Definirea Conceptelor de Credit si Leasing

Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I. DEFINIREA CONCEPTELOR DE CREDIT SI LEASING
1.1. Creditul, definire si clasificare
Termenul de "credit" provine din limba latina de la cuvantul "creditum", avand urmatoarea semnificatie: convingerea celui ce da unei persoane anumite bunuri, lucruri sau servicii, ca va primii in timp valori corespunzatoare.
In modul cel mai general putem define creditul ca relatia dinte o persoana fizica sau juridica (creditor) care acorda un imprumut in bani sau vinde marfuri sau servicii, cu plata amanata temporar, si o alta persoana fizica sau juridica (debitor) care primeste imprumutul sau cumpara pe datorie (cu plata amanata temporar), in conditiile specificate in acordul de credit.
In economia de piata raporturile de credit se caracterizeaza printro varietate mare, generata de criteriile utilizate in urmarirea lor. Principalele sfere ale creditului, cristaliyate de-a lungul vremii sunt:
o Creditul comercial;
o Crediul bancar;
o Creditul obligator;
o Creditul ipotecar;
o Creditul de consum;
o Alte categorii de credit.
Creditul comercial, imbina pe de-o parte, intereseul producatorului de a asigura vanzarea produselor sale si, pe de alta parte, interesul comerciantului lipsit de capital care, se invoieste de fapt, sa plateasca marfa dupa vanzarea ei.
Pentru beneficiarul creditului commercial, care foloseste produsele primate pentru desfasurarea activitatii proprii, acest tip de credit devine o resursa principaala de capital circulant care-l scuteste sa recurga la alte resurse, ca de exemplu creditul bancar.
Creditul bancar este reprezentat de imprumutul acordat in bani de catre banci intreprinderilor particulare sau publice, precum si persoanelor fizice.
In acest caz raporturile de credit ale intreprinderilor cu bancile sunt, de regula, reciproce. Pe de o parte, intreprinderile formeaza la banci depozite care sunt folosite ca resurse, iar pe de alta parte, bancile acorda credite intreprinderilor pentru nevoile de productie curente sau pentru alte investitii.
Esentialul in aceste raporturi este faptul ca unul dintre parteneri este banca iar relatiile dintre banca si parteneri se desfasoara in scopul valorificarii capitalurilor disponibile si realizarii de profit, in special sub forma de dobanzi.
Creditul obligatar se refera la acele relatii de credit in care partenerii, sunt pe de o parte institutiile de stat sau unitatiile economice (in calitate de debitori), care emit obligatiunile, iar pe de alta parte, subscriitorii si detinatorii acestor obligatiuni (in calitate de creditori), care isi angajeaza astfel capitalurile, in vederea obtinerii unui veni sigur, sub forma de dobanda.
Preferinta intreprinderilor pentru o astfel de sursa financiara este motivata de faptul ca:
- Nu conduce la modificarea pozitiei actionarilor, comparative cu sporirea capitalului prin emisiunea de actiuni;
- Costul apelarii la creditul obligatar este mai mic decat costul capitalului propriu;
- Detinatorul de obligatiuni este un factor comod pentru intreprindere, creanta nepermitandu-i interventia in activitatea acesteia.
Creditul ipotecar reprezinta o forma special de credit desinat activitatii imobiliare, care se acorda pe baza unei ipoteci constand dintrun drept real, care greveaza un bun imobil pentru a garanta rambursarea creditului de catre debitor.
In caz de neplata a imprumutului, creditorul are dreptul sa ceara prin justitie, scoaterea la vanzare prin licitatie publica a bunului imobil, ipotecat, iar din pretul obtinut sa-si retina suma imprumutata, impreuna cu donada si cheltuielile prilejuite de vanzare si de judecata.
Creditul ipotecar, in tarile cu economie de piata, reprezinta una din cele mai importante categorii de credit, deoarece acest tip de economie cultiva, dezvolta si sprijina populatia individuala.
Creditul de consum este creditul pe termen scurt si mijlociu acordat persoanelor individuale pentru acoperirea costului bunurilor procurate prin intermediul retelei comerciale.
Acest tip de credit anticipeaza momentul intrarii an posesia bunurilor si permite accesul cumparatorilor cu venituri mai mici la bunuri cu folosinta indelungata, de valoare mare. In acest fel, pe de o parte, se asigura satisfacerea dorintelor si necesitatiilor uneimari mase de consumatori, iar pe de alta parte, se promoveaza pe scara larga productia si circulatia uni game extinse de marfuri, dincolo de cererea solvabila a populatiei.
Alte categorii de credit iau in considerare mai multe criteria de clsificare:
o Dupa pozitia geografica a creditorului distingem:
a) Credite interne, cand debitorul si creditorul apartin aceleiasi tari;
b) Credite externe, cand debitorul si creditorul apartin unor tari diferite.
o Dupa calitatea debitorului creditele pot fi:
a) Private, acordate societatilor comerciale, persoanelor fizice;
b) Publice, acordate statului prin subscriptie public de titluri de credit.
o Dupa durata imprumutului, creditele pot fi:
a) Pe termen scurt (pana la un an), se acorda pentru necesitati curente de productie si circulatie;
b) Pe termen mediu (intre 1 si 5 ani);
c) Pe termen lung (peste 5 ani), pentru lucrari de investitii.
o Dupa forma creditelor acordate se disting:
a) Credite bancare clasice;
b) Credite bancare acordate in forma specific: credite de scont, operatii de factoring.
Pe langa resursele interne o intreprindere poate apela si la surse externe de capital prin solicitarea de credite (imprumuturi) externe sau prin atragerea investitiilor directe de capital.
Creditele externe sunt de mai multe categorii:
- Credite guvernamentale sau cu garantie guvernamentala care se acorda pe baza conventiei incheiata intre guvernul tarii care va acorda credfite si guvernul tarii care va prii credite, stabilindu-se in acelasi timp si plafoane de garantii ale imprumuturilor;
- Credite bancare, unde riscul este exclusive al bancilor;
- Credite consortionale, acordate de un grup de banci format temporar, fara personalitate juridica. Grupul, consortiul bancar este constituit in mod special in vederea acordarii de credite unui beneficiar dintro terta tara pentru realizarea unor investitii de mare anvergura (constructii de aeroporturi, de porturi, construirea de autostrazi, etc.);
- Credite acordate de institutii financiare internationale preum Fondul Monetar International, Banca de Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Credite acordate de catre aceste institutii internationale sunt acordate conditionat, in vederea atingerii obiectivelor propuse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Definirea Conceptelor de Credit si Leasing.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!