Evoluția cheltuielior pentru rambursări de credite în România în perioada 2013-2018

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Tratarea teoretica a cheltuielilor 3
Definitie 3
Categorii de credite 3
Conditii pentru acordarea creditelor 3
Rambursarea creditelor 4
Termenele de rambursare a creditelor 5
Modalitatile de rambursare a creditului 5
II. Valorile datoriilor asa cum rezulta din legea de aprobare 6
1 Calculul indicatorilor de volum, structura si ai dinamicii 6
A.Indicatorii de nivel ai cheltuielilor cu rambursari de credite 6
Ponderea cheltuielilor publice pentru rambursari de credite in PIB 6
B.Indicatorii de structura 7
C.Indicatori ai dinamicii 8
Modificarea absoluta 8
Modificarea relativa 8
Modificarea cheltuielilor cu rambursari de credite si PIB(K) 9
Elasticitatea cheltuielilor cu rambursari de credite fata de PIB(Ecp) 10
Bibliografie 11


Extras din proiect Cum descarc?

I.Tratarea teoretica a cheltuielilor 
Definitie
Cheltuieli publice-reprezinta o parte a finantelor publice si anume: acele relatii economice in forma baneasca intre stat si persoane fizice si persoane juridice legate de repartizarea fondurilor publice pentru satosfacerea necesitatilor cu caracter colectiv.
Creditul -  este o relatie baneasca ce apare in legatura cu acordarea de imprumuturi unor persoane juridice sau fizice, care urmeaza a se rambursa, la scadenta. Termenul de credit, abordat semantic are numeroase sensuri, fiind utilizat deopotriva in activitatea comerciala, bancara, in contabilitate, cat si in relatiile cotidiene dintre oameni. Desigur, cea mai larga utilizare a creditului apartine insa domeniului financiar-contabil si comercial.
Categorii de credite
In economia de piata exista 5 mari categorii de credite si anume:
Creditul comercial - credit acordat de regula cumparatorului de catre furnizor, sub forma unor vanzari de marfuri, executari de lucrari sau prestari de servicii, urmand ca plata acestora sa se faca la o data ulterioara stabilita de comun acord, sau avansarea anticipata de catre cumparator a unei sume furnizorului sau, urmand ca acesta sa-i livreze ulterior, la o anumita data, marfa solicitata. In primul caz avem de-a face cu un credit furnizor, iar in cel de-al doilea caz cu un credit cumparator. Creditul comercial se acorda, de regula pe termen scurt. 
Creditul public - reprezinta suma pe care o autoritate publica o ia cu imprumut de la un agent economic oarecare. Creditorul poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica, autohtona sau straina. Creditul poate fi pe termen scurt, mediu sau lung si este purtator de dobanda.
Creditul ipotecar - este destinat activitatii imobiliare si se bazeaza in principiu pe proprietate private. El presupune o conventie intre creditor si imprumutat, care cuprinde in esenta proprietatea (ca garantie a rambursarii imprumutului), conditiile si scadentele, penalitatile si circumstantele in care se poate pierde proprietatea
Creditul de consum - se acorda pe termen scurt sau mijlociu, persoanelor fizice, pentru acoperirea valorii marfurilor si serviciilor procurate din comert sau pentru recreditarea creantelor contractate in acest scop. Este practic o vanzare cu plata in rate a unor bunuri de valori mari si folosinta indelungata.
Creditul bancar -  reprezinta mijlocul prin care excedentul de resurse, se transfera catre entitatile economice aflate in deficit de resurse, in vederea realizarii unor proiecte ce decurg din activitatea proprie.
Conditii pentru acordarea creditelor
Creditele se acorda la cererea clientilor, daca indeplinesc cel putin urmatoarele conditii:
1.Sa aiba cont curent deschis la acea banca. 
2.Credite se pot acorda si persoanelor fizice majore, cu cetatenie romana, cu domiciliul intr-una din tarile Uniunii Europene, in conditiile in care persoana fizica face dovada resedintei in Romania 
3.In functie de nivelul veniturilor nete certe cu caracter de permanenta, de garantiile constituite, de durata de creditare si de valuta creditului, gradul de indatorare variaza si poate ajunge pana la maximum 65,8% 
4.Sa faca dovada constituirii aportului propriu, daca la tipul de credit solicitat este necesar aport propriu .
5.Sa faca dovada ca pot sustine rambursarea creditului si plata dobanzilor, comisioanelor din veniturile nete realizate. 
6.Sa prezinte garantiile corespunzatoare tipului de credit solicitat, comunicate de banca. 
7.Clientul, familia clientului si fideiusorii acestuia sa nu inregistreze, la data solicitarii creditului, obligatii neachitate la scadenta fata de acea banca si/sau fata de alte banci si nici datorii restante sau debite restante catre terti.
8.Sa aiba un comportament bun de plata in relttia cu institutiile de credit. 
9.Varsta maxima a clientilor la data stabilita prin contractul de credit pentru rambursarea integrala a creditului, precum si a membrilor de familie care participa cu veniturile realizate la evaluarea bonitatii clientului, va fi de maximum 75 ani, in functie de garantiile constituite, pentru toate categoriile de credit.
10.La acordarea creditelor se pot lua in considerare atat venituri ale clientilor, cat si ale familiei clientului, respectiv sotul/sttia si rudele si afinii acestuia, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu clientul precum si veniturile unor codebitori - persoane fizice care nu au calitatea de membri de familie care locuiesc si gospodaresc impreuna cu clientul, dar care au grad de rudenie I sau II cu clientul (ex.: copii, parinti, frati/surori).
11.Membrii familiei declarati de client au acelasi domiciliu; in cazul in care din actele de identitate rezulta ca unii dintre membrii familiei declarati nu au acelasi domiciliu cu clientul, la evaluarea bonitatii acestuia se pot lua in calcul veniturile persoanelor respective numai in conditile in care clientul si membrii de familie respectivi vor declara pe proprie raspundere ca locuiesc si gospodaresc impreuna.
12.Efectuarea analizei de bonitate a clientului se poate realiza si prin luarea in considerare doar a veniturilor acestuia si a unora dintre membrii familiei declarati de client, dar numai in conditiile in care clientul va include in declaratia pe proprie raspundere si angajamentele de plata ale celorlalti membrii ai familiei declarati, ale caror venituri nu sunt luate in calcul.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutia cheltuielior pentru rambursari de credite in Romania in perioada 2013-2018.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Morosan Gheorghe, Finante Generale Volumul I, Bucuresti: EDITURA DIACTICA SI PEDAGOGICA-2017;
2) http://www.mfinante.ro
3) http://www.scritub.com
4) http://www.dexx.ro
5) https://www.conso.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!