Fondul Monetar International

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1. Fondul Monetar International
1.1. Scurt istoric al FMI 
1.2. Principalele obiective si activitati desfasurate de FMI
1.3. Resursele financiare ale FMI
1.4. Organizarea FMI
Capitolul 2. Creditele acordate de FMI
2.1. Caracteristici ale activitatii de creditare a FMI
2.2. Creditele normale acordate de FMI
2.3. Creditele speciale acordate de FMI
2.4. Facilitatile acordate de FMI
2.5. Sprijinul F.M.I. pentru tarile cu venituri mici 
2.6. Acordul Romaniei cu FMI


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema aleasa de noi se numeste ,,Creditele acordate de FMI. Evolutii recente", astfel in aceasta lucrare am incercat sa atingem o serie dintre cele mai importante aspecte privitoare la Fondul Monetar International, modalitatile de creditare utilizate, evolutia creditelor acordate de-a lungul timpului cat si relatia fondului cu Romania si creditele acordate acesteia.
In cadrul primului capitol am incercat sa facem o scurta introducere in tot ceea ce insemna Fondul Monetar International ca organizatie internationala, creata in 1944, in urma ,,Conferintei Internationale a Natiunilor Unite" care a avut loc la Bretton Woods(New Hampshire, SUA), creata cu rolul de a superviza sistemul monetar international si care sa aiba drept obiectiv eliminarea restrictiilor comerciale referitoare la schimbul de bunuri si servicii, precum si stabilizarea cursurilor valutare. Activitatea propriu-zisa a acestuia a inceput la 1 martie 1947. Tot in cadrul acestui capitol am detaliat modul de procurare a resurselor fondului, acestea provenenind fie din cotele-parti subscrise de statele membre, fie din imprumuturi pe care le poate face fondul de la alte state membre, cat si structura organizatorica de la nivelul fondului.
In cadrul celui de-al doilea capitol al lucrarii "Creditele acordate de FMI" am incercat sa ne ocupam de activitatea de creditare desfasurata de FMI, in subcapitolul "Caracteristici ale activitatii de creditare" ne-am ocupat de caracteristicile creditelor si facilitatilor pe care le acorda tarilor membre si evolutia acestora in decursul timpului, astfel FMI nu este o agentie de ajutorare a statelor membre, creditele acordate sunt conditionate de adoptarea unor politici de surmontare a deficitelor balantei de plati, creditele au caracter temporar, creditul trebuie rambursat la scadentele prevazute, dobanda platita de statele care se imprumuta este la acelasi nivel cu cea existenta pe piata. Principalele modalitati prin care FMI ajuta statele membre sunt "Creditele Normale" detaliate in subcapitolul 2.2 si "Faciltatile" detaliate in capitolul 2.3.Tot in cadrul acestui capitol am detaliat principalele masuri luate de FMI pentru ajutorarea statelor cu venituri mici detaliate in subcapitolul 2.4, iar in subcapitolul 2.5 am realizat o scuta descriere a acordurilor FMI-ului cu Romania de-a lungul timpului cat si acordul existent in prezent.
CAPITOLUL I.
FONDUL MONETAR INTERNATIONAL
1.1 Scurt istoric al FMI
"Fondul Monetar International"(F.M.I.) a fost conceput in iulie 1944, in cadrul ,,Conferintei Internationale a Natiunilor Unite" care a avut loc la Bretton Woods(New Hampshire, SUA), cand reprezentantii celor 45 de tari participante au pus bazele unei institutii pentru cooperare economica internationala care sa aiba drept obiectiv eliminarea restrictiilor comerciale referitoare la schimbul de bunuri si servicii, precum si stabilizarea cursurilor valutare . Activitatea operationala a Fondului Monetar International a inceput la 1 martie 1947, obiectivele statului sau fiind aceleasi inca de la infiintare, in anul 1944, pana in prezent(Cerna S., 2005,81).
Aceasta intalnire de la Bretton Woods vine in conditiile restrangerii activitatii economice in majoritatea tarilor, astfel ca guvernele au incercat sa-si protejeze economiile prin impunerea unor restrictii suplimentare, in special cele prvivitoare la activitatea de import. Guvernele au procedat la limitarea drepturilor cetatenilor de a efectua tranzactii cu strainatatea, de a detine valuta, iar altele au decis deprecierea accelerata si intentionata a monedei. Toate aceste politici au avut un efect negativ atat asupra economiei nationale, cat si asupra economiei mondiale ducand la reducerea comertului mondial, cresterea somajului si scadera nivelului de trai al populatiei.
Totodata obiectivele si rolul Fondului Monetar International au devenit din ce in ce mai importante si din simpla cauza a cresterii numarului de membri. Acest numar de state membre a crescut de peste 4 ori fata de initialul de 45 de state implicate in creearea lui, fapt ce reflecta obtinerea independentei politice a mai multor state in curs de dezvoltare si mai recent a colapsului blocului sovietic. Expansiunea numarului de state membre impreuna cu schimbarile petrecute in economia mondiala au obligat Fondul Monetar International sa se adapteze intr-o mare varietate de moduri pentru a continua sa serveasca aceleasi scopuri in mod eficient.
In prezent Fondul Monetar International este institutia centrala a sistemului monetar international actual, numarand 186(din 29 iunie 2009) de state membre. Rolul sau consta in promovarea si sustinerea statelor membre in procesul de adoptare si aplicare a unor politici economice fiabile, fiind considerat un "fond de imprumut" pentru statele membre care se afla temporar intr-un deficit al balantei de plati.
1.2. Principalele obiective si activitati ale FMI
Principalele atributii ale FMI sunt prevazute in "Statutul" initial al FMI , elaborat odata cu infiintarea acestuia si modificat pana in prezent de trei ori, insa obiectivele statutare initiale au ramas aceleasi:
a. Promovarea cooperarii monetare internationale, printr-o institutie cu caracter permanent, care asigura mecanismele pentru consultarea si colaborarea pe probleme monetare internationale;
b. Facilitarea expansiunii si dezvoltarii echilibrate a comertului exterior, precum si contributia la mentinerea si promovarea unor nivele ridicate ale ocuparii fortei de munca si a veniturilor reale precum si dezvoltarea capacitatilor productive ca obiective principale ale politicii economice;
c. Asigurarea stabilitatii cursurilor de schimb, pentru a evita deprecierea premeditata, cu caracter concurential, a monedelor statelor membre;
d. Stabilirea unui sistem multilateral de plati in ceea ce priveste tranzactiile curente intre membri, precum si in eliminarea restrictiilor de schimb valutar care impiedica cresterea comertului mondial;
e. Punerea la dispozitia statelor membre, resursele generale ale Fondului, in conformitate cu garantiile prevazute, astfel oferindu-le posibilitatea de a corecta deficitele din balanta de plati fara a recurge la masuri distructive a prosperitatii nationale sau internationale;
f. limitarea duratei si gradului de dezechilibru al balantei de plati ale statelor membre, in conformitate cu cele enuntate mai sus (articolul 1 din Statutul FMI).
In vederea satisfacerii acestor obiective, putem afirma ca principalele functii ale FMI(Zaharia R.,2005,121-122) sunt: 
a. monitorizeaza schimbarile si politicile economice si financiare in tarile membre si la nivel global, cat si asigura consultanta in acest domeniu tarilor membre, avand ca baza cei 50 de ani de experienta. FMI acorda sfaturi celor 186 de state membre, incurajandu-le sa adopte politici in vederea mentinerii stabilitatii financiare, sa reduca vulnerabilitatile acestora la crizele economico-financiare si sa creasca nivelul de trai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!