Conceptul si Semnificatii ale Presiunii Fiscale

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I:Conceptul si semnificatiile presiunii fiscale 
1.1Definirea presiunii fiscale si semnificatiile acesteia
1.2Forme de exprimare ale presiunii fiscale
1.3Efectele presiunii fiscale
CAPITOLUL II:Presiunea fiscala in Romania
2.1 Presiunea fiscala la nivel microeconomic
2.2 Presiunea fiscala la nivel macroeconomic 
2.3Instrumente de reducere a presiunii fiscale
CAPITOLUL III:Presiunea fiscala si fiscalitatea in contextul integrarii in Uniunea Europeana 
3.1Fiscalitatea in contextul integrarii in UE
3.2Limitele presiunii fiscale
3.3Factori de influenta a presiunii fiscale
CAPITOLUL IV:Presiunea fiscala in Romania cat si in alte tari din UE
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
Conceptul si semnificatiile presiunii fiscale
1.1Definirea presiunii fiscale si semnificatiile acesteia
Cea mai mare parte a veniturilor statului, sunt de natura fiscala, ceea ce inseamna ca sunt alcatuite din taxe si impozite. Veniturile fiscale sunt mai importante si acest fapt se datoreaza ca cele nefiscale sunt mai reduse din cauza importantei nesemnificative a sectorului public in economie care se bazeaza mai mult pe autofinantarea institutiilor publice.Prin urmare finalitatea sistemului fiscal consta in realizarea obiectivelor sale de natura financiara cum ar fi finantarea institutiei bugetare,economica(actionarea asupra sistemului de distribuire a bunastarii).
O societate nu poate exista fara impozite, a caror necesitate este demonstrata de realitate. Instituirea impozitelor duce la resimtirea presiunii fiscale de catre toti contribuabilii. Contribuabilul onest si cu spirit civic vede in impozit "un rau necesar" si consimte la plata acestuia.Cand insa impozitele depasesc anumite limite, iar contribuabilii resimt din plin povara fiscala care ii apasa, comportamentul normal, in economie si societate, este paralizat, conducand la inhibarea initiativei particualre, a motivatiei de a munci sau, mai grav, la adevarate revolte fiscale.
Aprecierile asupra fenomenului fiscalitatii si implicatiilor sale presupun exprimarea proportiilor acesteia pornind de la elementele valorice concretizate prin procesele de redistribuire a produsului creat,sub forme ale prelevarilor fiscale destinate finantarii de cheluieli publice.
Expresia procentuala a partii redistribuite din veniturile(averile) dobandite de fiecare contribuabil respectiv a partii din PIB realizat (la scara nationala),prin prelevari obligatorii la fonduri folosite pentru finantarea de cheluieli publice,este 
cunoscuta ca fiind nivelul fiscalitatii sau presiunea fiscala respectiv ca rata a fiscalitatii.Acest nivel relativ exprimat procentual sau presiunea fiscala rezulta prin raportarea marimii partii prelevate fiscal la valoarea intregului din care se face prelevarea.
In principiu la scara societatii proportiile fiscalitatii in marime relativa sunt determinate ca raport intre prelevarile fiscale totale si marimea produsului intern brut exprimat in procente sub denumirea de rata a fiscalitatii(presiunea fiscala) conform relatiei sintetice de forma:
Rf-rata fiscalitatii
Pft-prelevari fiscale totale
Acest indicator poate avea dubla acceptiune:
o Presiune fiscala in sens restrans - se prezinta ca raportul intre suma impozitelor si taxelor incasate la produsul intern brut;
o Presiune fiscala in sens larg - este raportul intre suma impozitelor, taxelor si contributiilor sociale la produsul intern brut.
Asadar, presiunea fiscala reprezinta ponderea veniturilor la care persoanele fizice si juridice sunt obligate sa renunte sub forma de taxe si impozite in favoarea statului, repartizandu-le la bugetul statului, la bugetele locale sau la fondurile publice speciale.
Presiunea fiscala are o mare relevanta economica deoarece indica masura in care veniturile nominale ale populatiei sunt ajustate prin intermediul impozitarii si in acelasi timp arata masura sau gradul in care bugetul de stat isi procura veniturile pe calea prelevarii de impozite. Presiunea fiscala poate fi utilizata atat pentru impozitele indirecte, cat si pentru totalitatea prelevarilor la buget efectuate prin intermediul impozitarii.
Presiunea fiscala poate fi interpretata:
- Din perspectiva platitorului de impozite
Presiunea fiscala exprima gradul de supunere a contribuabilului la suportarea sarcinii fiscale stabilite prin lege. Marimea presiunii fiscale, in acest caz, arata ce parte procentuala din venitul, care constituie materia impozabila, va fi sustrasa pentru nevoile generale ale societatii. Cresterea coeficientului presiunii fiscale indica o crestere a prelevarilor relative la bugetul statului si, respectiv, o reducere relativa a venitului ramas la dispozitia contribuabilului.
- Din perspectiva statului, incasator de impozite
Marimea presiunii fiscale indica ce parte din venitul national creat de catre agentii economici (persoane fizice si juridice) urmeaza sa se constituie ca venituri bugetare pe calea impozitarii. Pentru stat, cresterea presiunii fiscale semnifica o imbunatatire a mecanismului de finantare a cheltuielilor publice, in timp ce o scadere a presiunii fiscale influenteaza nivelul deficitului bugetar.
Semnificatia ratei presiunii fiscale se remarca pe trei planuri: contabil,al analizei economice,administrativ.
- Sub aspect contabil, rata presiunii fiscale nu tine seama de faptul ca prelevarile obligatorii finanteaza alte prelevari obligatorii
- punct de vedere al analizei economice, rate presiunii fiscale evidentiaza aspectul confiscatoriu al prelevarilor obligatorii, neglijand faptul ca acestea sunt reinjectate in circuitul economic sub forma cheltuielilor publice.
- Din perspectivele analizei economice, presiunea fiscala evidentiaza faptul ca o parte din resursele fiscale care vin din economie prin intermediul prelevarilor fiscale se intorc acolo sub forma subventiilor care suplimenteaza resursele fianciare ale agentilor economici sau a utilitatilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul si Semnificatii ale Presiunii Fiscale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Filip Gheorghe ,Finante ,Editura Sedcom Libris,Iasi,2001
Vacarel I., Finante publice,Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti 2007 
Talpos I.,Finantele Romaniei,Editura Sedona,Timisoara 1995
Bistriceanu Gh. , Finante Publice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2008
Tulai C., Serbu Simona, Fiscalitate comparata si armonizari fiscale, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 2005
BrezeanuP.,SimonI, Fiscalitate Europaena , Editura Economica Bucuresti,2005
www.europa.eu.
www.mfinante.ro
www.taxeimpozite.ro
www.eurostat.com
www.insse.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!