Cardul

Extras din proiect Cum descarc?

Cap. 1. Aparitia cardului in Romania 
Primele au aparut cardurile de credit, care nu erau nici bancare si nici de plastic. Destinatia lor consta in confirmarea credibilitatii detinatorului in afara bancii. Ele au aparut in SUA, unde creditul de consum al persoanelor fizice se dezvolta vertiginos inca la sfirsitul secolului XIX. Deja in anul 1914 unele magazine au inceput sa elibereze clientilor sai cei mai bogati si permanenti carduri speciale pentru a-i pastra drept clienti. In anul 1928 compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele placi de metal pe care se scria in relief adresa si care se eliberau clientilor de incredere. Vanzatorul introducea placa intr-o masina speciala numita imprinter si informatia de pe placa se imprima pe cec. In anii urmatori au fost inventate categorii ale schemei creditar-financiare, ca rata minima lunara de rambursare a creditului, perioada amanarii, adica creditarea fara dobanda si multe altele.
In Romania circula diferite tipuri de carduri, de credit sau de debit, in lei sau in valuta, din care doar unele sunt recunoscute pe plan international. Daca pentru teritoriul tarii nu apar probleme deosebite, indiferent de tipul de card folosit, in afara granitelor poti utiliza numai anumite carduri. Principalele carduri recunoscute peste tot in lume sunt cele emise sub insemnele organizatiilor Visa International, EuroCard/MasterCard (EC/MC), Europay International, America Express. Dar numai unele dintre tipurile de carduri emise sub aceste sigle de diferite banci romanesti, sunt acceptate si in strainatate. Conturile pot fi constituite din depozite in lei/ROL sau valuta (dolari/USD si euro/EUR). De aceea, inainte de a solicita deschiderea unui cont de card, trebuie sa te informezi la banca daca tipul tau de card este si in strainatate.
In continuare voi prezenta cateva articole din Regulamentul nr.4 din 13 Iunie 2002 al Bancii Nationale a Romaniei, privind tranzactiile prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participanti la aceste tranzactii, publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 503 din 12 Iulie 2002.
Art. 1. 
Prezentul regulament se aplica bancilor, persoanelor juridice romane, precum si sucursalelor din Romania ale bancilor, persoanelor juridice straine, denumite in continuare banci, si are ca obiect stabilirea principiilor privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica pe teritoriul Romaniei, in special a cardurilor, si a conditiilor care trebuie indeplinite de banci si de alti participanti la desfasurarea activitatii de plati cu instrumente de plata electronica, indiferent de moneda in care sunt emise/denominate acestea. 
Cardul este un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care permite detinatorului sau sa utilizeze disponibilitatile banesti proprii dintr-un cont deschis pe numele sau la emitentul cardului ori sa utilizeze o linie de credit, in limita unui plafon stabilit in prealabil, deschisa de emitent in favoarea detinatorului cardului, in vederea efectuarii, cumulativ sau nu, a urmatoarelor operatiuni: 
a) retragerea de numerar, respectiv incarcarea si descarcarea unitatilor valorice in cazul unui instrument de plata de tip moneda electronica, de la terminale precum distribuitoarele de numerar si ATM, de la ghiseele emitentului/bancii acceptante sau de la sediul unei institutii, obligata prin contract sa accepte instrumentul de plata electronica ;
b) plata bunurilor sau a serviciilor achizitionate de la comerciantii acceptanti si plata obligatiilor catre autoritatile administratiei publice, reprezentand impozite, taxe, amenzi, penalitati etc., prin intermediul imprinterelor, terminalelor POS sau prin alte medii electronice; 
c) transferurile de fonduri intre conturi, altele decat cele ordonate si executate de institutiile financiare, efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica.
1. Cardul de debit.
Cardul de debit este cardul prin intermediul caruia detinatorul dispune doar de disponibilitatile banesti proprii existente intr-un cont deschis la emitent pentru efectuarea operatiunilor prevazute.
2. Cardul de debit cu facilitate de overdraft.
Este cardul prin intermediul caruia detinatorul poate dispune, pe langa disponibilitatile banesti proprii existente intr-un cont deschis la emitent, si de o anumita suma, asimilata unui credit, in limita unui plafon predeterminat, acordata, de regula, in situatia in care drepturile banesti ale detinatorului (de exemplu salariul) sunt virate regulat in contul de card pentru efectuarea operatiunilor.
3. Cardul de credit. 
Cardul de credit este cardul prin intermediul caruia detinatorul dispune de disponibilitati banesti ale emitentului, oferite sub forma unei linii de credit, care ii permit acestuia efectuarea operatiunilor prevazute la pct. 3, in limita unui plafon stabilit in prealabil;
4. Cardul de numerar 
Cardul de numerar este cardul utilizabil doar la ATM sau la distribuitoare de numerar pentru retragere de numerar. 
5. Cardul de garantare a cecurilor 
Cardul de garantare a cecurilor este cardul emis ca parte a unui sistem de garantare care, la prezentare alaturi de un cec completat si semnat de catre detinatorul cardului, garanteaza ca orice cec emis pana la incidenta valorii de garantare a cardului va fi onorat de banca emitenta a cecului.
6. Cardul specific unei companii sau cardul de comerciant 
Cardul specific unei companii sau cardul de comerciant este cardul emis de un comerciant clientului sau ori de un grup de comercianti clientilor lor, pentru a permite sau a facilita plati in vederea achizitionarii de bunuri sau servicii exclusiv de la comerciantii emitenti sau de la cei care accepta cardul pe baza de contract, fara a acorda accesul la un cont bancar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!