Euro-Moneda internațională

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Funcţiile unei monede internţionale 3
1.1 Funcţiile monedei 3
1.2 Funcţii cu caracter oficial 4
1.3 Funcţiile cu caracter privat 5
Capitolul 2. Analiza Euro ca monedă internaţională 7
2.1 Rolul euro ca monedă internaţională 7
2.2 Funcţiile cu caracter oficial ale monedei Euro 8
2.3 Funcţiile cu caracter privat ale monedei Euro – monedă paralelă 11
Concluzii 15
Bibliografie 16
Anexe.4,8,10,12,13,14


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Funcţiile unei monede internţionale
1.1 Funcţiile monedei
Plecând de la etimologie, cuvântul monedă işi are originile în latinescul ,,moneta’’. În sens restrâns, moneda reprezintă o parte din bani, acele piese metalice, chiar dacă au sau nu valoare proprie deplină. Din punct de vedere fizic, monedă este concepută dintr-un anumit metal, sau aliaj, cu a o anumită greutate, formă, dimensiune, care este folosită ca bani intr-o anumită zonă. Cu toate acestea, în momentul actual, termenul de monedă este utilizat în sens larg, având în componenţa sa, biletele de bancă dar şi banii de cont.
Totodată moneda poate fi definită şi prin funcţiile sale. De atlfel, moneda deplineşte trei funcţii de bază:
1. Funcţia de mijloc de schimb;
2. Funcţia de măsură a valorii;
3. Funcţia de rezervă a valorii;
În ceea ce priveşte funcţia de mijloc de schimb, banii sunt folosiţi în tranzacţii în măsura în care ar putea fi utilizaţi pentru achiziţionarea unor bunuri şi servicii şi nu pentru că deţin valorea intrinsecă. În cadrul acestei funcţii se poate observa şi existenţa funcţiei mijloc de cumpărare dar şi funcţia de mjloc plată.
Prin cea de doua funcţie, la fel cum reiese din denumirea sa, moneda permite exprimarea valorii bunurilor şi serviciilor. Pentru a determinat această valoare se stabileşte un preţ.
Ultima funcţie de bază, cea de rezervă a valorii presupune un proces de economisire, pentru a realiza un consum în viitor. Astfel are loc un transfer de putere de cumpărare din prezent în viitor.
Luând în considerare aceste trei funcţii, o monedă pentru a fi internaţională trebuie să îndeplinească şi unele caracteristici. Una dintre ele face referire la schimburile internaţionale. Astfel moneda este folosită pentru a “contracara” oferta de mărfuri şi servicii de pe plan mondial. Moneda internaţională este folosită şi pentru acordarea de credite de diferite instituţii internaţionale. De remarcat este faptul că o monedă internaţională când este folosită pentru anumite operaţiuni oferă o anumită încredere şi stabilitate ţărilor. 
Pe lângă cele trei funcţii enumerate mai sus, o monedă internaţională trebuie sa îndeplinească şi funcţii cu caracter oficial dar şi privat.
Tabelul nr.1 – Funcţiile unei monede internaţionale
Funcţia Funcţia cu caracter oficial Funcţia cu caracter privat
Mijloc de schimb Monedă de intervenţie Monedă de plată în schimburile internaţionale de bunuri şi servicii
Monedă folosită pe piaţa valutară 
Măsură a valorii Monedă de raportare Monedă folosită în schimburile comerciale
Prezervare a valorii Monedă de rezervă Monedă de exprimare a activelor internaţionale
Sursa: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/eurointernationalroleen.pdf, pag.29
1.2 Funcţii cu caracter oficial
Ca şi monedă de intervenţie pe piaţa valutară, moneda internaţională este folosita pentru a restabili echilibru monetar. De exemplu în anul 2010, Japonia a intervenit pentru a micşora nivelul foarte ridicat al yenului pe pieţele de schimb.
Funcţia - monedă de raportare se referă la faptul că monedele folosite de ţări trebuie să se raporteze la o anumită monedă, etalon. Astfel, în perioada când se aplica etalonul aur, comparaţia unităţilor monetare se realiza, prin raportare la o altă moneda(USD) . Un alt exemplu de raportare se regăseşte în primul amendament luat de FMI, prin care creează un nou activ financiar de rezervă ce este definit prin raportare la aur.
Cea de treia funcţie oficială, cea de monedă de rezervă se referă la faptul că o parte din rezerva naţională a fiecărui stat este deţinută într-o monedă internaţională.” Dolarul american este, fără îndoială, moneda de rezervă a lumii. Mai mult de 60% din rezervele valutare deţinute de băncile centrale sunt în dolari” . Dintre cele mai însemnate caracteristici ale unei monede de rezervă se amintesc:” modelele economice şi comerciale, adâncimea pieţei financiare, încrederea în valoarea monedei şi inerţia de la utilizarea anterioară” .


Fisiere în arhivă (1):

  • Euro-Moneda internationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

• Moroşan Gheorghe – Impactul introducerii Euro asupra activităţii bancare din România, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti – 2009
• Turliuc Vasile, Cocriş Vasile, Boariu Angela, Stoica Ovidiu, Dornescu Valeriu, Chirleşan Dan - Monedă şi Credit, Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi – 2007
• Roman Angela - Politici monetare, Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi - 2009 
• Stoica Ovidiu – Integrare Financiar Monetară Europeană, Editura Junimea, Iaşi – 2003
• Turliuc Vasile, Cocriş Vasile, Boariu Angela, Stoica Ovidiu, Dornescu Valeriu, Chirleşan Dan - Monedă şi Credit, Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi – 2007
• http://ec.europa.eu
• http://www.ecb.europa.eu
• http://prezi.com
• http://www.zf.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!