Exigente ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - Impactul Aderarii Asupra Economiei Nationale

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Exigente ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
1.1 Scurt istoric privind relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana . 3
1.2 Criteriile generale de aderare la Uniunea Europeana . . . 4
1.3 Analiza indeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Europeana de catre Romania . 5
Capitolul 2 - Impactul aderarii asupra economiei nationale
2.1 Efectele economice pozitive ale integrarii . 9
2.2 Costurile integrarii . 10
2.3 Avantaje si dezavantaje ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana . 11
Capitolul 3 - Concluzii . . . 13
Bibliografie . .15


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 
Exigente ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
1.1 Scurt istoric privind relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana
Primele relatii formale intre Romania si, pe atunci, Comunitatea Economica Europeana, au fost intemeiate in anul 1967, prin initierea negocierilor pentru incheierea unor serii de acorduri tehnico-sectoriale in ceea ce privea anumite produse agroalimentare. Aceste acorduri au urmarit, pe de o parte, scutirea de taxe suplimentare a produselor romanesti, iar pe de alta parte, obligarea partii romane sa respecte un anumit nivel al preturilor pentru a nu crea dificultati pe piata statelor membre.
Intre Comunitatea Europeana si Romania a fost incheiat un Acord comercial inca din 1980, ulterior fiind suspendat de catre Comunitate din cauza incalcarii drepturilor omului in perioada regimului ceausist.
La 1 februarie 1993, Romania semneaza Acordul European, care prevedea o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte. Dupa o perioada de 2 ani intra in vigoare Acordul European, iar in iunie 2005, Romania depune cererea pentru aderarea la Uniunea Europeana.
In noiembrie 1998, Comisia Europeana publica primul Raport de Tara privind procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Un an mai tarziu, in decembrie, Consiliul European decide la Helsinki inceperea negocierilor cu 6 dintre tarile candidate, printre care si Romania.
In februarie 2000, in cadrul reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri Generale, are loc deschiderea oficiala a negocierilor de aderare.
Pe 13 noiembrie 2002, Comisia adopta o "foaie de parcurs" pentru Romania si tara sa vecina, Bulgaria. La 20 noiembrie, Parlamentul European ia in considerare ca data de 1 ianuarie 2007 sa fie data la care adera Romania la Uniunea Europeana, iar pe 12-13 decembrie, Consiliul European de la Copenhaga adopta foile de parcurs pentru Romania.
In primavara anului 2003, Comisia Europeana prezinta editia revizuita a Parteneriatului de Aderare cu Romania.
La 17 decembrie 2004, la intalnirea cu Consiliul European de la Bruxelles, Romania primeste confirmarea politica a incheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Romaniei i se recomanda sa continue reformele si sa implementeze angajamentele care se refera la acquis-ul comunitar, in special in domeniile: Justitie si Afaceri Interne, Concurenta si Mediu. Uniunea Europeana a continuat monitorizarea pregatirilor de aderare si a considerat ca Romania va fi capabila sa isi asume obligatiile de membru de la 1 ianuarie 2007.
In 2005, la 13 aprilie, Parlamentul European a dat sansa sigura a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, a fost adoptata rezolutia. La 25 aprilie, in cadrul unei ceremonii oficiale, desfasurate la Luxemburg, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, semneaza Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.
La 1 ianuarie 2007, Romania a devenit oficial stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implica atat drepturi, cat si obligatii. Toate acestea provin din tratatele si legislatia adoptate de Uniunea Europeana de la infiintare pana in prezent, la fel ca oricarui alt stat membru al Uniunii Europene.
Martie 2011 reprezinta data pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exigente ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - Impactul Aderarii Asupra Economiei Nationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!