Fundamentarea si Finantarea Cheltuielilor Bugetare la Primaria Roman

Cuprins proiect Cum descarc?

I.1 Scurt istoric 3
I.2 Obiect de activitate 4
I.3 Organizarea interna 5
I.4 Functionalitate (relatii interne cu accent pe latura financiara) 6
I.5 Structura de pesonal 12
I.6 Relatii cu exteriorul 14
I.7 Structura si evolutia principalelor venituri si cheltuieli bugetare in perioada 2008-2010 15
II.1 Cadrul juridic utilizat in fundamentarea cheltuielilor bugetare 19
II.2 Calcule de fundamentare privind cheltuielile bugetare 20
II.3 Fluxuri informationale generate de fundamentarea cheltuielilor bugetare 27
III.1 Surse de finantare a institutiilor publice 31
III.2 Modalitati tehnice utilizate in finantarea cheltuielilor bugetare 33
III.2.1 Deschiderea si repartizarea de credite bugetare - pentru bugetul de stat 34
III.2.2 Alimentarea cu fonduri - pentru bugetele locale 36
III.3 Utilizarea efectiva a creditelor bugetare si a fondurilor alocate. Plati pentru cheltuieli 38
III.4 Fluxuri informationale generate de finantarea cheltuielilor bugetare 40
Bibliografie 43


Extras din proiect Cum descarc?

