Finantarea prin Leasing si Implicatiile Sale

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1 Aspecte generale privind operatiunile de leasing 3
1.1Definirea operatiunilor de leasing 3
1.2 Istoricul operatiunilor de leasing 4
1.3 Clasificarea operatiunilor de leasing 5
1.5 Contractul de leasing 9
Cap 2. Comparatie intre leasing si alte practici comerciale 10
2.1.Deosebirea dintre leasing si locatiune( inchiriere) 10
2.2. Deosebirea intre leasing si credit 11
2.3 Exemplu de calcul 13
2.3.Comparatia intre leasing si vanzarea cu plata in rate 14
2.4. Comparatia achizitionarii bunului prin leasing cu achizitionarea cu plata cash 14
2.5 Avantajele si limitele leasingului 15
Cap 3. Piata leasing in Romania 17
3.1 Cadrul legal al operatiunilor de leasing in Romania 17
3.2 Cadrul fiscal al operatiunilor de leasing in Romania 19
3.3 Evolutia pietei de leasing din Romania 20
3.4 Factori determinanti pentru politica de leasing din Romania 27
3.5 Consecintele aderarii Romaniei la UE asupra leasingului 28


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1 Aspecte generale privind operatiunile de leasing
1.1 Definirea operatiunilor de leasing
Leasingul a devenit o necesitate datorita ritmului rapid al progresului tehnic si al concurentei, ritm care devanseaza posibilitatile de autofinantare ale agentilor economici sau de creditare. Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela care sintetizeaza de fapt "filozofia" leasing-ului: Nu proprietatea asupra mijloacelor fixe ci utilizarea lor efectiva este aceea care aduce profit. Aspectul cheie este folosirea judicioasa a resurselor de capital: investirea banilor in ceea ce genereaza "business" si aduce profit, cum ar fi publicitatea, pregatirea superioara a personalului, stocuri, explorarea de noi piete, cercetare, dezvoltare, in locul blocarii lor prin cumpararea de mijloace fixe.
Leasingul reprezinta relatia contractuala prin care locatorul/finantatorul, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este utilizatorul, la solicitarea acestuia, contra unei plati periodice denumite rata de leasing La sfarsitul perioadei de leasing, locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic:
O economic: este o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie;
O juridic: este un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.
1.2 Istoricul operatiunilor de leasing
Chiar si in tari cu mecanisme financiare extrem de bine dezvoltate, operatiunile specifice leasing-ului sunt componente relativ noi ale activitatilor financiare, acestea derulandu-se pentru prima data in Statele Unite incepand cu anul 1954, odata cu infiintarea de catre Henry Schonfeld a American Leasing Corporation. Cu toate acestea pe continentul american, fara a fi definite ca atare, operatiuni de leasing au fost identificate spre sfarsitul secolului al XIX-lea, odata cu aparitia comerciala a telefoniei, cand aparatele telefonice au fost puse la dispozitia abonatilor prin incheierea unui contract de "lease".Ca operatiune distincta, in anii '30, au inceput operatiunile de "lease financing" pentru finantari in domeniul imobiliar, ("sale and lease-back"). Fapt mai putin cunoscut, operatiunile de leasing au fost puternic sustinute financiar in Statele Unite de catre societatile de asigurari care, in anii '50, si-au administrat resursele prin finantarea pe scara larga a unor operatiuni de leasing imobiliar si de echipamente industriale, creand astfel un sistem caracteristic de finantare in aceste domenii. In urmatorii ani, leasing-ul a cunoscut o ampla evolutie in toate tarile dezvoltate ale lumii, devenind o trasatura caracteristica a economiei de piata. Astfel, prima definitie legala a leasingului in Europa a aparut in Franta in anul 1966, cand sub denumirea de"credit-bail" au fost definite operatiunile de leasing (doar pentru bunuri imobiliare), leasingul reprezentand o modalitate de finantare a investitiilor societatilor comerciale, dreptul de proprietate asupra investitiilor constituind insasi garantia valabila juridic. In continuare, in anul 1971 a fost definit pentru prima data leasingul mobiliar in Belgia, cu evidentierea caracteristicilor economice ale operatiunii si a transmiterii catre utilizator a riscurilor si sarcinilor ce rezulta din folosinta bunurilor. In perioada 1971-1972, leasingul a fost definit si in legislatia germana, desi printr-o tratare succinta, iar in anul 1986 legea italiana si de asemenea cea elena au definit in mod expres locatiunea financiara, atat pentru bunurile mobile, cat si pentru cele imobile. Pe continentul european, aceste evolutii din deceniile sapte si opt ale secolului trecut au fost determinate in mod evident de perioada de sustinuta crestere economica si de faptul ca leasingul aduce o contributie importanta atat pentru atingerea scopului economic al dezvoltarii investitiilor, cat si in latura sociala, facilitand dobandirea de locuinte si bunuri de folosinta indelungata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finantarea prin Leasing si Implicatiile Sale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!