Eficienta Imprumuturilor Contractate de Romania de la FMI

Extras din proiect Cum descarc?

Abstract: Lucrarea a realizat un studiu asupra imprumuturilor contractate de la Fondul Monetar International de catre Romania pe parcursul tranzitiei de la economia planificata la economia de piata. In primul rand s-a studiat conjunctura economica specifica din perioada contractarii imprumuturilor de la Fondul Monetar International de catre Romania, ca prim motiv al recurgerii la masura de imprumutare externa. In al doilea rand s-au analizat destinatiile resurselor financiare, obiectivele urmarite, si rezultatele scontate prin contractarea acestor imprumuturi de la organizatia internationala. Un accent important s-a pus pe conditiile de acordare ale imprumuturilor impuse de Fondul Monetar International. Ultima etapa de culegere a datelor pentru lucrare a fost reprezentat de observarea rezultatelor obtinute efectiv dupa utilizarea resurselor atrase prin imprumut, modalitatea utilizarii a acestor resurse, si destinatiile reale ale resurselor. Scopul principal al lucrarii a fost realizarea unui studiu comparativ privind obiectivele urmarite, destinatiile resurselor, rezultatele scontate si conditiile impuse initial de Fondul Monetar International pe de-o parte, si destinatiile reale ale fondurilor, rezultatele obtinute efectiv dupa utilizarea fondurilor si conditiile ulterioare impuse de organizatia financiara internationala. In concluzie s-a urmarit analizarea eficientei contractarii imprumuturilor financiare externe de catre Romania.
Cuvinte cheie: imprumut extern Romania, FMI, acord stand-by
Clasificare JEL: E31, F32, F33, F34
1. Introducere
Fondul Monetar International a fost creat in 1944 in timpul Conferintei Monetare si Financiare a Natiunilor Unite, cu scopul de a stabiliza cursurile de schimb si sa asiste la reconstructia sistemului international de plati a lumii. O serie de tari au contribuit la crearea unui fond, din care urma sa fie acordate temporar sume de bani, sub forma unor imprumuturi, tarilor, care prezentau dezechilibre in balanta de plati.
FMI se descrie ca fiind o organizatie a 185 de tari, lucrand pentru cooperarea monetara, pentru asigurarea stabilitatii financiare, facilitarea comertului international, promovarea nivelului inalt de ocupare a fortei de munca, asigurarea unei dezvoltari economice durabile si pentru reducerea saraciei.
Totusi multi economisti critica faptul ca ajutoarele financiare intotdeauna sunt insotite de asa-numita ,,conditionalitate" inclusiv la SAP-uri(Structural Adjustment Programs - programele de ajustare structurala). Se sustine ca aceste conditionalitati(care se concretizeaza in tinte de performanta economica stabilite ca o preconditie a imprumutarii de la FMI) reduc stabilitatea sociala, in timp ce SAP-urile duc la o crestere a saraciei in tarile beneficiare.
Deasemenea, Fondul cateodata impune programe de austeritate financiara, crescand taxele chiar si atunci cand economia tarii este slaba, pentru a genera venituri guvernamentale si pentru a echilibra decifitele bugetare, care este o politica keynesiana. Joseph E. Stiglitz, fost economist-sef si vicepresedinte al Bancii Mondiale, critica acest mod de abordare din partea Fondului, argumentand ca prin convertirea la o abordare mai monetarista, Fondul nu ar mai avea un obiectiv valid, deoarece acesta a fost gandit sa ofere fonduri tarilor pentru a efectua relatii keynesiene, si ca FMI-ul ,,nu participa la o conspiratie, dar reflecta interesele si ideologia comunitatii financiare occidentale."
Una din principalele conditii ale programelor de ajustare structurala, care era aplicata tarilor cu probleme era ca guvernele tarilor respective sa vanda cat se poate de mult din activele nationale corporatiilor occidentale, in mod curios, la un pret foarte redus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Imprumuturilor Contractate de Romania de la FMI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!