Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara

Extras din proiect Cum descarc?

Cap. I: Abordarea impactului Basel II la nivel global
De la infiintarea sa in 1974, rolul Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara (BCBS - Basel Commitee on Banking Supervision) a fost sa promoveze stabilitatea sistemului bancar global. Insa odata cu evolutia sistemului bancar, la sfarsitul deceniului opt, a devenit evident ca diferitele practici de reglementare favorizau institutiile bancare din anumite zone geografice.
Pentru contracararea acestui fenomen, Comitetul Basel a lansat in 1988 Acordul Basel I, care avea ca principal obiectiv reglementarea cerintelor minime de capital. Acordul a reprezentat o reglementarea mondiala care stabilea o legatura directa intre capitalul propriu al institutiilor financiare si riscurile pe care acestea si le asuma. Practic la nivel global afacerile bancare, practicile de management al riscului, abordarile organelor de supraveghere si pietele financiare au suferit transformari semnificative incepand din acel an. Acordul privind Capitalul de acoperire a riscului din 1988 a fost adoptat in mai bine de 100 de tari, printre care si tarile central si est europene, acestea implementandu-l in sistemele bancare nationale. 
Odata cu cresterea complexitatii metodologiilor de calcul al riscului, care au indus un grad de sofisticare a activitatii bancare, precum si a ignorarii riscului operational in Acordul Basel I, s-a impus revizuirea acestuia.
Procesul de revizuire a Acordului Basel I a inceput la sfarsitul anilor '90, cand a devenit din ce in ce mai clar faptul ca Acordul nu mai tinea pasul cu realitatile din sistemul financiar-bancar. In iunie 1999, Comitetul de Supraveghere Bancara de la Basel a formulat o noua propunere referitoare la cerintele de capital in cazul bancilor, cunoscuta sub denumirea de Acordul Basel II. 
Ceea ce isi propune Noul Acord privind adecvarea capitalului este ca institutiile financiare sa devina mai constiente de riscurile a caror manifestare le poate afecta. Este vorba despre o gama mai larga de riscuri decat se prevedea in vechiul Acord, incluzand riscul de credit, de piata si operational. Lansarea Acordului Basel II a fost urmata de o perioada de cautari si framantari menite sa-i descopere forma cea mai potrivita, ultima dintre acestea fiind oferita pietei in noiembrie 2005.
1.1 Basel II vs. Basel I
In conditiile actuale ale sistemului bancar, Acordul Basel I nu mai era de actualitate, deoarece obiectivul principal al acestuia era asigurarea convergentei reglementarilor prudentiale cu privire la riscul de credit si riscul de piata, fara sa puna accentul si pe stabilitatea financiara 
Practic, Acordul Basel I urmarea reglementarea anumitor domenii, cum ar fi :
- Stabilirea elementelor componente pentru determinarea fondurilor proprii necesare bancilor pe cele trei paliere
- Reglementarea cerintelor de capital pentru riscul de credit si riscul de piata
- Asigurarea conditiilor pentru dezvoltarea procedurilor de control intern si principiilor de guvernanta corporativa
- Introducerea supravegherii pe baza consolidata a institutiilor de credit
Ca urmare a evaluarilor facute la nivelul Comisiei Europene si a Bancii Reglementelor Internationale, Basel I reprezinta un cadru insuficient de flexibil pentru a surprinde intreg spectrul profilului de risc al institutiilor de credit, deoarece utilizeaza un numar relativ restrans al ponderilor de risc de credit pentru expunerile bancilor (0%, 20%, 50% si 100%), iar instrumentele de diminuare a riscului de credit sunt insuficient de dezvoltate. La nivelul Acordului Basel I nu se recunosc ca instrumente diminuatoare a riscului de credit garantiile oferite de administratii locale si regionale, entitati din sectorul public sau alte entitati cu rating ridicat, precum si utilizarea instrumentelor derivate. Totodata, Basel I nu prevede modalitati si proceduri complexe de supraveghere a institutiilor de credit.
In vederea imbunatatirii reglementarilor Acordului Basel I, Comitetul de la Basel a adoptat Acordul Basel II, cunoscut si ca Noul Acord de Capital, al carui obiectiv principal este asigurarea unui cadru mai flexibil pentru stabilirea cerintelor de capital, adecvat profilului de risc al institutiilor de credit si crearea premiselor pentru stabilitatea sistemului financiar 
La nivelul managementului in domeniul creditarii, spre deosebire de Acordul Basel I, al carui cadru de reglementare impune acelasi management al riscurilor tuturor categoriilor de institutii de credit, la nivelul Acordului Basel II cadrul de reglementare urmareste adaptarea managementului riscurilor in functie de particularitatiile fiecarei institutii de credit. Aceste particularitati se refera la volumul de activitate precum si la calitatea portofoliului de plasamente.
Practic, noul cadru de reglementare asigura trecerea de la o lipsa de senzitivitate la o senzitivitate ridicata fata de profilul de risc, volumul si gradul de sofisticare a activitatii, cu drepturi si raspunderi sporite pentru institutii de credit. Totodata acesta asigura trecerea de la reguli duale de management al riscurilor ale bancii centrale si ale institutiei de credit la convergenta obiectivelor interne ale institutiilor de credit (de management al riscului si de luare a deciziilor de afaceri) cu cele urmarite de autoritatile de supraveghere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comitetului Basel pentru Supraveghere Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!