual se face prin cumpararea de unitati de fond. Acestea sunt echivalentul actiunilor la societate pe actiuni. Insa, spre deosebire de actiuni care sunt emise intr-un numar fix, unitatile de fond se emit in mod continuu si pot fi rascumparate oricand. Participarea la un fond mutual este atestata printr-un certificat ce confirma detinerea de unitati de fond 
Valoarea unitatii de fond se determina zilnic, fiind calculata ca raport intre valoarea neta a activelor fondului si numarul de unitati de fond emise.
Persoanele care investesc la fondurile mutuale obtin un castig atunci cand valoarea investitiilor efectuate de fond se majoreaza. Acest lucru se intampla atunci cand fondul incaseaza dividende sau dobanzi pentru plasamentele efectuate si cand valoarea actiunilor achizitionate creste. Pe de alta parte, este posibil ca portofoliul sa inregistreze scaderi, astfel ca investitorii pot pierde banii investiti.
Potrivit legii, fondurile sunt gestionate de societati special infiintate in acest scop, denumite societati de administrare a investitiilor (S.A.I.) Acestea decid cum trebuie investiti banii fondului si gestioneaza in acelasi timp relatia dintre fond si investitori. Mai precis, societatea de administrare mentine registrul detinatorilor de unitati de fond, incaseaza veniturile, emite si rascumpara titlurile de participare. Pentru aceste servicii, societatea percepe o serie de comisioane si tarife, care se incaseaza din veniturile fondului.
O alta entitate implicata in functionarea fondurilor mutuale este depozitarul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici ale Fondurilor Mutuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!