Formele Integrarii Economice

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Conceptul de integrare economica si tipologia formelor integrarii 3
2. Caracterizarea generala a principalelor forme ale integrarii economice 5
2.1. Forme incipiente de integrare economica 5
2.2. Zona de liber schimb 7
2.3. Uniunea vamala 8
2.4. Piata comuna 10
2.5. Uniunea economica si monetara 11
2.6. Integrarea economica totala 12
3. Reflectia formelor integrarii economice in evolutia UE 13
4.Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

Formele integrarii economice
1. Conceptul de integrare economica si tipologia formelor integrarii
Notiunea de integrare provine din latinescul integro, integrare, respectiv integration, care inseamna a pune la un loc, a reuni mai multe parti intr-un tot unitar sau in vederea constituirii unui intreg, a restabili, a intregi.
Prin integrare se obtine, in timp, cea mai potrivita structura a economiei internationale prin indepartarea obstacolelor artificiale, in scopul unei operari optime a acesteia, precum si prin introducerea, in mod deliberat, a tuturor etapelor si elementelor dezirabile, de coordonare si unificare. Aceasta conceptie este data de J. Tibergen, care defineste integrarea drept crearea unei structuri optime a economiei internationale, pe calea inlaturarii barierelor artificial din schimburile comerciale.
Integrarea economica este definita ca eliminarea frontierelor economice dintre doua sau mai multe economii. O frontiera economica este orice delimitare peste care mobilitatea efectiva sau potentiala a bunurilor, serviciilor si factorilor de productie, precum si a fluxurilor de comunicatii, este relativ scazuta. De ambele parti ale unei frontiere economice, stabilirea preturilor si calitatii bunurilor, serviciilor si factorilor de productie este influentata doar partial de fluxurile de peste granita.
Importanta fundamentala a integrarii economice este reprezentata de cresterea concurentei efective sau potentiale. Din punctual de vedere al unei regiuni sau tari, aceasta concurenta este generata atat de actorii de pe piata originari din alte regiuni ale tarii, sau dintr-un grup de tari, cat si de proprii participanti, care patrund dincolo de granitele traditionale ale economiei. 
Concurenta dintre participantii de pe piata duce la preturi mai scazute pentru bunuri sau servicii similare, la o mai mare varietate a calitatii si la o mai mare diversitate a ofertei in zona care se integreaza, precum si un stimulent spre schimbare.
Principiile de baza ale integrarii economice sunt urmatoarele: 
- crearea unui spatiu economic comun;
- circulatia libera a factorilor de productie atunci cand exista o "piata comuna";
- consumarea resurselor impreuna, cu eficienta economica si sociala maxima;
- realizarea unei uniuni vamale;
- realizarea unor politici comune in domeniile economic, monetar, financiar si social.
Expresia "integrarea economica" poate lua sensuri diferite in functie de contextul in care este utilizata. Ea poate concomitent sa demonstreze diverse grade de cooperare economica, intr-un numar de domenii precum: comertul, mobilitatea fortei de munca si a capitalurilor, politicii fiscale si monetare, securitatii sociale si coordonarii planurilor de investitii.
Miron Dumitru defineste integrarea economica in acceptiune statica si in acceptiune dinamica. In acceptiune statica integrarea economica reprezinta o stare de fapt in care componentele nationale ale unei economii composite nu mai sunt semnificativ separate prin frontiere economice, ci functioneaza interdependent maximizand efectele energice. In acceptiune dinamica, integrarea economica desemneaza eliminarea treptata a frontierelor economice dintre statele participante, fostele state nationale separate economic fuzionand intr-un ansamblu functional mai cuprinzator.
Integrarea economica se refera la integrarea pietei, dar si la integrarea politicii economice. Integrarea pietei este si va ramane esenta integrarii economice care se materializeaza intr-o circulatie transfrontaliera semnificativa a bunurilor, serviciilor, capitalului si a fortei de munca


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!