Eficienta Informationala

Extras din proiect Cum descarc?

1. Eficienta informationala si formele ei.
O piata este eficienta informational daca cursul bursier reflecta in totalitate, in permanenta si nedeplasat toate informatiile disponibile. Informatiile disponibile de la un moment t = informasie trecuta, informatiile din prezent, toate informatia prezenta previzionata ale actorilor de pe piata privind evolutia cursului bursier.
Pe o piata eficienta informationalcursul va fi in permanenta in echilibru si doar sosirea de noi informatii va conduce cursul spre un nou nivel de echilibru. In rest cursul va evolua in jurul valorii de echilibru.
Consecinte ale pietei eficiente informational:
o Cursul bursier variaza semnificativ doar cand apar informatii noi au pentru actorii de pe piata un caracter imprevizibil atit ca moment de sosire cat si ca natura;
o Cursul va avea o miscare aleatoare ca raspuns la sosirea pe piata a informatiilor noi;
o Cursul bursier pe o piata eficienta informational nu se poate previziona, cea mai buna previziune viitoare este cursul prezent;
o Cursul e in permanenta in echilibru, deci nu se pot declansa operatiuni de arbitraj.
Pe o piata financiara se pot realiza urmatoarele operatii:
o Speculatia se efectueaza prin asumarea unui risc de catre investitor;
o Arbitraj se refera la acele operatiuni simultane de cumparare vanzare care se declanseaza pe aceeasi piata sau doua piete paralele cand se constata ca exista dezechilibre in urma carora se pot obtine castiguri fara nici un risc;
o Hedging este operatiunea inversa celei initiale prin care se doreste acoperirea unor pierderi potentiale viitoare.
Pe o piata eficienta informational se poate realiza doar operatiunii de speculatie si hedging. Nu este corect a spune ca o piata este eficienta sau ineficienta informational ci ne intereseaza evaluarea gradului de eficienta a unei piete, aceasta evaluare ne ofera informataa cu privire la tipul de gestiune care este dorit de a fi urmat.
Exista trei forme de eficienta: forma slaba, forma semiputernica si forma puternica. Forma slaba este formata din statistici de piata generate exclusiv de mecanismul de tranzactionare. Analistii incearca sa anticipeze evolutia cursului bursier, practica analiza tehnica. Aceasta forma se evalueaza cu ajutorul testelor de previzibilitate: testul de mers aleator(R.W) si testele analizei tehnice.
Forma semi-puternica este formata din informatii publice (informatii pe care o societate este obligata sa le faca publice) ca de exemplu anuntul dividentelor, anuntul unei achizitii, anunturi de fuziuni, informatii pe termen mediu si lung ale unei societati. Aceste informatii sunt analizate de cei ce fac analiza fundamentala. Cu cat perioada de timp dupa sosirea informatiei este mai scurta piata va fi mai eficienta informational.
Forma puternica contine toate informatiile de inainte si informatii privilegiate. Pentru aceasta forma se efectueaza teste asupra initiatilor: asupra conducerii societatii, recomandari ale analistilor bursieri si teste privind performanta fondurilor de investitii.
Testele de previzibilitate sunt : testele de R.W. si testele analizei tehnice. Spunem ca o strategie e profitabila dca rentabilitatea generata de ea dupa deducere cheltuielilor este superioara unei strategi pasive de tip buy and hold.
Testele de R.W. sunt teste clasice si se preteaza pietelor dezvoltate aceste sunt : teste parametrice, teste de radacina unitara, coeficientii de autocorelatie, teste de portemanteau, testul raportului variantelor, testul R.V, testele de semn.
Ipoteza R.W o putem forma pe cursuri: Ct=C t-1+? t , unde ?t este zgomot alb.
Cov (f(?t),g(?t+k))=0
R.W.1 f,g orice tip de functii, independenta totala si identic distribuite;
R.W.2 f,g independente, dar nu neaparat identic distribuite, aceasta ipoteza este netestabila (necorelare liniara + neliniara)
R.W.3 f,g sunt functii liniare se testeaza cu testele clasice AC, Box Pierce, Raportul variantelor.
Testele clasice se preteaza in special in cazul pietelor dezvoltate, unde informatia tinde sa de incorporeze in cursuri liniar.
pt =ln C t
? pt =pt-p t-1 R.V.(raportul variantelor) H0: R.W. -> R.V.
R.W.1 este un test considerat de catre unii teoreticieni ca fiind un test implauzibil, aceste teste furnizeaza multe informatii despre comportamentul de R.W. Versiunea logaritmica a R.W. 1 este cea in care pt urmeaza un mers aleator fara abateri.
pt= pt-1 + et si It = 1 daca r = pt - pt-1 >0 
It = 0 daca r = pt - pt-1<0
Un alt test R.W.1 este cel propus de Cowles si Jones si se refera la comparatia frecventei, secventei si intoarcerii in retururile trecute de stocuri. Testul RUNS este deasemena un test R.W.1 in care numarul de intoarceri pozitive sau negative este comparat cu distributia din ipoteza R.W.
R.W.3 este cel mai direct si intuitiv din cele trei, se poate testa prin testarea ipotezei nule.
Coeficientul de autocoreare
Corr[x,y] ? cov[x,y] / radical(var x) * radical(var y).
Pe o piata eficiena informational cursul are un mers aleator datorita faptului ca pe piata nu sosec informatii care sa produca dezechilibre puternice, astfel cursul continua sa fluctueze in jurul aceleiasi valori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Informationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!