Contractul de Asigurare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4139
Mărime: 53.60KB (arhivat)
Publicat de: Achim Chivu
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. I. Contractul de asigurare 2
  3. II. Suma asigurată 8
  4. III. Încheierea contractului de asigurare 9
  5. IV. Derularea contractului de asigurare 11
  6. V. Limitele de asigurare 14
  7. VI. Încetarea contractului de asigurare 15
  8. Concluzii 16
  9. Bibliografie 17

Extras din proiect

I. Contractul de asigurare

Definiţie şi caractere juridice

Contractul de asigurare este actul încheiat între asigurător şi asigurat, la asigurările facultative, care prevede obligaţia asiguratului de a plăti o primă asigurătorului şi obligaţia acestuia din urmă de a suporta riscurile ce decurg din producerea în viitor a unor evenimente expres menţionate în contract, plătind asiguratului sau beneficiarului indemnizaţia prevăzută în acest caz.

Contractul de asigurare are două funcţii (după cum apreciază unii autori):

-introducerea riscului într-o mutualitate - deşi rămâne individual, riscul este contopit într-un ansamblu, în simbioză cu celelalte riscuri admise.

-stabilirea unei legături individuale între societatea de asigurare şi purtătorul riscului, prin intermediul acordului de voinţă dintre ei.

Contractul de asigurare are o serie de particularităţi:

1. Contractul de asigurare are caracter sinalagmatic - prin încheierea sa dă naştere unor obligaţii reciproce între părţi.

2. Este un contract cu titlu oneros – ambele părţi urmăresc realizarea anumitor scopuri, obţinerea unor contraprestaţii exprimate în bani.

3. Contractul de asigurare este un contract cu executare succesivă – prestaţiile prevăzute în contract din partea participanţilor se efectuează în mod treptat şi în timp până la expirarea contractului.

4. Este un contract cu caracter aleatoriu – deoarece efectele sale depind de un eveniment incert, producerea riscului şi de amploarea efectelor sale, însă garanţia este sigură şi permanentă, pe întreaga durată a contractului.

5. Contractul de asigurare este un contract de adeziune – clauzele contractului sunt stabilite de asigurător, asiguratul putând numai să le accepte sau nu.

6. Este un contract de bună credinţă – la baza relaţiilor dintre diferite instituţii financiare şi clienţii lor stă încrederea între părţi.

Părţile care intervin în asigurare

În raporturile de asigurare sunt prezente întotdeauna două părţi principale: asiguratul şi asigurătorul, excepţie făcând asigurările de transport, unde pot apare trei părţi şi asigurările de persoane, unde pot apare doi, trei sau patru participanţi.

• Asigurătorul – persoană juridică, care în schimbul primelor încasate de la asigurat, îşi ia o serie de obligaţii faţă de acesta: de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate provocate de producerea riscurilor, de a plăti suma asigurată în cazul producerii unui unui anumit eveniment în viaţa persoanei asigurate, de a acoperi prejudiciile provocate de asigurat unor terţe persoane, în asigurările de răspundere civilă.

• Asiguratul – persoana fizică sau juridică, îndreptăţită prin lege la asigurările obligatorii sau prin contractul de asigurare care, în schimbul primei plătite asigurătorului, are dreptul de a solicita acoperirea pagubelor suferite sau plata sumei asigurate.În cazul asigurărilor de bunuri, asiguraţii pot si atât persoane fizice cât şi personae juridice, pe când la asigurările de persoane , asiguraţii pot fi numai persoane fizice ce îndeplinesc condiţiile din contract. La asigurările colective de persoane, asiguraţii constituie un grup, ceea ce nu împiedică individualizarea dreptului lor de a primi indemnizaţii, în cazul producerii riscului.

• Contractantul – de obicei, acceaşi persoană cu asiguratul, uneori, însă contractantul şi asiguratul nu coincid (de exemplu, la asigurările de grup de accidente sau în cazul unor asigurări de persoane de tip familial).

• Beneficiarul – de regulă, accelaşi cu asiguratul şi este persoana care are dreptul de a încasa indemnizaţia de asigurare. Beneficiarul poate diferi de asigurat în multe cazuri, de exemplu în asigurările de persoane, asiguratul poate indica nominal una sau mai multe persoane ca beneficiari ai asigurării sau pot apare ca succesori legali sau testamentari ai asiguratului. Excepţie face şi cazul asigurărilor de mărfuri transportate.

Obiectul asigurării

• Bunurile – asigurarea pentru bunurile de o mare diversitate din patrimoniul persoanelor fizice şi juridice garantează plata unor despăgubiri în cazul în care bunurile asigurate sunt distruse total sau parţial de producerea evenimentelor asigurate.

• Persoanele – contractul garantează asiguratului plata unei sume de bani de catre asigurător în cazul producerii unui eveniment care priveşte persoana asiguratului: boală, invaliditate, deces.

• Răspunderea civilă – acoperă prejudiciul produs unor terţe persoane de către asigurat (vătămare corporală, distrugerea unor bunuri).

Preview document

Contractul de Asigurare - Pagina 1
Contractul de Asigurare - Pagina 2
Contractul de Asigurare - Pagina 3
Contractul de Asigurare - Pagina 4
Contractul de Asigurare - Pagina 5
Contractul de Asigurare - Pagina 6
Contractul de Asigurare - Pagina 7
Contractul de Asigurare - Pagina 8
Contractul de Asigurare - Pagina 9
Contractul de Asigurare - Pagina 10
Contractul de Asigurare - Pagina 11
Contractul de Asigurare - Pagina 12
Contractul de Asigurare - Pagina 13
Contractul de Asigurare - Pagina 14
Contractul de Asigurare - Pagina 15
Contractul de Asigurare - Pagina 16
Contractul de Asigurare - Pagina 17
Contractul de Asigurare - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Asigurare.docx

Te-ar putea interesa și

Asigurarea de Persoane

INTRODUCERE Asigurarile constituie o ramura de activitate, un sector al serviciilor cu multiple valente. Dincolo de rolul fundamental al acestora...

Asigurări de bunuri și clădiri

Trăim într-o lume a incertitudinilor şi a riscurilor diverse: naturale, umane, sociale şi financiare. Cu toate acestea visăm să avem o locuinţă...

Contract de asigurare - încheierea și rezilierea contractului

Introducere Viaţa oamenilor a fost şi este ameninţată de cele mai imprevizibile fenomene pe care le comportă natura şi activitatea complexă pe...

Efectele Contractului de Asigurare

1 Contractul de asigurare. 1.1Caracteristicile contractului de asigurare Definitie :Contractul de asigurare este actul juridic prin care o...

Principii ce stau la baza contractului de asigurare

INTRODUCERE Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, termenul de „contract” se defineste astfel: „acord încheiat, ca urmare a...

Contractul de Asigurare

Capitolul 1 Despre asigurari la general Sectiunea I Notiunea de asigurare Ce reprezinta asigurarile si la ce folosesc? Asigurarea este o...

Contractul de Asigurare

1.Definitia si caracteristicile juridice ale contractului de asigurare Relatiile sociale dintre oameni se realizeaza pe baza unor întelegeri...

Contractul de Asigurare

Introducere Încă din cele mai vechi timpuri un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Ai nevoie de altceva?