Decizia de Investitii

Extras din proiect Cum descarc?

Definirea investitiilor
Investitiile pot fi definite in functie de cele doua sensuri ale acestei notiuni in sens larg, respectiv in sens restrans.
In sens larg, investitiile reprezinta totalitatea cheltuielilor sau alocarilor de fonduri de la care se asteapta obtinerea de venituri viitoare. Cu alte cuvinte, investitiile reflecta plasamentul de mijloace banesti atat in imobilizari pe termen lung de natura corporala, necorporala si in participatiuni, cat si in imobilizari pe termen scurt. 
In sens restrans, investitiile sunt cheltuielile angajate pentru obtinerea de active fixe (construirea, reconstruirea, largirea, modernizarea si achizitionarea de active fizice de natura masinilor, utilajelor, instalatiilor, cladirilor, mijloacelor de transport si a altor instrumente de munca). Sunt considerate investitii si cheltuielile cu lucrarile de proiectare, prospectiunile si explorarile geologice, precum si cele legate de pregatirea personalului ce va lucra la obiectivele de investitie.
De asemenea, dupa opiniile mai multor autori de specialitate, investitiile pot fi definite din mai multe puncte de vedere.
Astfel, in viziune economica, investitiile au in vedere constituirea capitalului fix (a factorilor de productie si de comercializare), ce contribuie la cresterea potentialului economic al intreprinderii si la functionarea acesteia pe mai multe cicluri de exploatare succesive. 
Din punct de vedere financiar, investitia reprezinta schimbarea unei sume de bani prezenta si certa pentru achizitionarea sau obtinerea unor active fixe, in speranta obtinerii unor venituri viitoare superioare, dar probabile, din exploatarea acestora. Investitiile sunt rezultatul angajarii de cheltuieli in active imobilizate in vederea obtinerii unor fluxuri de incasari, esalonat in timp, din exploatarea acestora.
In sens contabil, investitiile sunt alocarile de sume (trezorerii disponibile) pentru procurarea sau producerea de active fixe (terenuri, cladiri, echipamente, patente, etc.) care vor genera fluxuri financiare de venituri si cheltuieli din exploatare.
Psihologic, investitia are in vedere intentia individului sau firmei care investeste ceea ce duce la decalarea consumului in timp. Astfel, cel care investeste, investitorul, isi asuma niste riscuri atunci cand accepta schimbul unor satisfactii certe si imediate, in speranta obtinerii unor satisfactii viitoare superioare, dar incerte.
Indiferent de modul de definire al investitiilor, acestea prezinta urmatoarele caracteristici specifice:
- cu ocazia desfasurarii unei investitii se produce o transformare a valorii din forma baneasca in forme materiale diverse care au durate de viata economica indelungate;
- prin procesele de valorificare care urmeaza se spera obtinerea unei valori suplimentare concretizata intr-un surplus monetar;
- operatiunile de constituire a activelor imobilizate si cele de valorificare implica numeroase riscuri care dau caracter aleatoriu rezultatelor;
- pe durata desfasurarii investitiei are loc o imobilizare de mijloace financiare al carei cost trebuie acoperit in viitor de rezultatele nete sperate.
Orice investitie cuprinde urmatoarele elemente:
-un subiect, persoana fizica sau juridical care investeste;
-un obiect, care cuprine obiecte sau mijloace in care se investeste;
-un cost, reprezentand mijloace financiare alocate investitiilor sau efortul facut de investitor;
- efectul sau valoarea economica, rezultata in urma investitiei.
In metodologia ONU in legatura cu investitiile se folosesc doi termeni:
1. investitii brute care cuprind valorile mijloacelor fixe in functiune, cresterea valorii mijloacelor fixe circulante si soldul miscarii capitalului strain;
2. investitii nete care cuprind investitiile brute ? amortizarea. 
Investitiile pot fi privite in primul rand ca o cheltuiala,respectiv o resursa de tip avansat,in
sensul ca este utilizata in present si va duce la obtinerea de efecte viitoare si in al doilea
rand ca un proces formand procesul investitional.
Cheltuielile in investitii pot fi de doua categorii: 
1. cheltuieli principale sunt cheltuieli legate direct de mijloacele fixe, cheltuieli de achizitie, cheltuieli de productie;
2. cheltuieli derivate care nu sunt legate in mod direct de mijloacele fixe (ex.cheltuieli cu studii de teren)
Tot in categoria cheltuielilor de investitii sunt cuprinse si unele cheltuieli care nu sunt de natura investitiilor dar care prin rolul lor servesc procesul investitional:
- cheltuieli asimilate investitiilor: prospectiuni, cheltuieli de foraj etc.
- cheltuieli pentru pregatirea si prognozarea investitiilor : licente, elaborarea de proiecte
- lucrari necesre pentru imbunatatiri funciare
- impadurirea unor terenuri, plantatii pomi-viticole si achizitii de animale.
Etapele procesului de investitii:
1.Cererea de investitie se refera la aparitia unei nevoi, pentru a carei satisfacere este necesara constituirea de noi mijloace fixe sau dezvoltarea si largirea celor existente.Cererea de investitie este cea care declanseaza procesul investitional.
2.Capacitatea economica de investitii se refera la existenta resurselor materiale,financiare si valutare care pot fi alocate in procesul investitional.
3.Decizia de investitie se ia in functie de cererea de investitii si de capacitatea economica de investitii.Principala caracteristica a deciziei de investitii este caracteristica de unicitate , deoarece sistemul care se creaza prin ducerea la indeplinire a deciziei nu mai poate fi corelata decat printr-o alta decizie de investitie, in cu totul alte conditii de cantitate si calitate.
Decizia de investitie cuprinde:
- formularea si analiza problemei
- documentarea si informarea
- stabilirea criteriilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Decizia de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!