Evolutii ale Procesului Inflationist in Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.1 Moneda si inflatia
1. Scurta istirie a monedei
2. Conceptul inflatiei
3. Formele inflatiei
4. Cauzele inflatiei
5. Consecintele inflatiei
6. Inflatia genereaza unele efecte
CAP.2 Inflatia in Romania dupa 1990
1. Anul 1990
2. Anul 1991
3. Anul 1992
4. Anul 1993
5. Anul 1994
6. Anul 1995
7. Anul 1996
8. Anul 1997
9. Anul 1998
10. Anul 1999
11. Anul 2000
12. Anul 2001
13. Anul 2002
14. Anul 2003
15. Anul 2004
16. Anul 2005
CAP.3 Previziuni


Extras din proiect Cum descarc?

Tema : Evolutii ale procesului inflationist in Romania
Cap. 1 Moneda si inflatia
1.1 Scurta istorie a inflatiei
Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unananim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, inainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.
Initial s-a manifestat sub forma dezvoltarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest proces fiind cunoscut in prezent sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca. Elementele definitorii ale acestei inflatii sunt :separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare) de continutul lor real (mai mic); transformarea existentei - aur a monedei in aparerenta -aur; aglomerarea circulatiei cu monede ieftine fara valoare deplina ; sciderea puterei de cumparare a monedelor falsificate. 
Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de de-a 2-a forma de inflatie. In perioada formarii economiei de piata in Europa, tinerele state au fost preocupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale tarzii, haos ce a atins cote inalte in sec. XVI-lea. S-a actionat pentru sisteme banesti stabile si o circulatie monetara sanatoasa ( normala ) acestea bazandu-se pe etalonul aur. Cand banii de hirtie inlocuiau realmente aurul monetar, miscarea semnelor valorii oglindea legile circulatiei banilor - aur cu valoare deplina. De altfel, acestea puteau fi convertiti liber in aur. Corespunzator, cantitatea banilor de hartie se limitau la aurul pe care acesti bani il reprezentau in circaulatie. In aceasta situatie, inflatia nu putea sa apara, ea nu avea baza de desfasurare. 
Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie -inflatia banilor de hartie neconvertibili in aur. Acum, existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala. Ca urmare, in conditiile cand singurele elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce "iese" din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani.
1.2. Conceptul inflatiei
Asa cum remarca autorul Maurice Flamant, etimologia cuvantului inflatie nu vine deloc in sprijinul definirii acestui concept, asa cum este cazul cu altele; inflatia vine de la latinescul << inflare >> si sensul acestuia (umflare, umflatura) nu sugereaza ca este vorba de cretterea cantitatii de bani in circulatie si nici de cresterea generala a preturilor. 
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale. Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
Pe termen lung inflatia este prezenta in orice economie. Fenomenul nu poate fi controlat in totalitate, si in acelasi timp nu este dezavantajos pentru toata lumea. Cei care anticipeaza corect evolutia inflatiei pot mereu gasi metode de a se imbogati, in detrimentul celor care nu o pot anticipa
Totusi nu orice crestere a preturilor este sinonima cu inflatia. De exemplu cresterea sezoniera a preturilor la anumite produse inaintea sarbatorilor nu este o crestere inflationista. Cresterea inflationista prezinta o serie de caracteristici si anume :


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii ale Procesului Inflationist in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!