Evaziunea Fiscala cu Studiu de Caz

Cuprins proiect Cum descarc?

I Evaziunea fiscala.3
1. Notiuni introductive.3
2. Formele evaziunii fiscale.7
a) evaziunea fiscala legala.7
b) evaziunea fiscala frauduloasa.9
c) evaziunea fiscala intentionata.11 
3. Evaziunea fiscala -forma legala a acesteia.13
4. Modalitati prin care se realizeaza evaziunea fiscala.15
5. Paradisuri fiscale.17
6. Modalitati de combatere a evaziunii fiscale.19
7. Functiile evaziunii fiscale.21
II Studiu de caz -Romania
1. Scurt istoric al fenomenului in Romania.24
2. Combaterea evaziunii fiscale in romania. 26
a) Presiunea fiscala.26
b) Cauzele evaziunii fiscale. .28
c) Organele competente in combaterea evaziunii fiscale.29
3. Exemple de evazionisti romani .32
Bibliografie.37


Extras din proiect Cum descarc?

-notiuni introductive-
Definita ca fiind o minimalizarea a obligatiilor fiscale in mod legal si prin mijloace de dezvaluire deplina fata de autoritatile fiscale, in scopul reducerii obligatiilor, geneza evaziunii fiscale este indisolubil legata de stat si aparitia lui., precum si de modalitatile de interpretare a legilor fiscale in favoarea contribuabililor. 
Statul trebuie sa se preocupe sistematic si eficient de preintampinarea si limitarea fenomenului evaziunii fiscale. Statul prin puterile publice, poate si sa incite la evaziune fiscala, urmarind in principal doua scopuri: un scop "pozitiv" argumentat de dorinta de a stimula formarea capitalului si un scop "negativ" reflectat in sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinte. 
Evaziunea fiscala, unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze cat mai mult, a fost condamnata din totdeauna. In economia de piata, organele fiscale se confrunta cu un fenomen evazionist ce ia proportii de masa din cauza tentatiei de a fi sustrase de sub incidenta legii venituri impozabile cat mai substantiale. 
Economia subterana sau "economia neagra" ( black economy ) ca forma de manifestare a evaziunii fiscale ( munca la negru, vanzarea ilegala de droguri, prostitutie, jocuri de noroc, etc. ) e estimata a fi 8% din P.N.B in Marea Britanie, 13% in Suedia, 12% in Belgia, 11, 5% in Italia, 9% in Franta, Olanda, Canada si Germania, 8,5% in SUA si 5% in Japonia. Semnificatia problemei e mai mare in tarile mai putin dezvoltate unde guvernele pot intampina mari dificultati in supravegherea tranzactiilor care au loc in economie. N. Kaldar estima frauda fiscala in tarile lumii a treia, intre 4/5 si 9/10 din incasarile fiscale prevazute.
Evaziunea fiscala este caracterizata printr-o imprecizie foarte mare, ei asociindu-se trei sensuri si o dubla apreciere in ceea ce priveste legalitatea. Aceasta imprecizie provine de la diversitatea cuvintelor folosite pentru a desemna mai mult sau mai putin, acelasi fenomen: neindeplinirea voita de catre contribuabili a obligatiilor lor fiscale legale. 
Primul sens ce i s-a atribuit evaziunii fiscale, mai ales intre cele doua razboaie mondiale, a fost cel in care frauda imbraca o forma extensiva, adica notiunea de evaziune fiscala este inclusa in cea de frauda. Cel mai cunoscut sens in care este cunoscuta evaziunea fiscala este ,, arta de a evita caderea in campul de atractie a legii fiscale". Potrivit acestei perceptii, evaziunea fiscala este, oarecum, asimilata fraudei. Cel de-al treilea sens constituie un termen generic si desemneaza totalitatea manifestarilor de ,, fuga" din fata impozitelor. Aceasta este o definire in sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge sa inglobeze si frauda.
Daca se vorbeste intr-adevar de frauda, se vorbeste in aceeas masura de frauda legala sau legitima, de frauda ilegala, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului; de libertatea alegerii caii celei mai putin impozante sau subestimare fiscala, frauda la lege sau economie subterana.
Confuzia terminologica este, de altfel, cu atat mai importanta, cu cat cuvintele au sensuri diferite de la autor la autor. Totusi, cel mai adesea frauda fiscala desemneaza, stricto senso, o infractiune la lege si se distinge de evaziunea fiscala care s-ar putea defini si ca o utilizare abila posibilitatilor oferite de lege.
Sunt unele cazuri cand unii autori asimileaza cele doua notiuni.
Evaziunea fiscala este o rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte si rau asimilate, a metodelor si modalitatilor defectuoase de aplicare, precum si neprevderii si nerespectarii legiuitorului a carui fiscalitate excesiva este tot asa de vinovata ca si cei pe care ii provoaca prin aceasta la evaziune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziunea Fiscala cu Studiu de Caz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!