Fondul Monetar International

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere: 2
Obiectivele FMI: 4
Functiile FMI: 5
Organizarea Fondului Monetar International: 6
Mecanisme de finantare ale FMI: 7
Rezultate financiare 9
Relatia Romania- Fondul Monetar International 10
Asistenta financiara 11
Asistenta tehnica 12
Bibliografie 13


Extras din proiect Cum descarc?

Fondul Monetar International
Introducere:
FMI este un organism interstatal autonom specializat din sistemul ONU, al carui statut a fost adoptat la 22 iulie 1944 de catre cele 45 de state participante la Conferinta Monetara si Financiara de la Bretton Woods. Impreuna cu Banca Mondiala a fost conceput sa participle la implementarea unei economii liberale in lume. La inceput sistemul Bretton Woods a inclus Organizatia Mondiala a Comertului (WTO), care, impreuna cu FMI si Banca Mondiala, trebuia sa indeparteze economia mondiala de politicile nesanatoase care au cauzat: protectia comerciala, devalorizarea monedelor nationale si dezvoltarea economica ilegala. 
Planul de creare a FMI a fost realizat la sfarsitul anilor '30 in SUA si Marea Britanie si a avut drept scop stabilitatea monetara. Infiintarea FMI a fost grabita si de perioada de dupa recesiune dar si de somaj iar scopurile acestei noi organizatii a fost de cooperare monetara, de a avea monedele nationale ale statelor membre, stabile si convertibile dar si de a spori comertul si investitiile internationale.
La infiintarea FMI`ului erau 30 de membri in anul 1944, apoi in anul 1991 154 de tari membre, in 1998 182 iar in prezent sunt 186 de state care fac parte din aceasta organizatie internationala.
Prin acordurile incheiate, Conferinta monetara a prevazut infiintarea a doua organisme: Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Rolul principal in cadrul sistemului monetar international este detinut de FMI., prevazandu-se ca o tara nu poate deveni membru B.I.R.D. atata timp cat nu este membru FMI.
Activitatea oficiala a F.M.I. a inceput la 1 martie 1947. La 15 noiembrie 1947, F.M.I. a obtinut statutul de institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite, dupa ce Adunarea Generala a aprobat Acordul incheiat de ECOSOC cu FMI. prin consultari si recomandari, insa Organizatia Natiunilor Unite nu poate interveni in mod direct in activitatea acestuia.
Capitalul Fondului Monetar International este format din sumele cotelor de participare ale tarilor membre, din dobazile percepute de la statele creditate si din alte surse. Dupa refacerea financiara a Europei in anii '60, FMI a devenit din nou foarte activ pe pietele monetare internationale, dupa ce SUA a suspendat convertibilitatea dolarului in 1971.
Fiecare stat achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma unei majorari cu 45% a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica in prezent la aproximativ 311 miliarde de dolari americani. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa. 
Drepturile speciale de tragere sau DST este moneda virtuala a Fondului Monetar International, conceput ca inlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile in interiorul Fondului Monetar International sunt calculate in DST. O serie de valute nationale sunt fixate la un anumit raport in relatie cu DST. 
Valoarea sa se calculeaza in functie de dolarul american (44%), euro (34%), yenul japonez (11%) si lira sterlina britanica (11%), conform cotatiilor de la bursa londoneza.
Sistemul de vot al FMI si Bancii Mondiale depinde de depozitul fiecarui membru si de o cota parte in functie de puterea economica, de PIB, de rezerva externa si de valoarea exporturilor tarii respective. Fiecare stat mai putin dezvoltat a primit 250 de voturi de baza si are dreptul sa obtina cate un vot in plus pentru fiecare cota aditionala, echivalenta a 100.000 $, iar statele dezvoltate controleaza doua treimi din voturi.
FMI joaca rol de investitor particular, prin crearea si garantarea unei stabilitati in mediul de afaceri. Acordul dat politicii economice unei tari membre imbunatateste valoarea riscului pentru creditori si investitori particulari.
Obiectivele FMI: 
- sa promoveze cooperarea monetara internationala prin intermediul unei institutii permanente, care sa constituie un mecanism de consultare si colaborare cu tarile membre in probleme monetare internationale 
- sa faciliteze expansiunea si cresterea echilibrata a comertului international, aducandu-si astfel contributia la promovarea si mentinerea unui nivel ridicat de folosire a capacitatilor de productie in toate tarile membre, la sporirea resurselor productive si la cresterea venitului lor national; 
- sa promoveze stabilitatea cursurilor valutare si evitarea devalorizarilor monetare ca mijloc de concurenta internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!