Forme ale Creditului Public si Efectele Practicarii lui

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Cap I Caracterizarea generala a creditului public . 3
1.1Notiunea de credit public . 3
1.2 Trasaturile creditului . 4
1.3 Functiile creditului public . 5
1.4 Elementele tehnice ale creditului public . 7
1.5 Destinatia si rolul imprumuturilor de stat 8
Cap II Forme ale creditului public . 9
2.1 Imprumuturile obligatare . 9
2.2 Imprumutul de stat . 10
Cap III Implicatii ale folosirii creditului public 12
Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
De-a lungul timpului pentru completarea resurselor financiare statul poate apela si la imprumuturi contractate de la diversi creditori in scopul realizarii obiectivelor . Dezechilibrul bugetar , caracterizat prin cheltuieli publice care depasesc veniturile publice , poate fi corectat apelandu-se la resursele de imprumut . In acest mod prin intermediul creditului public , bazat pe increderea in bonitatea statului , se contracareaza imprumutul de la persoane fizice sau juridice detinatoare de mijoace banesti.
Cap I Caracterizarea generala a creditului public .
1.1 Notiunea de credit public .
Creditul reprezinta ansamblul relatiilor de utilizare si mobilizare a resurselor cu caracter temporar si rambursabil in scopul acoperirii cheltuielilor publice .
Aparitia creditului public este determinata de insuficienta resurselor financiare ale autoritatii publice, raportat la cheltuielile acestuia. Creditul poate fi pe termen scurt, mediu sau lung si este purtator de dobanda . Operatiunea de creditere se realizeza intre doua parti , o parte care acorda creditul, iar cealalta parte se indatoreaza in schimbul rambursarii sumei la data stabilita . Principalul element care diferentiaza creditul public de celelante forme ale creditarii, este ca acesta consta in satisfacerea de nevoi colective.
Titlurile de credit public sunt acele documente in care sunt inscrise sumele subscrise si drepturile creditorilor. Aceste inscrisuri au denumiri diferite (titluri publice , efecte publice si obligatiuni ) in functie de termenul de rambursare si caracteristicile lor .
Titlurile de credit public pot fi :
a) Nominale ( se emit atunci cand creditul public se adreseaza unui numar mic de subscriitori )
b) La purtator ( se emit atunci cand creditul public se adreseaza unui numar mare de subscriitori )
1.2 Trasaturile creditului .
Creditul are ca principal obiectiv transferul temporar de mijloace banesti de la persoanele detinatoare spre cei care au nevoie, insa in acelasi timp creditul presupune rambursarea sumelor angajate si perceperea de dobanda .
Trasaturile principale ale creditului sunt : separarea proprietatii asupra capitalului de imprumut de folosirea lui , plata dobanzii pentru utilizarea capitalului imprumutat , rambursarea creditelor la scadenta .
- Separarea proprietatii asupra capitalului de imprumut de folosirea lui .
Capitalul de imprumut nu este folosit de agentul economic sau de persoana fizica care detine un excedent banesc, de cel caruia ii apartine, ci de cel care il primeste ca titlu de imprumut .
- Plata dobanzii pentru utilizarea capitalului de imprumut .
Dobanda este reprezentata de pretul pe care il suporta debitorul pentru a utiliza capitalul imprumutat .Nivelul dobanzii influenteaza evolutia indicatorilor economici si financiari cat si asupra volumului creditelor. Astfel practicarea unei dobanzi scazute ,inferioara rentabilitatii economice constituie un impuls pentru intreprinzatori in a angaja un volum sporit de credite .
- Rambursarea creditelor la scadenta . 
Creditul reprezinta o finantare cu caracter temporar, iar acordarea acestuia este urmata dupa un timp de rambursare . Rambursarea sa presupune stabilirea scadentelor in functie de modul in care sunt garantate. Garantarea creditului se poate realiza prin garantii personale si reale . Cea mai reala forma de garantare a creditului este cea financiara. Deseori garantarea imprumuturilor are loc pe baza elementelor de activ ale debitorului, acestea fiind rezultate din activitatea de creditare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Creditului Public si Efectele Practicarii lui.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasile Cocris , Vasile Turluc , Angela Roman , Ovidiu Stoica , Valeriu Dornescu , Dan Chirlesan -Moneda si credit , Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza , Iasi , 2013 ;
2. Victor Stoica , Petre Deaconu , Bani si credit . Bani .Teorii monetare .Administratea banilor si politica monetara , Editura Economica , 2003 ;
3. Dan Moraru ,Mihai Nedelescu , Nicolae Plaiasu , Cristina Stanescu , Razvan Sindrila -Finante Publice si Evaziune fiscala , Editura economica ,2008 ;
4. Dan Moraru , Mihai Nedelescu , Cristina Stanescu , Oana Preda , Finante publice , Editura Economica , 2007 .


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!