FUNDAMENTAREA SI FINANTAREA CHELTUIELILOR BUGETARE LA PRIMARIA ROMAN
I.1 Scurt istoric
Municipiul Roman este situat la marginea Podisului Moldovenesc, la confluenta raurilor Moldova si Siret, pe artera principala de circulatie a Moldovei, atat feroviar, ca parte a rutei Bucuresti - Suceava - Cernauti - Varsovia, cat si a soselei de interes european E85, care leaga Polonia si Ucraina, prin Romania, de Bulgaria, Turcia, Grecia si Orientul Apropiat. Acest municipiu face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Municipiul are o suprafata de 3008 hectare din care 1561 ha intravilan, avand o populatie de 69.268 de locuitori.
Tinutul Romanului reprezinta o adevarata comoara de relicve istorice care dovedesc importanta acestui centru al Moldovei, vestigii din diferite timpuri (paleolitic, neolitic, etc.) atestand existenta de milenii a unor asezari in zona inca din Epoca Bronzului.
Prima mentiune documentara o aflam dintr-o ,,lista a oraselor rusesti indepartate si apropiate" alcatuita intre 1388 - 1391 iar primul document local care aminteste de Roman este Uricul din 30 martie 1392. Numele orasului a fost preluat de la domnul Moldovei Roman I Musat, considerat intemeietorul orasului.
Orasul Roman este unul din putinele orase din Moldova care se poate mandri cu existenta a doua cetati: Cetatea Musatinilor, cea mai sudica fortificatie moldoveneasca de la sfarsitul secolului al XIV-lea si Cetatea Noua a Romanului construita de Stefan cel Mare (domn al Moldovei in perioada 1457 - 1504) la locul de confluenta a raurilor Moldova si Siret.
Intre secolele XV - XVI, orasul era cunoscut sub numele de ,,Targul de Jos", el fiind si resedinta ,,Tarii de Jos". Tot atunci, Episcopia din Roman devine o a doua mitropolie a ,,Tarii de Jos". In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Romanul ocupa primele locuri in ceea ce priveste numarul de negustori.
In 1834 orasul devine capitala judetului Roman. In anul 1845, Romanul figura printre primele 5 orase importante ale Moldovei. Unirea Principatelor Romane a imprimat orasului o activitate febrila, Romanul fiind un puternic centru unionist. Orasul si judetul Roman au adus o contributie insemnata la razboiul pentru independenta din 1877 - 1878.
Multe personalitati ale evului mediu romanesc sau ale epocii moderne s-au nascut, au trait sau doar au poposit pentru o vreme la Roman.
Marele cronicar Miron Costin, care avea o mosie in apropierea orasului, a trait si a sfarsit tragic in Roman, bustul sau fiind amplasat in fata Hotelului Roman chiar pe locul in care - in anul 1691 - acesta a fost decapitat. Cel mai de seama carturar si ierarh al Romanului medieval a fost Melchisedec Stefanescu, episcop al Romanului si Husilor intre anii 1879 si 1892. In plin centru al orasului se afla fosta Scoala de Muzica si casa celui ce a fost dirijorul Sergiu Celibidache.
Prima atestare documentara, prin Uricul din 30 martie 1392, a Romanului este celebrata in fiecare an in data de 30 martie iar Zilele Municipiului Roman au fost stipulate prin Statutul municipiului Roman in perioada 16 - 21 mai, prima editie desfasurandu-se in anul 2010.
Romanul a dat culturii nationale si universale nume mari in aproape toate domeniile: literatura, arte plastice, istoria muzicii romanesti si universale, teatru si film: Miron Costin, Otilia Cazimir, Garabet Ibraileanu, Calistrat Hogas, Ion Ionescu de la Brad, Episcopul Melchisedec Stefanescu si multi altii.
I.2 Obiect de activitate
Obiectul de activitate al administratiei publice locale il reprezinta gestionarea eficienta a patrimoniului local, precum si siguranta fizica si sociala a cetatenilor.
Municipiul Roman este o unitate administrativ-teritoriala, in care se exercita autonomia locala si in care se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice locale. Autoritatile administratiei publice locale, prin care se realizeaza autonomia locala in cadrul municipiului Roman sunt Consiliul local, privit ca autoritate deliberativa si primarul, ca autoritate executiva. Primaria municipiului Roman este persoana jurica de drept public avand patrimoniu propriu si capacitate juridica deplina.
Legea administratiei publice locale stabileste principalele elemente definitorii ale autonomiei locale, autonomie administrativa si financiara exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege:
- Primaria are ca principala atributie gestionarea resurselor care apartin orasului. Pentru a indeplini aceasta prerogativa, anual se elaboreaza si se aproba bugetele de venituri si cheltuieli si se stabilesc impozitele, taxele locale si taxele speciale.
- Administratiile publice locale au dreptul ca in limitele legii sa aiba initiativa in toate domeniile cu exceptia celor care sunt date in competenta altor autoritati publice.
Obiectivele primariei vizeaza 4 perspective
1) Perspectiva financiara - are ca obiect optimizarea utilizarii resurselor financiare avand la baza taxele si impozitele locale, precum si furnizarea de servicii si asigurarea pe termen lung a fondurilor de investitii necesare imbunatatirii acestora.
2) Perspectiva clientului - primaria trebuie sa existe permanent in slujba clientului actual si potential, punand accent pe perceperea dorintelor, necesitatilor lui si cresterea gradului de responsabilitate si promptitudine fata de cetatean.
3) Perspectiva proceselor interne - primaria este parte din cadrul administratiei publice, cu specific in administratia publica locala, folosindu-se de cooperarea in sistem de parteneriat cu cetatenii (persoane publice si juridice).
4) Perspectiva invatarii si dezvoltarii - primaria a demarat dezvoltarea unei strategii de formare, educare si de responsabilizare a personalului municipalitatii, in ideea atragerii permanente spre interesele societatii.
I.3 Organizarea interna
Organigrama aparatului de specialitate al primarului si al serviciilor subordonate consiliului local Roman:
Organizarea structurala a Primariei Municipiului Roman este evidentiata in documentele de formalizare a structurii organizatorice, respectiv regulamentul de organizare si functionare, organigrama si fisele de post. Organigrama primariei este una de tip piramidala, specifica unei structuri organizatorice de tip ierarhic-functional. Aceasta corespunde exigentelor metodologice si de continut impuse de managementul stiintific, fiind conceputa si realizata plecandu-se de la tipul de structura organizatorica ierarhic-functionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentarea si Finantarea Cheltuielilor Bugetare la Primaria Roman.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!