Concurenta Fiscala

Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Literatura economica dedicata concurentei fiscale a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare fara precedent,fiind alimentata atat de dezbateri la nivel academic,cat si la nivel politic. Concurenta fiscala nu este un concept nou dar, problematica concurentei fiscale reprezinta o tema de actualitate deoarece la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene si mondiale se manifesta tot mai frecvent tendinta de cunoastere cat mai profunda a efectelor acestui fenomen atat asupra economiilor nationale cat si asupra economiilor mondiale.Concurenta fiscala poate fi privita ca o modalitate de a obtine competitivitatea la nivel global.Statele concureaza intre ele pentru a atrage investitii straine. Fara existenta concurentei fiscale, guvernele ar putea adopta comportament tip monopol, percepand taxe excesive. Deoarece creeaza presiune pe reducerea ratelor de impozitare si a cheltuielilor bugetare concurenta fiscala poate fi considerata un factor foarte important de sprijinire a liberalizarii economiei mondiale.
In prezent exista un nou mediu economic care este caracterizat de un nivel mare de concurenta, care nu intotdeauna este sanatoasa si care evolueaza in toate domeniile relevante, inclusiv in sistemul de impozitare. Impactul concurentei a incurajat tarile sa depuna mai multe eforturi pentru crearea unor sisteme fiscale atractive pentru investitori.
Cu toate acestea, unele practici fiscale sunt anti-concurentiale si submineaza concurenta loiala si increderea publicului in sistemele de impozitare.
2. Definirea conceptului de politica fiscala 
Conceptul de politica fiscala reprezinta ansamblul masurilor initiate si implementate de Guvern, prin intermediul bugetelor publice, in scopul realizarii si mentinerii echilibrului macroeconomic in economia reala.
Atat crearea pietei unice, cat si finalizarea Uniunii Economice si Monetare au condus la noi initiative comunitare in domeniul impozitarii generale. Comunitatea urmareste un numar de obiective:
o Denaturarea concurentei ca urmare a diferentelor dintre ratele si sistemele de impozitare indirecta; acesta a fost scopul masurilor legislative conform articolului 93, privind TVA-ul si accizele;
o In domeniul impozitarii directe, unde cadrul juridic existent ia in cea mai mare parte forma unor acorduri bilaterale intre statele membre, obiectivul principal al actiunilor comunitare, a fost de a acoperi lacunele ce permit evaziunea fiscala si de a preveni dubla impozitare;
o Dispozitiile Tratatului de la Maastrikt, privind Uniunea Economica si Monetara au introdus o noua dimensiune a politicii fiscale generale prin limitarea capacitatii Guvernelor de a finanta cheltuielile publice prin credite. Conform pactului de stabilitate si crestere, statele membre participante la zona euro nu trebuie sa inregistreze niciodata deficite bugetare peste un nivel de 3 % din PIB. Obiectivul general al pactului este acela ca bugetele statelor membre sa fie aproximativ echilibrate de-a lungul ciclului economic. La orice nivel dat al PIB-ului, cheltuieli publice mai mari pot fi finantate doar prin intermediul unor venituri fiscale mai mari;
o Prevenirea efectelor daunatoare ale concurentei fiscale, mai ales migratia bazelor fiscale nationale, deoarece societatile tind sa migreze in statele membre in cautarea celui mai favorabil regim fiscal. Chiar daca o astfel de concurenta poate avea efectul benefic de a limita capacitatea Guvernelor de a impozita si de a cheltui, aceasta poate, de asemenea, sa denatureze structurile fiscale.
3. Definirea conceptului de concurenta fiscala
3.1 Conceptul de concurenta fiscala
Concurenta s-a intensificat semnificativ in ultimele decenii, practic este prezenta peste tot in lume. Nu cu mult timp in urma, concurenta era aproape inexistenta in multe domenii de activitate, pietele erau protejate, iar pozitiile dominante de piata constituiau regula. Concurenta fiscala nu poate fi considerata concurenta in sens real. In timp ce concurenta de piata domina legea cererii si a ofertei, cea fiscala este jocul intereselor politice si economice. 
Concurenta fiscala reprezinta o tema de cercetare de actualitate in contextul accelerarii procesului de globalizare. Acest subiect ocupa un loc important in Uniunea Europeana, caracterizat printr-un grad ridicat de integrare economica, moneda unica si libertate de circulatie a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor. Cu toate acestea, au existat putine demersuri cu privire la definirea acestui concept.
Tannenwald (1994), in " Enciclopedya of Tax Policy" ofera o definitie atat a concurentei fiscale explicite, cat si o definitie a celei implicite: " Guvernele se angajeaza in concurenta fiscala explicita atunci cand stabilesc reglementari fiscale special concepute pentru a creste atractivitatea jurisdictiei pentru intreprinderi, rezidenti , forta de munca sau consumatori. Guvernele se angajeaza in concurenta fiscala implicita atunci cand isi modifica unele obiective de politica fiscala pentru a tempera efectele concurentei din partea altor guverne."


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta Fiscala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!