Dubla Impunere

Cuprins proiect Cum descarc?

I.Definitia si formele dublei impuneri:
a. dubla impunere economica ;
b. dubla impunere juridica 
II.Tipurile dublei impuneri:
a. dubla impunere voluntara;
b. dubla impunere involuntara.
III. Criterii de impunere:
a. criteriul rezidentei;
b. criteriul nationalitatii;
c. criteriul originii veniturilor.
IV. Necesitatea evitarii dublei impuneri pentru dezvoltarea relatiilor economice internationale.
V. Metode pentru evitarea dublei impuneri:
1. Metoda scutirii(exonerarii): a. scutirea(exonerarea) totala;
b. scutirea(exonerarea) progresiva;
2. Metoda creditarii(imputarii): a. creditarea totala;
b. creditarea ordinara.
VI. Cum se impun diferite categorii de venituri.
VII. Conventii internationale pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si alte state.


Extras din proiect Cum descarc?

Dubla Impunere 
In conditiile economice de astazi circulatia libera a capitalurilor este o realitate, astfel ca numeroase persoane fizice si juridice desfasoara activitati din care obtin venituri sau detin averi in mai multe tari.
Amplificarea relatiilor economice, financiare si de credit dintre statele lumii, ca o caracteristica a economiei mondiale, impune si o buna cunoastere atat a practicilor fiscale ale fiecarui stat cat si a reglementarilor existente pe plan international.
Ca urmare a mobilitatii trasnfrontaliere contemporane a persoanelor si a capitalurilor, apare frecvent fenomenul dublei impuneri internationale.
Apare, deci, in mod firesc, problema stabilirii autoritatii publice competente sa procedeze la impunerea veniturilor si averii realizate, respectiv detinute de persoane fizice sau juridice ale unui stat pe teritoriul altui stat.Deoarece instituirea de impozite constituie un drept a fiecarui stat, iar modul de asezare si percepere al acestora este de competenta puterii legislative a statului respectiv, se poate ajunge la situatia ca un anumit venit sa faca obiectul impunerii si in statul de origine, ca si in cel de destinatie a venitului respectiv. La fel se poate intampla si cu o anumita avere: sa pretinda impozit asupra ei si statul pe teritoriul caruia se afla bunul supus impunerii ca si cel in care domiciliaza proprietarul averii in cauza (sau al carui cetatean este acesta),aceasta inseamnand, practic, o dubla impunere a aceleeasi materii impozabile, apartinand aceluiasi subiect, pentru aceeasi perioada de timp, ceea ce este evident, excesiv. Solutionarea acestei probleme se poate face numai printr-o intelegere intervenita intre statele interesate care sa stabileasca pentru fiecare categorie de venit si de avere cine este competent sa perceapa impozit
I.Definitia si formele dublei impuneri.
Dubla impunere reprezinta ,,supunerea la impozit a aceleiasi materii impozabile si pentru aceeasi perioada de timp, de catre doua autoritati fiscale din tari diferite".
Fenomenul de dubla impunere internationala a mai fost definit si ca ,,o impunere la impozite comparabile in doua sau mai multe state a veniturilor sau elementelor de avere ale aceluiasi contribuabil, pentru o perioada de rimp limitata".
Spitz B. considera ca ,,dubla (multipla) impunere internationala se produce atunci cand autoritatile fiscale a doua sau mai multe state incaseaza concomitent impozite avand aceeasi incidenta, in asemenea mod incat o persoana susporta o obligatie fiscala mai grea decat daca ar fi fost supusa unei singure autoritati fiscale".
Dubla impunere intenationala poate imbraca doua forme:
a.dubla impunere economica - impunerea in cadrul unui stat a aceluiasi venit sau a aceleiasi averi la mai multe impozite;
b.dubla impunere juridica - impunerea aceleiasi materii impozabile de doua ori in state diferite.
Caracteristica dublei impuneri consta in aceea ca apare numai in cazul impozitelor directe (impozitul pe venit si impozitul pe avere) si nu a celor indirecte.
II.Tipurile dublei impuneri
Luand in considerare aspectele de ordin juridic, legate de vointa legiuitorului, dubla impunere realizata intr-o tara este voluntara si involuntara.
a. Dubla impunere voluntara
Dubla impunere voluntara este instituita special, in vederea realizarii unui anumit scop. In aceasta situatie se pot afla:
o impunerea mai accentuata a veniturilor realizate in tara de persoanele fizice si juridice straine;
o aplicarea unor cote aditionale de impozite in favoarea bugetului federal (sau centralizat), la unele dintre impozitele locale.
b. Dubla impunere involuntara
Dubla impunere involuntara poate fi expresia unei repercusiuni a unor impozite, intrucat legiuitorul nu poate stabili in toate cazurile cine va suporta impozitele.
Din punct de vedere administrativ, in analiza dublei impuneri trebuie sa avem in vedere deosebirea dintre autoritatile financiare suprapuse si cele juxtapuse (paralele). Astfel dubla impunere se manifesta doar in cazul in care aceasta este provocata de autoritati juxtapuse.
Dubla impunere poate fi realizata si de catre una si aceeasi autoritate financiara, cand aceasta se refera la:
o impunerea aceluiasi venit de doua ori;
o impunerea aceluiasi capital de doua ori;
o impunerea simultana a venitului si capitalului;
o impunerea concomitenta a profitului ramas la societatile comerciale si a dividendelor repartizate actionarilor sau asociatilor;
o impunerea societatilor comerciale atat pentru capitalul pe care il detin, cat si pentru obligatiunile aflate in portofoliu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dubla Impunere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!