Cooperativele de Credit in Lume si in Romania - Proiect la Moneda si Credit

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere
Aparitia cooperativelor de credit.
a. In lume
b. In Romania
Serviciile oferite de catre Bancile Populare
Reglementarea activitatii cooperativelor de credit
Reteaua bancilor mutuale si cooperatiste in Franta
Reteaua bancilor mutuale si cooperatiste in SUA
Particularitati ale bancilor mutuale si cooperativelor de credit in alte tari
Impactul cooperativelor de credit asupra economiei nationale
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Fiind un fenomen de o deosebita amploare si complexitate, si in acelasi timp dispunand de un potential uman si material valoros, activitatea cooperatista are importante valente sociale care o individualizeaza in peisajul societatii contemporane, in primul rand prin doctrina sa, in al doilea rand prin activitatea curenta pe care o desfasoara si, nu in ultimul rand, prin faptul ca stimuleaza elemental participativ al individului la viata economica, la cea sociala, precum si la activitatile din sfera perfectionarii.
Microcreditele acordate de cooperativele de credit permit indivizilor si familiilor lor sa-si poarte singuri de grija, din punct de vedere financiar, si sa devina parte a economiei.
In tara noastra, miscarea cooperatista a aparut la mijlocul secolului al XIX- lea, in conditiile in care economia avea un pronuntat caracter agricol, iar industria se afla abia la inceputurile ei. Ideile intrajutorarii, simtul solidaritatii celor lipsiti de mijloace, convingerea ca ei pot cu propriile lor forte unite sa-si imbunatateasca conditiile de viata, au dus si in tara noastra la infiintarea unor asociatii cu caracter cooperatist.
Semnificativ pentru evolutia bancilor cooperatiste din cadrul Uniunii Europene este faptul ca peste 17% din totalul tranzactiilor bancare se realizeaza prin aceste banci.
Aparitia cooperativelor de credit
a.In lume
Cooperativa de credit este acea institutie de credit constituita ca o asociatie autonoma de persoane fizice, unite voluntar in scopul indeplinirii nevoilor si aspiratiilor lor comune de ordin economic, social si sultural, a carei activitate se desfasoara, cu precadere, pe principiul intrajutorarii membrilor cooperatori. Scopul principal al acestor asociatii este desfasurarea activitatii bancare in vederea intrajutorarii membrilor lor.
Dupa cum este cunoscut, ideea de ajutor reciproc este prezenta in istoria umanitatii din cele mai vechi timpuri, economia colectiva fiind premergatoare economiei individuale. 
Aparitia Bancilor Populare s-a facut in cadrul general al dezvoltarii gandirii cooperatiste moderne si ca urmare a extinderii formelor de asociere cu caracter productiv si comercial.
In anul 1849, in Germania, in orasul Delitzsch, Hermann Schulze infiinteaza o Casa de ajutor pentru caz de boala si moarte. Aceasta cooperativa de credit nu era o organizatie de binefacere, ci o asociatie de intrajutorare in sprijinul celor intovarasiti care contribuiau cu donatii.Sistemul de imprumuturi practicat se bazeza pe dobanzi mici.
In anul 1859, Herman Schulze organizeza primul congres al bancilor populare de credit cooperatiste, cu un birou de conducere care, in 1864, se transforma in Uniunea generala a cooperativelor bazate pe ajutorul propriu.
Cu un an inainte, Herman Schulze pregatise un proiect de lege destinat organizarii miscarii cooperatiste, iar in anul 1867 se promulga un Cod cooperatist bazat pe proiectul elaborat de acesta.
Cooperativele de credit organizate in sistemul Hermen Schukze se realizau pe principiul ajutorului propriu, baza financiara constituind-o capitalul propriu care era format din parti sociale subscrise si varsate lunar. Capitalul social era completat de fondul de rezerva ce era format din prelevari asupra beneficiului anual si din taxe.
Totodata, organizatiile cooperatiste functionand inacest sistem erau descentralizate, iar interventia statului era exclusa.
Inanul 1854, F.W. Raiffeisen infiinteaza o casa de ajutor care ulterior este inlocuita cu o societate de credit. Cercul de activitate al acestei case de credit se extinde si tinde spre o centralizare a fortelor, ceea ce i-a permis lui Raiffeisen sa creeze prima federala in Renania, apoi in Hesa si Westfalia, grupate ulterior intr-un institut central de credit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperativele de Credit in Lume si in Romania - Proiect la Moneda si Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!