Controlul Financiar Preventiv

Cuprins proiect Cum descarc?

1. METODOLOGIA DE EXERCITARE A CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV 2
1.1 Notiuni introductive 2
1.2 Organizarea controlului financiar preventiv 2
1.3 Persoane abilitate sa exercite controlul financiar preventiv 5
2. OBIECTIVELE CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV 7
3. FINALIZAREA CONTROLULUI PREVENTIV 12
3.1. Prezentarea documentelor 13
3.2. Acordarea vizei. Efecte 14
3.3. Refuzul de viza - Reglementare 16


Extras din proiect Cum descarc?

1. METODOLOGIA DE EXERCITARE A CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV
1.1 Notiuni introductive
Intr-o viziune simpla, controlul financiar preventiv este aprecierea unui fenomen cu o norma, cu un standard sau cu un anumit model luat drept referinta.
Controlul financiar preventiv se defineste ca fiind activitatea de determinare a starilor unor proiecte de opertiuni economice, reprezentate in documentele financiar-contabile, iar mai apoi presupune compararea acestora cu prevederile legale prin care au fost definite. 
In ceea ce priveste reglementarea acestui tip de control, la noi an tara, acesta a fost introdus prin Legea contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public in data de 31 iulie 1929. Actualmente, controlul financiar preventiv este reglementat prin Legea nr. 30 din 1991.
Necesitatea acestui control deriva din faptul ca, intr-o economie concurentiala, sunt incompatibile cheltuielile supradimensionate, intrebuintarea creditelor in limitele disponibile. Se poate spune ca ar decurge si din necesitatea unor fonduri suplimentare pentru recuperarea pagubelor care au fost produse datorita faptului ca activitatea realizata de banci nu a fost indeaproape supravegheata sau au fost strecurate unele erori.
1.2 Organizarea controlului financiar preventiv
Controlul preventiv este una din formele controlului financiar, alaturi de controlul operativ curent si de cel ulterior, care are ca trasaturi principale urmatoarele caracteristici:
- se exercita inainte de efectuarea operatiunii sau activitatii supuse verificarii, sau inainte de lansarea, transmiterea unui document in procesul economic;
- are drept scop identificarea si eliminarea operatiunilor care ar putea determina perturbatii in activitatea bancii;
- contribuie la realizarea unui management eficient al activitatii desfaturate.
Controlul financiar preventiv este un control specializat-acesta implica verificarea activitatilor economice in ceea ce priveste legalitatea, oportunitatea, economicitatea operatiilor ce sunt supuse controlului, al folosirii rationale a mijloacelor(materiale si banesti) si al apararii integritatii proprietatii. 
Controlul financiar preventiv este considerat instrumentul specific al actiunilor de preintampinare a unor deficiente, de descoperire a operatiilor nelegale, nereale, de stabilirea a neregulilor ce s-ar putea produce, de imobilizare a fondurilor si pagubirii societatii. Controlul de acest tip este unul documentar, deoarece verificarea se face an baza documentelor primare ale bancilor.
Controlul este anticipat, ceea ce il face diferit fata de celelalte forme de control. Fiind un control prealabil el este preventiv prin excelenta, in totalitatea sa.
Atunci cand se executa controlul se au in vedere urmatoarele aspect: volumul, complexitatea si diversitatea operatiilor, gradul de automatizare si mecanizare a al intocmirii si prelucrarii documentelor supuse controlului preventiv, amplasarea teritoriala a compartimentelor in care se intocmesc documentele, etc. 
La elaborare proiectului ordinului sau a deciziei participa toate compartimentele care au legatura cu controlul preventive(societati, cadre din conducerea bancii). 
In ceea ce priveste elementele tehnice ce compun un ordin sau o decizie a controlului financiar preventive, cuprind: 
- numele si prenumele persoanei care conduce compartimentul cu atributii financiar-contabile si numele si prenumele persoanei care ii tine locul in cazul in care conducatorul lipseste din unitate;
- numele si prenumele persoanelor ce sunt imputernicite sa execute controlul financiar preventive(inclusiv functia acestora), precum si operatiile si documentele ce le sunt repartizate spre control;
- numele si prenumele conducatorilor de compartimente de specialitate (sau numele si prenumele persoanelor ce le tine locul) care semneaza documentele ce se pretinta la controlul financiar preventiv;
- obiectivele ce trebuie urmarite in cadrul exercitarii controlului pentru fiecare operatie, categorie de documente in parte si elementele din cuprinsul documentelor ce se intocmesc si se prelucreaza cu ajutorul mijloacelor automatizate asupra carora urmeaza sa se exercite controlul financiar preventive.
- termenele maxime, pentru fiecare operatie in parte, in cadrul carora urmeaza sa se efectueze verificarea si a se acorda viza de control financiar preventiv. Aceste termene vor fi stabilite in asa fel incat sa se asigure atat efectuarea operatiilor in cel mai scurt timp cat si efectuarea acestui control cat mai aprofundat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Financiar Preventiv.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!