Evolutia accizelor in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

Tratarea teoretica a accizelor 2
Accizele armonizate 3
Calculul accizei pentru tigarete. 3
Reguli generale privind regimul de antrepozitare. 4
Accizele nearmonizate 5
Calculul indicatorilor de volum, structura si ai dinamicii pentru accizele repartizate 7
Calculul indicatorilor de volum 7
Calculul indicatorilor de structura 7
Calculul indicatorilor dinamicii 7
Concluzii 9
Reprezentarea grafica a dinamicii accizelor in perioada analizata 9
Bibliografie: 10


Extras din proiect Cum descarc?

Tratarea teoretica a accizelor
Interpretarea si aplicarea corecta a prevederilor legale cu privire la accize se asigura numai in conditiile in care se intelege corect si pe deplin: sensul si continutul notiunii de accize; scopul introducerii accizelor; care sunt accizele ,,armonizate", accizele ,,nearmonizate" si distinctia dintre acestea; accize armonizate la nivelul Uniunii Europene; definitiile principalelor notiuni, termeni si expresii specifice accizelor. 
In Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal accizele sunt reglementate in ,,Titlul VIII. Accize si alte taxe speciale", care contine ,,Capitolul I. Regimul accizelor armonizate", ,,Capitolul II. Regimul accizelor nearmonizate", ,,Capitolul III. Contraventii si sanctiuni", ,,Capitolul IV. Infractiuni", ,,Anexa 1" si ,,Anexa 2", respectiv in articolele de la nr. 335 la nr. 452. In Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal accizele sunt reglementate in articolele de la nr. 336 la nr. 444. 
Accizele reprezinta impozite indirecte, datorate bugetului de stat, care se percepe asupra unor bunuri si servicii de consum, provenite din tara, din afara tarii (= achizitii din U.E.) si din import. Atat din punct de vedere al sensului, cat si al continutului, definitia corecta pentru acciza este de ,,impozit", si nu de ,,taxa", respectiv de ,,impozit de consumatie" si nu de ,,taxa de consumatie". Cu toate ca, pentru accize, definitia de ,,taxa de consumatie" nu este corecta, aceasta a devenit ,,de uz curent" in vorbirea curenta, in literatura de specialitate, in legislatie si chiar in unele dictionare, inclusiv in DEX, care o definesc confuz, atat ca ,,impozit indirect", cat si ca ,,taxa de consumatie".
Initial, accizele au fost concepute si introduse cu triplul scop:
1. de a frana productia si, respectiv consumul ostentativ, parazitar, de lux si de vicii;
2. pentru eliminarea saraciei absolute prin redistribuirea veniturilor, adica prin a se lua (pe calea acestor ,,impozite speciale", numite si supraimpozite), o parte din venitul si/sau averea celor cu venituri/averi mari, in special de la cei care duc o viata de lux sfidator si consumatori de vicii (precum bauturile alcoolice, tigarile, prostitutia, jocurile de noroc etc.), si a se da celor saraci (in special celor saraci, dar nu din vina lor, nu celor ajunsi saraci pentru ca nu vor sa munceasca);
3. de a creste veniturile bugetare.
Accizele armonizate
Accizele armonizate sunt accizele care (1) sunt reglementate prin legislatia comunitara, si (2) trebuie respectate de tarile membre.
Accizele armonizate (puse de acord cu legislatia U. E.) se aplica, in orice tara membra a U.E., atat pentru produse provenite din productia interna, cat si pentru cele din import, fara nicio diferentiere.
In Romania, accizele armonizate (reglementate in mod unitar la nivelul U. E.) se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import (a se vedea art. 162 din Codul fiscal): a) bere; b) vinuri; c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri; d) produse intermediare; e) alcool etilic; f) tutun prelucrat, care include: tigarete; tigari si tigari de foi; tutun de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete; alte tutunuri de fumat; g) produse energetice, care includ: benzina cu plumb; benzina fara plumb; motorina; pacura; gaz natural; petrol lampant (kerosen); carbune si cocs; h) energie electrica, care include: electricitate utilizata in scop comercial; electricitate utilizata in scop necomercial.
Produsele: bere; vinuri; bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri; produse intermediare; alcool etilic; tutun prelucrat; produse energetice; energie electrica faptul generator ia nastere in momentul producerii lor pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor in acest teritoriu.
Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile. Pentru orice produs accizabil, acciza devine exigibila la data cand produsul este eliberat pentru consum in Romania (a se vedea si art. 192 din Codul fiscal).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia accizelor in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cibotariu Irina-Stefana, Finante,Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2010
2. Morosan Gheorghe, Finante Generale vol. I, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2017
3. Mosteanu Tatiana, Finante publice, Editura universitara, Bucuresti, 2008
4. Oprea Florin, Sisteme bugetare publice, teorie si practica, Editura Economica, Bucuresti, 2011
5. Rusu Elena, GH. M. Voinea,, Finante publice locale in tarile UE, 2008


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!