Economia Subterana si Evaziunea Fiscala

Extras din proiect Cum descarc?

1. Economia subterana - aspecte generale
Ansamblul activitatilor economice desfasurate organizat, cu incalcarea normelor sociale si ale legilor economice, avand drept scop obtinerea unor venituri ce nu pot fi controlate de stat reprezinta economia subterana. Aparitia economiei subterane coincide cu aparitia statului si impunerea unor reguli, norme si legi, iar dezvoltarea fenomenului este corelata cu etapele istorice ale dezvoltarii statului.
Evaziunea fiscala este intalnita, atat in cadrul economiei ,,de suprafata", dar mai ales in cel al economiei subterane, unde fenomenul este generalizat.
Economia subterana a ajuns in atentia specialistilor inca din anii '60, cand fenomenul a luat o amploare deosebita. Prima lucrare in care este sesizata si facuta publica, la nivel de specialisti, problematica referitoare la economia subterana, apartine americanului P. Gutmann, care, in anul 1977, aprecia ca activitatea economica neinregistrata statistic nu mai poate fi considerata o entitate neglijabila.
Aparand in literatura de specialitate sub diverse denumiri (peste 20): economie oculta, ascunsa, disimulata, paralela, anexa, periculoasa, fantoma, invizibila, neoficiala, duala, cash, informala, secundara, ilegala, gri, din umbra, nemasurata, contraeconomie, etc., economia subterana exista, intr-o masura mai mare sau mai mica, in toate tarile lumii, bucurandu-se de o existenta perena, desi, ca domeniu de cercetare este un domeniu nou, ceea ce explica si lipsa unui acord intre specialisti, macar in ceea ce priveste denumirea fenomenului.
Dificultatea definirii economiei subterane, generata de diversitatea activitatilor pe care ea le reuneste, de faptul ca acestea variaza in functie de particularitatile in spatiu si timp, specifice acestui tip de economie, a facut ca in literatura de specialitate sa apara o multitudine de definitii care exprima, in principal, opozitia economiei subterane fata de modul de productie dominant (economia oficiala), de legalitate sau de respectul fata de regulile in vigoare, sub conceptul de economie subterana fiind reunite, in sens larg, acele activitati a caror existenta nu este cunoscuta (contabilizata) in mod oficial si ale caror venituri nu fac obiectul declaratiilor fiscale.
Definitia data de Pierre Pestieau, conform careia economia subterana reprezinta ,,ansamblul activitatilor economice ce se realizeaza in afara legilor penale, sociale sau fiscale sau care scapa (masiv) inventarierii conturilor nationale", este considerata de specialisti ca fiind cea mai cuprinzatoare definitie a economiei subterane.
In context national se poate practica o varietate de definitii ale economiei subterane, dar pe scara internationala se cauta acceptarea unei definitii universale. In acest sens, s-a convenit ca definitia data economiei subterane sa includa doua aspecte: 
o economia subterana este cea care ,,scapa" inregistrarilor statistice si cuantificarii precise; 
o activitatile din economia subterana trebuie sa fie exprimate in termeni ai P.I.B., aceasta permitand compararea, ca marime, a economiei subterane cu P.I.B.-ul masurat oficial.
In general, se apreciaza ca, in tarile dezvoltate economic, activitatile legale nedeclarate, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, constituie cea mai importanta parte a economiei subterane, in timp ce, in tarile slab dezvoltate, deoarece autoconsumul este foarte puternic iar posibilitatile de a inregistra statistic toate activitatile sunt reduse, productia necontabilizata in mod conventional (neoficiala licita) este foarte importanta, depasind, adesea, economia oficiala. 
Interesul si preocuparile crescande manifestate, in ultimii ani, de mediile economice si politice, din tot mai multe tari, fata de problematica economiei subterane, sunt determinate de implicatiile majore economice, sociale si politice ale activitatilor din sfera neoficiala asupra sferei oficiale.
Unul din principalele efecte negative ale acesteia il reprezinta modul in care economia subterana poate afecta sanatatea fiscala a unui stat. In legatura cu acest efect negativ in plan financiar, exista teorii care sustin ca daca guvernele ar fi capabile sa controleze formele de manifestare ale economiei subterane, multe probleme fiscale ale sectorului public, cum ar fi datoria publica, de exemplu, ar putea fi reduse (Vass A, 2000 ). 
Economia subterana are un puternic impact si in plan social, aceasta fiind in stransa legatura cu o serie de fenomene, precum: coruptia, infractiunile de diferite tipuri, consumul de droguri, organizatiile de tip mafiot, exploatarea muncii prin intermediul bursei negre, spalarea banilor, incalcarea drepturilor omului, poluarea mediului, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Subterana si Evaziunea Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!