Cote de TVA Aplicate in Diferite Tari. Studiu de Caz

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1.Consideratii generale privind TVA
1.1. Introducere
1.2. Scurt istoric al TVA
1.3. Prezentare generala privind TVA
1.4. Elemente specifice TVA
1.4.1. Denumirea impozitului
1.4.2. Persoane impozabile 
1.4.3. Materia impozabila
1.4.4. Sfera de cuprindere
1.4.5. Suportatorul impozitului
1.4.6. Sursa impozitului
1.4.7. Platitorii 
1.4.8. Unitatea de impunere
1.4.9. Calculul 
1.4.10. Termenul de plata
1.4.11. Sanctiuni fiscale
1.4.12. Cota de impozit
1.5. Principiile TVA
1.6. Sfera de aplicare
Capitolul 2. Cote de TVA in diferite tari
2.1. Cote de TVA in UE
2.1.1. Cote de TVA in Romania
2.1.2. Cote de TVA in Franta
2.1.3. Cote de TVA in Italia
2.1.4. Cote de TVA in Regatul Unit
2.1.5. Cote de TVA in Germania
2.2. Cote de TVA in tarile din afara UE
2.2.1. Cote de TVA in China
2.2.2. Cote de TVA in Canada
2.2.3. Cote de TVA in Mexic
Captitolul 3. Concluzii generale
3.1. Concluzii privind TVA in Romania
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Consideratii generale privind TVA
1.1. Introducere
Fiecare dintre noi a auzit macar o singura data despre TVA (Taxa pe Valoare Adaugata). Chiar daca suntem interprinzatori, avand propria afacere sau cumparatori, aceasta ne vizeaza in ambele cazuri. De la bonul de casa, si pana la facturile fiscale, ea apare scrisa pe aproape toate documentele legate de vanzari si cumparari. 
1.2. Scurt istoric al TVA 
Franta, este prima tara care a trecut la impunerea directa asupra cheltuielilor dupa Primul Razboi Mondial. La inceput in 1917 s-a procedat la organizarea unui sistem de impunere generala asupra cheltuielilor, care s-a manifestat prin introducerea taxei proportionale asupra platilor, prin aplicarea de timbre pe facturi. In 1920 se inlocuieste prin impozitul asupra nivelului vanzarilor totale sau prin impozitul pe cifra de afaceri. Apoi, in perioada 1925-1936 s-a ajuns la peste 30 de taxe unice prin aplicarea acestora diferitelor produse. In 1937 s-a introdus taxa care era aplicata asupra tuturor produselor in faza productiei, adica taxa unica asupra productiei. Se trece in 1948 la sistemul platilor fractionate, astfel fiecare producator trebuie sa isi plateasca taxa asupra vanzarilor sale totale. Odata cu cota unica de 15,53% se instituie impozitul indirect fundamental, in vederea perfectionarii taxei pe productie.Asadar, de-a lungul timpului, acest impozit a imbracat trei forme: taxa cumulta, taxa unica si taxa unica cu plata fractionata.
Aceasta evolutie este de fapt o etapa premergatoare introducereii taxei pe valoare adaugata in Franta. Insa abia intre 1954-1955 se trece la introducerea taxei pe valoare adaugata pentru a inlocui taxele asupra cifrei de afaceri printr-o taxa unica pe cifra de afaceri. Pentru a perfectiona TVA-ul au urmat alte reforme in Franta. Sistemul juridic al TVA sufera in 1958 o profunda simplificare, numarul cotelor reducandu-se la cinci. In 1966 se trece la o noua reducere a cotelor la patru: cota normala, cota majorata, cota redusa si cota intermediara. TVA-ul devine prin Legea Financiara din 29 decembrie 1978 sursa de baza in alimentarea bugetului de stat si principalul impozit indirect. Tarile membre ale Pietei Comune au adoptat acest sistem de impozitare incepand cu 1 ianuarie 1970 urmarindu-se eliminarea impozitului pe cifra de afaceri, iar in 1977, in tarile membre Uniunii Europene s-a realizat amortizarea definitiva a cotei de TVA. In prezent, mecanismul TVA s-a extins rapid cuprinzand toate statele membre Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica dar si majoritatea statelor lumii a teria. Astfel, taxa pe valoare adaugata a fost adoptata in 1988 in peste 50 de tari. De altfel, o cerinta esentiala a Uniunii Europene este introducerea TVA deoarece aplicarea acesteia faciliteaza legaturi comerciale intre statele membre.
1.3. Prezentare generala a TVA 
Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect, adica un impozit general de consum fiind suportat de consumatorul final, aceasta stabilindu-se asupra operatiunilor privind transferul de bunuri si prestarilor de servicii cu plata sau asimilarea acesteia. Potrivit Codului Fiscal TVA este ,,un impozit indirect care se datoreaza statului" . ,,TVA este un impozit incasat in cascada de fiecare agent economic care participa la ciclul economic al realizarii unui produs sau prestarii unui serviciu care intra in sfera de impozitare. Dupa exercitarea dreptului de deducere, agentii economici impozabili care au participat la ciclul economic vireaza soldul TVA la bugetul de stat." 
1.4. Elementele specifice TVA
Elementele specifice Taxei pe Valoare Adaugata sunt mentionate in legislatia in viguare pentru o mai buna intelegere si aplicare.
1.4.1 Denumirea impozitului
Aceasta sugereaza foarte clar ca se aplica asupra valorii adaugate create de firme.
1.4.2. Pesoanele impozabile 
Pesoanele impozabile inseamna ,,orice persoana care, in mod independent, desfasoara in orice loc, activitate economica, indiferent de scopul sau rezultatele activitatii respective." Platitori de TVA sunt acele persoane impozabile care se inregistraza optional sau in mod obligatoriu in scop de TVA la autoritatile fiscale. Exceptie fac institutiile publice care au un regim mixt in sensul ca nu sunt persoane impozabile pentu activitati desfasurate dar scutite de taxa. De asemenea, sunt persoane impozabile, pentru activitati precum furnizarea de gaze, apa, energie electrica, servicii de transport. Persoana impozabila unica reprezinta persoane impozabile stabile in Romania si aflate in stansa legatura, din punct de vedere financiar, economic si organizatoric. ,,Pentru ca notiunea de persoana impozabila unica este similara aceleia de grup fiscal unic, pentru ca normele de aplicare a Codului Fiscal nu au suferit modificari pentru aceasta denumire, se va utiliza in continuare vechea notiune de grup fiscal unic."


Fisiere in arhiva (1):

  • Cote de TVA Aplicate in Diferite Tari. Studiu de Caz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!