Fundamentarea Deciziei de Creditare pe Exemplul BRD - Groupe Societe Generale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
EVOLUTII ACTUALE SI PERSPECTIVE ALE PROCESULUI DE CREDITARE IN CONTEXTUL INGRARII IN UNIUNEA ECONOMICA MONETARA 4
1.1. Configuratia activitatii de creditare promovata de bancile comerciale 4
1.2 Analiza mutatiilor aparute in procesul de creditare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana 11
1.3. Tipologia creditelor promovate de bancile comerciale in relatiile cu clientii lor 16
1.3.1. Credite acordate persoanelor juridice 16
1.3.2. Credite acordate persoanelor fizice 18
FUNDAMENTAREA DECIZIEI DE CREDITARE PE EXEMPLUL BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE 20
2.1 Evolutii actuale si perspective ale portofoliului de credite pe exemplu BRD 20
2.2. Fundamentarea deciziei de creditare - suport al optimizarii deciziei plasamentelor bancare 24
2.3. Strategii de maximizare a performantelor realizate de BRD-GSG 34
2.4.Optimizarea managementului riscurilor bancare in cadrul BRD-GSG 39


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema tinand cont de faptul ca economia de piata nu poate functiona fara banci profitabile, bine consolidate, astfel ca odata cu relansarea economiei si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, sistemul bancar a cunoscut o dezvoltare accelerata, mult mai accelerata decat cea a altor sectoare economice, atat din punct de vedere cantitativ, cat mai ales din punct de vedere calitativ. In contextul provocarilor induse de globalizare, internationalizarea activitatii bancare, ca o consecinta a diminuarii barierelor comerciale dintre tari si a deschiderii pietelor financiare pentru investitorii straini, nu poate fi realizata fara existenta unui sistem bancar performant, care sa faca fata concurentei acerbe.
Aceasta lucrare se concentreaza in mod deosebit asupra sistemului bancar romanesc, ca segment indispensabil al ansamblului economic, fata de care economia moderna nu isi poate exercita rolul sau. Aceasta lucrare se axeaza, in special, pe principala functie a bancilor comerciale, si anume functia de creditare. In acest context, in lucrare se prezinta tendinta bancilor comerciale romanesti de a se alinia la conditiile de creditare stabilite de Uniunea Europeana, in contextul integrarii Romaniei la Uniunea Economica Monetara, dar si modul de derulare al procesului de creditare si tipurile de credite acordate persoanelor fizice si juridice de catre acestea.
Dar cel mai important lucru, mai ales in contextul crizei mondiale, il reprezinta fundamentarea deciziei de creditare, in vederea identificarii creditelor neperformante, ce afecteaza situatia de ansamblu al bancii, dar si modalitatile de identificare si gestiune a riscurilor bancare. 
Pornind de la aceste considerente, prezenta lucrare isi propune sa prezinte sub aspect teoretic si practic, fundamentarea deciziei de creditare pe specificul bancii BRD - Groupe Societe Generale.
Problematica si metodologia lucrarii se prezinta pe doua capitole:
Primul capitol surprinde aspecte teoretice legate de desfasurarea procesului de creditare, etapele acestui proces complex dar foarte important in cadrul activitatii bancilor comerciale,dar si tipurile de credite acordate de catre bancile comerciale persoanelor fizice si juridice. De asemenea, in acest capitol este prezentata o analiza a sistemului bancar romanesc in contextul integrarii la Uniunea Economica Monetara, dar si principalele evolutii ale bancilor romanesti si tendinta acestora de a se alinia la standardele internationale.
Capitolul al II-lea se concentreaza pe subiectul cheie al lucrarii de fata, propunandu-si sa identifice si sa prezinte etapele parcurse in fundamentarea deciziei de creditare in cadrul bancii BRD-GSG. In cadrul acestui capitol sunt prezentate principalele tipuri de credite acordate de catre BRD clientilor sai dar si tendintele inregistrarea in imbunatatirea serviciilor oferite si in acordarea de noi produse performante si competitive pe piata. Tot in acest capitol este prezentata fundamentarea deciziei de creditare, prin stabilirea pasilor ce trebuie urmati in procesul de credit incepand cu solicitarea creditului si terminand cu acordarea efectiva a creditului. In cadrul acestui subcapitol este prezentata analiza economico-financiara si nefinanciara necesara deciziei de acordare de credite agentilor economici, dar si stabilirea bonitatii persoanelor fizice si capacitatii de rambursare a creditelor contractate.
De asemenea, in acest capitol sunt prezentate strategiile de maximizare a performantelor promovate de BRD, pentru ca banca sa isi poata mentina pozitia in cadrul sistemului bancar romanesc, dar si pentru imbunatatirea produselor si serviciilor oferite de catre aceasta.
Dar cel mai important aspect legat de desfasurarea procesului de creditare, este reprezentat de capacitatea bancii de a identifica si evalua riscurile aferente acestui proces, avand in vedere respectarea cerintelor prudentiale impuse de catre Banca Nationala a Romaniei. De asemenea, bancile trebuie sa justifice expunerile la riscul asumat si sa dimensioneze riscurile astfel incat pierderea produsa prin materializarea acestora sa poata sa fie considerata normala pentru activitatea si imaginea interna si externa a bancii.
Prin urmare, cel mai important obiectiv pe care trebuie sa il aiba in vedere bancile care doresc sa isi asume responsabilitatea desfasurari unei activitati profitabile, in contextul existentei unei concurente severe si, totodata facand fata tuturor riscurilor, va fi identificarea nevoilor pietei si alegerea unei pozitii strategice pe aceasta piata care sa fie compatibila cu propriul management. 
Capitolul 1
EVOLUTII ACTUALE SI PERSPECTIVE ALE PROCESULUI DE CREDITARE IN CONTEXTUL INGRARII IN UNIUNEA ECONOMICA MONETARA
1.1. Configuratia activitatii de creditare promovata de bancile comerciale
Activitatea de creditare desfasurata de bancile comerciale din tara noastra respecta prevederile Legii 58/1998 privind activitatea bancara, ale normelor si regulamentelor proprii, a normelor, instructiunilor si regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei in calitatea sa de banca centrala cu atributii de reglementare in domeniile monetar, de credit, valutar si de plati.
Creditul reprezinta orice angajament de plata a unei sume de bani in schimbul dreptului la rambursarea sumei platite precum si la plata unei dobanzi sau a altor cheltuieli legate de aceasta suma sau orice prelungire a scadentei unei datorii si orice angajament de achizitionare a unui titlu care incorporeaza o creanta sau a altui drept la plata unei sume de bani. 
O definitie tehnica extensiva a creditul bancar a fost data de Fondul de Garantare a Depozitelor din Canada (CDIC - Canada Deposit Insurance Corporaton) si anume: "prevederea ori angajamentul de a furniza fonduri sau substitute ale fondurilor (atat inregistrate contabil cat si extracontabil) pe baza unor garantii, catre un debitor care se obliga sa ramburseze, la cererea imprumutatorului sau la date fixe sau determinabile in timp (pe baza unui scadentar), suma luata cu imprumut precum si dobanzile si/sau comisioanele aferente respectivei sume."


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea Deciziei de Creditare pe Exemplul BRD - Groupe Societe Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!