Contractul de Asigurare

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins:
I. Contractul de asigurare 2
II. Suma asigurata 8
III. Incheierea contractului de asigurare 9
IV. Derularea contractului de asigurare 11
V. Limitele de asigurare 14
VI. Incetarea contractului de asigurare 15
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

I. Contractul de asigurare
Definitie si caractere juridice
Contractul de asigurare este actul incheiat intre asigurator si asigurat, la asigurarile facultative, care prevede obligatia asiguratului de a plati o prima asiguratorului si obligatia acestuia din urma de a suporta riscurile ce decurg din producerea in viitor a unor evenimente expres mentionate in contract, platind asiguratului sau beneficiarului indemnizatia prevazuta in acest caz.
Contractul de asigurare are doua functii (dupa cum apreciaza unii autori):
-introducerea riscului intr-o mutualitate - desi ramane individual, riscul este contopit intr-un ansamblu, in simbioza cu celelalte riscuri admise.
-stabilirea unei legaturi individuale intre societatea de asigurare si purtatorul riscului, prin intermediul acordului de vointa dintre ei.
Contractul de asigurare are o serie de particularitati:
1. Contractul de asigurare are caracter sinalagmatic - prin incheierea sa da nastere unor obligatii reciproce intre parti.
2. Este un contract cu titlu oneros - ambele parti urmaresc realizarea anumitor scopuri, obtinerea unor contraprestatii exprimate in bani.
3. Contractul de asigurare este un contract cu executare succesiva - prestatiile prevazute in contract din partea participantilor se efectueaza in mod treptat si in timp pana la expirarea contractului.
4. Este un contract cu caracter aleatoriu - deoarece efectele sale depind de un eveniment incert, producerea riscului si de amploarea efectelor sale, insa garantia este sigura si permanenta, pe intreaga durata a contractului.
5. Contractul de asigurare este un contract de adeziune - clauzele contractului sunt stabilite de asigurator, asiguratul putand numai sa le accepte sau nu.
6. Este un contract de buna credinta - la baza relatiilor dintre diferite institutii financiare si clientii lor sta increderea intre parti.
Partile care intervin in asigurare
In raporturile de asigurare sunt prezente intotdeauna doua parti principale: asiguratul si asiguratorul, exceptie facand asigurarile de transport, unde pot apare trei parti si asigurarile de persoane, unde pot apare doi, trei sau patru participanti.
o Asiguratorul - persoana juridica, care in schimbul primelor incasate de la asigurat, isi ia o serie de obligatii fata de acesta: de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate provocate de producerea riscurilor, de a plati suma asigurata in cazul producerii unui unui anumit eveniment in viata persoanei asigurate, de a acoperi prejudiciile provocate de asigurat unor terte persoane, in asigurarile de raspundere civila.
o Asiguratul - persoana fizica sau juridica, indreptatita prin lege la asigurarile obligatorii sau prin contractul de asigurare care, in schimbul primei platite asiguratorului, are dreptul de a solicita acoperirea pagubelor suferite sau plata sumei asigurate.In cazul asigurarilor de bunuri, asiguratii pot si atat persoane fizice cat si personae juridice, pe cand la asigurarile de persoane , asiguratii pot fi numai persoane fizice ce indeplinesc conditiile din contract. La asigurarile colective de persoane, asiguratii constituie un grup, ceea ce nu impiedica individualizarea dreptului lor de a primi indemnizatii, in cazul producerii riscului.
o Contractantul - de obicei, acceasi persoana cu asiguratul, uneori, insa contractantul si asiguratul nu coincid (de exemplu, la asigurarile de grup de accidente sau in cazul unor asigurari de persoane de tip familial).
o Beneficiarul - de regula, accelasi cu asiguratul si este persoana care are dreptul de a incasa indemnizatia de asigurare. Beneficiarul poate diferi de asigurat in multe cazuri, de exemplu in asigurarile de persoane, asiguratul poate indica nominal una sau mai multe persoane ca beneficiari ai asigurarii sau pot apare ca succesori legali sau testamentari ai asiguratului. Exceptie face si cazul asigurarilor de marfuri transportate.
Obiectul asigurarii
o Bunurile - asigurarea pentru bunurile de o mare diversitate din patrimoniul persoanelor fizice si juridice garanteaza plata unor despagubiri in cazul in care bunurile asigurate sunt distruse total sau partial de producerea evenimentelor asigurate.
o Persoanele - contractul garanteaza asiguratului plata unei sume de bani de catre asigurator in cazul producerii unui eveniment care priveste persoana asiguratului: boala, invaliditate, deces.
o Raspunderea civila - acopera prejudiciul produs unor terte persoane de catre asigurat (vatamare corporala, distrugerea unor bunuri).


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!