Comerțul internațional în condiții de criză

Cuprins proiect Cum descarc?

I.Introducere
II.Tendinte in evolutia dinamicii comertului international
II.1 Dinamica comertului international dintr-o perspectiva istorica
II.2 Raportul dintre comertul international si PIB-ul mondial 
III. Schimbari in contributia tarilor si in orientarea geografica a fluxurilor comerciale
III.1 Cresterea ponderii tarilor in dezvoltare/emergente in comertul mondial 
III.2 Intensificarea relatiilor comerciale Sud-Sud: o dimensiune importanta a comertului mondial 
IV. Modificari in structura pe produse a comertului international


Extras din proiect Cum descarc?

I.Introducere
In prezent, asistam la schimbari structurale deosebit de dinamice si de mare amploare, care remodeleaza economia si comertul mondial. Iar ceea ce particularizeaza aceste transformari fata de alte experiente similare din secolele precedente nu este doar ritmul alert in care se desfasoara, ci si sfera lor larga de incidenta, afectand practic intreaga lume.
Referindu-se la aceste schimbari, Angel Gurria, secretarul general al Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) , remarca faptul ca ritmul schimbarilor a fost atat de rapid in ultimele doua decenii, incat economia mondiala de astazi este aproape de nerecunoscut daca o comparam cu cea existenta cu doua decenii in urma. Iar in miezul acestor schimbari se afla mutarea centrului de greutate economica dinspre Vest spre Est, dinspre economiile industrializate inspre marile economii in dezvoltare si emergente, in special China si India -  fenomen conceptualizat de specialistii OCDE prin sintagma ,,avutia in miscare". Aceasta tendinta este prevazuta a continua in perspectiva urmatoarelor decenii, ponderea economiilor in dezvoltare si emergente in PIB-ul mondial urmand a se apropia de 60% in 2030, potrivit prognozelor OCDE .
Lumea secolului XX dominata de cei doi piloni, SUA, pe de o parte, si UE, pe de alta parte, face astfel tot mai mult loc lumii multipolare care defineste secolul nostru, si in cadrul careia centrele cresterii economice sunt distribuite deopotriva in tarile dezvoltate si in tarile in dezvoltare. Numeroasele studii prospective elaborate pe plan international in ultimii ani sugereaza ca schimbarile structurale care au fost puse in miscare nu vor putea fi inversate in viitorul previzibil, fiind alimentate de un complex de factori de natura tehnologica, economica, sociala, institutionala si organizationala. Mai multdecat atat, schimbarea in materie de avutie si putere economica la nivel global este anticipata a se accentua si mai mult in urmatoarele decenii.
Evolutia comertului international nu poate fi, desigur, disociata de mutatiile structurale spectaculoase care au avut loc in economia mondiala in ultimele doua decenii sub actiunea unui complex de factori, in randul carora se evidentiaza, in special: 
-  progresele rapide din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), care au redus costul comunicatiilor si al transporturilor;
-  liberalizarea comertului international -  in plan multilateral, regional si national - , insotita de alte reforme economice, care au condus la reducerea barierelor comerciale in calea schimburilor comerciale internationale; 
-  liberalizarea fluxurilor de capital si de tehnologie;
-  cresterea dramatica a ofertei de forta de munca in plan global, prin intrarea pe piata globala a fortei de munca a unui numar de circa 2 miliarde persoane ca rezultat al destramarii blocului sovietic si al deschiderii economiei Chinei.
Modificarile structurale care au marcat schimburile comerciale internationale in deceniile recente au fost propulsate de procesul sustinut de globalizare, si in special de integrarea rapida a tarilor lumii in economia globala prin intermediul comertului, ceea ce s-a tradus prin cresterea mult mai rapida a comertului decat a productiei pe plan mondial.
In prezent, comertul mondial cu bunuri reprezinta peste un sfert din PIB-ul mondial, iar daca sunt luate in calcul si fluxurile internationale de servicii, ponderea respectiva ajunge la aproape o treime. Fluxurile globale de capital au sporit si mai rapid decat comertul mondial, reflectand o alta fateta, la fel de importanta a procesului de globalizare: expansiunea impresionanta a pietelor financiare internationale. Totodata, difuziunea rapida a noilor Tehnologii informationale in intreaga lume a revolutionat comunicatiile internationale si a stimulat expansiunea sistemului productiei globale gestionat de corporatiile transnationale (CTN), avand ca rezultat cresterea impresionanta a volumului fluxurilor de investitii straine directe (ISD) orientate catre economiile in dezvoltare. Mai mult decat atat, sustinute de succesele la export si de cresterea veniturilor lor, tarile in dezvoltare au devenit jucatori tot mai importanti in sistemul financiar international.
Criza financiara si economica globala, declansata in toamna anului 2008, a marcat puternic economia mondiala si a lasat urme adanci asupra dinamicii schimburilor comerciale internationale. Desi comertul international s-a relansat relativ rapid in 2010 dupa declinul istoric din 2009 -  cel mai grav din perioda postbelica , procesul de redresare ramane inca nefinalizat si inegal, iar tendinta de deschidere a tarilor in fata comertului s-a oprit, cel putin temporar.
Criza globala si relansarea inegala a comertului international au accentuat si mai mult mutatiile in curs de desfasurare in economia mondiala, care vizeaza deplasarea centrului de greutate economica si comerciala dinspre tarile dezvoltate inspre tarile in dezvoltare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comertul international in conditii de criza.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://ec.europa.eu/eurostat/data/database
2. wikipedia.org/wiki/Organizatia_Mondiala_a_Comertului
3. www.wto.org
4.www.imf.org
5.http://oaji.net/articles


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!