Creditarea persoanelor fizice și a agenților economici la banca BRD și BCR

Extras din proiect Cum descarc?

In prima parte a eseului voi realiza o prezentare succinta a Bancii Romane pentru Dezvoltare respectiv a Bancii Comerciale Romane, dar si a creditelor pentru persoane fizice aferente acestor banci, intrucat in continuarea caracterizarii doresc sa realizez o comparatie intre creditele pentru persoanele fizice, de la cele doua banci.
1. SCURT ISTORIC
ISTORIC BANCA ROMANA PENTRU DEZVOLTARE (BRD)
Banca a luat nastere in anul in anul 1923 odata cu crearea Societatii Nationale de Credit Industrial. 
Scopul acestei institutii noi formate este finantarea industriei romanesti. 
Conform Legii Nationalizarii din iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investitii. Peste 10 ani, Banca de Credit pentru Investitii ajunge sa ia alta forma a numelui si anume, Banca de Investitii. In aceasta perioada ocupa o pozitie de monopolul in domeniul finantarii pe termen mediu si lung pentru sectorul industrial in afara de industria alimentara si a agriculturii. In acest interval de timp o mare parte din finantarile de la Banca Mondiala au fost indreptate catre Banca de Investitii. In 1990 BRD incepe o noua etapa adica devine banca comerciala. Odata cu preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii aceasta isi constituie baza activitatii, in schimb autorizarea generala pentru activitatile bancare atribuita acestei entitati stimuleaza constituirea unei importante retele de agentii pe intreg teritoriul tarii. Este vorba de asemenea despre asigurarea prezentei BRD acolo unde se dezvolta activitatea industriala pentru a transmite din experienta in domeniul creditului de investitii. Astfel, unitatile sale se indreapta in special, in afara atragerii depozitelor societatilor comerciale si persoanelor fizice, catre creditele pentru investitii destinate societatilor comerciale. Dupa anii '90 sucursala a dezvoltat activitati atat cu persoane fizice cat si cu cele juridice. Cu ajutorul primit din partea altor doua institutii si anume, Societatea Generala de Dezvoltare Financiara, Societatea General Europeana a Pietei in curs de dezvoltare a oferit prilejul Societatii Generale Bucuresti sa isi dezvolte activitatea pe trei ramuri: banca comerciala, piete de capital si banca de investitii.
Intr-o perioada de doi ani cuprinsa in intervalul 1997-1999 este evidentiata incheierea primei faze a privatizarii. Datorita incercarilor anterioare de privatizare a bancii, pozitia acesteia in sistemul bancar romanesc, dar si aparitia cadrului legislativ caracteristic din anul 1997 au creat cadrul necesar infaptuirii factorilor de influenta esentiali in desfasurarea fara intreruperi a procesului privatizarii. In martie 1999 Societe Generale a achizitionat un pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social, majorandu-si detinerea pana la 58,32% prin cumpararea, in anul 2004, a pachetului detinut de statul roman. 
ISTORIC BANCA COMERCIALA ROMANA (BCR)
Infiintata prin Hotarare de guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de Banca Nationala, continuand astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala. Astazi, BCR (membru al Grupului Erste) este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiuni bancare universale (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de leasing, pensii private si a bancilor de locuinte.
Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991, prin elaborarea si abordarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comerciale.
Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele: o banca centrala si institutiile financiare, carora prin lege li s-a atribuit statutul de banci. Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman. Prin noile reglementari, BNR incearca sa creeze un sistem bancar modern si in acelasi timp, sa-si indeplineasca rolul de banca centrala. Operatiunile comerciale indeplinite panaa la 1989 de Banca Centrala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).
Strategia bancii este urmatoarea: isi propune sa fie membru activ in comunitatile unde isi desfasoara activitatea, le intelege nevoile si actioneaza pentru dezvoltarea comunitatilor locale unde isi desfasoara activitatea. Astfel directiile spre care se indreapta, BCR sunt: educatia financiara, educatie pentru dezvoltarea competentelor practice, leadership-ul civic si proiecte pentru tineri, proiecte pentru tineri si sustinerea comunitatilor locale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Creditarea persoanelor fizice si a agentilor economici la banca BRD si BCR.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice
https://www.brd.ro/despre-brd/despre-noi/despre-brd/societe-generale
https://pdfslide.net/documents/categorii-de-credite-acordate-agentilor-economici-la-bcr.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!