Fenomenul de Evaziune Fiscala

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I: FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND FENOMENUL DE EVAZIUNE FISCALA
1.1. Conceptul de evaziune fiscala
Conceptul de evaziune fiscala a existat, exista si va exista, atata timp cat statul si impozitul vor continua sa existe. De-a lungul istoriei, formele de manifestare a acestui fenomen au evoluat odata cu dezvoltarea economico-sociala. Sustragerea de la plata obligatiilor au fost o preocupare istorica a celor care trebuiau sa le plateasca Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor au facut ca povara acestor obligatii sa stimuleze ingeniozitatea contribuabililor in a inventa procedee diverse de eludare a obligatiilor fiscale. Evaziunea fiscala constituie la momentul prezent un fenomen economic si social complex. Este imperios necesar, pentru toate statele lumii, ca urmarile nocive ale acestui fenomen sa fie limitate, micsorate si sa isi piarda din anvergura, in conditiile in care a devenit clar pentru toata lumea ca ele nu pot fi eradicate.
Evaziunea fiscala are un efect direct si neintarzaiat asupra nivelurilor incasarilor fiscale, fapt ce conduce nemijlocit la dezechilibre in mecanismele pietei, precum si la imbogatirea in mod ilicit, a practicantilor acestei metode de inselaciune, ce afecteaza statul si in ultima instanta pe fiecare dintre noi, contribuabili onesti. Exista mai multe intepretari, denumiri si accepttiuni ale acestui fenomen, este normal ca el sa fie greu de definit. Sunt utilizate sintagme de genul ,,frauda, frauda prin lege, economie subterana, frauda legala". Nu doar terminologia constituie un element de confuzie, ci si legea ambigua, granita dintre licit si ilicit fiind foarte fragila. Imprecizia vocabularului este agravata prin comparatiile terminologice din legislatiile diferitelor state, deoarece denumirile folosite difera. Astfel in tarile anglo-saxone tax evasion desemneaza frauda fiscala, iar tax avoidance desemneaza evaziunea fiscala.
Imprecizia notiunii de frauda fiscala provine de la distinctia care se face uneori intre frauda zisa legala si frauda ilegala. Frauda legala care este o expresie metaforica si ambigua, este utilizata frecvent in tarile francofone. Ea are o dubla semnificatie. Uneori ea desemneaza subestimarea materiei impozabile prin anumite regimuri fiscale de favoare, fenomen ce se produce mai ales in cazul impunerii forfetare. Cel mai adesea totusi frauda legala, desemneaza procedee juridice care permit scaparea de impozitare fara a incalca legea. ,,Expresia frauda legala este de fapt sinonima cu cea de evaziune fiscala. Frauda ilegala, expresie pleonastica, este impusa practic de autorii care o folosesc prin simetrie cu formularea precedenta"(Dan Drosu Saguna, Dan Sova 2008 ,,Drept fiscal. Editta 2" Editura C.H. Beck , Bucuresti).
Evaziunea fiscala este rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte si rau asimilate, a metodelor si modalitatilor defectuase de aplicare, precum si neprevederii si nepriceperii legiuitorului a carui fiscalitate excesiva este tot asa de vinovata ca si cei pe care ii provoaca prin aceasta la evaziune. Cand sarcinile fiscale apasa prea greu asupra unei materii impozabile, aceasta tinde sa evadeze. Este o specie de ,, reflex economic" care face sa dispara capitalurile pe care fiscul vrea sa le impuna prea mult. Un impozit excesiv pune pe fuga materia impozabila . Amenzile fiscale nu il vor determina pe contibuabil sa declare exact veniturile pe care le are, ci il vor determina sa se sustraga de la obligatiile sale fata de stat. Spiritul evaziunii fiscale se naste din simplu joc al interesului, oricare ar fi cota impozitului pus in sarcina si care nu este decat o forma a egoismului. Natura omeneasca are intodeauna tendinta sa puna interesul general in urma interesului particular, ea este inclinata sa considere impozitul mai mult ca pe un prejudiciu si nu ca pe o legitima contributie la cheltuielile publice si sa vada intodeauna cu ochi mai rai pe acela care vrea sa-i micsoreze patrimoniul. Este cunocut ca, din cele mai vechi timpuri, contribubili au cautat sa reduca obligatiile fiscale recurgand la cele mai variate si ingenioase metode.
A insela fiscul se considera in mentalitatea curenta ca o proba de abilitate, nu de necinste, a plati ceea ce fiscul pretinde este o dovada de naivitate, nu de integritate. Este deci, in insasi natura omeneasca, acel spirit de a se sustrage de la ogligatiile fata de fisc; s-a creat un fel de sentiment colectiv de amoralitate fiscala, sentiment mai puternic si mai viu manifestat in paturile orasenesti, agravat de o stramta si egoista intelegere a datoriilor fiscale. Acest spirit antifiscal, manifestat in special de catre diferite categorii de contribuabili de la orase, psi are originea de la primele incercari de adaptare in tara noastra a conceptilor moderne ale universalitatii si uniformizarii impunerii.Taranii datorita specificului muncii lor, sunt o categorie de contribuabili cinstiti, ei neputand sustrage pamantul, materia impozabila de la aplicarea cotelor de impunere. Motivele pentru care in Romania acest fenomen este greu de impiedicat si cuantificat sunt complexe si numeroase, printre ele putand fi amintite: multimplele imperfectiuni si particularitati in domeniul legislatiei fiscale, nefolosirea metodei contabilitati nationale pentru evidentierea macroeconomica, evaziunea masiva realizata de diferite grupuri de interese si categorii de agenti economici aparuti doar pentru a beneficia de lacunele legilor, lipsa unui cod fiscal, principiul confidentialitati bancilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul de Evaziune Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!