Conceptul de risc și tipologia riscurilor financiare

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de risc si semnificatiile sale 3
Capitolul 2. Tipologia riscurilor financiare 8
Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de risc si semnificatiile sale
In activitatea economica, notiunea de risc exista inca din cele mai vechi timpuri. Orice
activitatea economica se desfasoara in conditii de risc, aceste riscuri fiind mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin cunoscute, mai usor sau mai greu de evitat. 
Astfel, inainte de inceperea oricarei activitati economice este necesar sa se realizeze o
evaluare si sa se identifice ce riscuri pot aparea, apoi trebuie sa se gaseasca metode de eliminare sau de reducere a acestora pe cat posibil, fiind acceptate doar acele riscuri care nu afecteaza decat in mica masura activitatea firmei. Cunoasterea insuficienta a riscului, realizarea unei evaluari gresite a acestuia si lipsa unei protectii adecvate impotriva sa va afecta in mod direct si inevitabil rezultatul final al activitatii desfasurate.
Studierea notiunii de risc a inceput in timpul Renasterii, cand oamenii au inceput sa puna
credintele si traditiile sub semnul intrebarii. Primele contributii importante in acest domeniu au avut loc odata cu aparitia teoriei probabilitatilor , descoperita de Pierre de Fermat si Blaise Pascal in anul 1654, abordarea matematica fiind prezenta, inca din acele vremuri, in orice studiu privind riscul. Prin intermediul teoriei posibilitatilor s-a schimbat considerabil modul de percepere a incertitudinii, pentru ca aceasta ne arata logica din luarea deciziilor. Logica matematica clasica nu ne prezinta decat doua variante: adevarat sau fals, insa logica probabilitatilor aduce cu sine existenta unor adevaruri partiale. "Datorita teoriei probabilitatilor o companie poate cuantifica riscurile si apoi decide ce riscuri poate sa isi asume." 
Un alt moment important pentru dezvoltarea teoriei riscului este aparitia notiunii de utilitate
marginala descrescanda, descoperita in anul 1738 de catre Daniel Bernoulli. Conform acestei teorii, intr-un joc de noroc, sporirea utilitatii ca urmare a obtinerii unui castig ar putea fi mai mica decat scaderea utilitatii determinata de pierdere. In aceste conditii, asumarea riscului ar fi irationala, iar problema alegerii in aceste conditii de risc si incertitudinea au fost plasate in afara domeniului teoriei economice care presupune existenta unor indivizi rationali.
Importanta riscului si incertitudinii in analiza economica a inceput sa fie recunoscuta abia la
inceputul secolului al XX-lea. Acest lucru realizandu-se prin contributia majora adusa de Frank H. Knight prin tratatul "Risc, Incertitudine, Profit" din anul 1921. 
Acesta a determinat pentru prima data distinctia intre notiunea de risc si cea de incertitudine.
In opinia sa, termenul de risc acopera numai cazurile susceptibil a fi cuantificate, iar termenul de incertitudine numai cazurile necuantificabile. Incertitudinea face trimitere la o situatie care apare in ciclul de viata a unei firme atunci cand informatia referitoarea la declansarea unui anumit eveniment lipseste sau este incompleta. 
Termenul incert se foloseste in cazul in care perspectivele de evolutie ale unei anumite situatii
sunt necunoscute sau nu exista vreo posibilitate de asociere cu o probabilitate de a se intampla. Pe de alta parte, in cazul riscului exista parametri care sa determine probabilitatea realizarii unui eveniment.
De-a lungul timpului si alti autori au incercat sa explice distinctia dintre risc si incertitudine,
dintre care cei mai cunoscuti cercetatori care au abordat acest subiect se numara John Maynard Keynes in anul 1921, Richard von Mises in anul 1928 si Andrey Kolmogorov in anul 1933. 
In analiza facuta de John Maynard Keynes privind diferenta dintre risc si incertitudine se
precizeaza ca "prin cunoastere incerta, dati-mi voie sa explic, in special, sa disting intre ccea ce este cunoscut ca sigur si ceea ce este probabil. In acest sens, jocul de ruleta nu este subiect de incertitudine. Sensul in care eu utilizez termenul este acela in care perspectiva unui razboi in Europa este incerta, la fel cum sunt pretul cuprului si rata dobanzii peste 20 de ani. In legatura cu aceste chestiuni nu exista nici o baza stiintifica pentru formarea vreunei probabilitati matematice. Pur si simplu nu stim."


Fisiere în arhivă (1):

  • Conceptul de risc si tipologia riscurilor financiare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Anton, Sorin Gabriel - Gestiunea riscurilor financiare- Abordari teoretice si studii de caz, Editura Universitatii Al. I. Cuza, Iasi, 2009.
2. Dedu, Vasile -  Gestiune si audit bancar, editia a 2-a, Editura Economica, Bucuresti, 2008.
3. John von Neumann, Oscar Morgenstern, Theory of Games and Economic Behavior, Princeton, University Press Princeton, 1944.
4. Keynes, J.M., The General Theory of Employment, Quarterly Journal of Economics, vol. 51, 1937.
5. Lungu, N.C. -  Bazele asigurarilor, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2006.
6. Negoescu, Gheorghe - Risc si incertitudine in economia contemporana, Editura Alter Ego Cristian, Galati 1995.
7. Slobodeanu, N.,- Analiza si evaluarea riscurilor economice si financiare ale intreprinderii, Chisinau, 2008.
8. Tomozei, V., Riscuri si instrumente financiare de acoperire, Editura Evrika, Chisinau, 2002.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!