Gestiunea Riscului Operational Raiffeisen Bank

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere asupra conceptului de Risc Operational
In trecut, comunitatea financiar-bancara privea unilateral problema riscului numai din punct de vedere al creditului. Gestionarea riscurilor bancare se reducea la riscul de creditare, acest lucru fiind posibil datorita stabilitatii relative a sistemului financiar. Aceasta stabilitate caracteristica acelor ani era posibila in primul rand datorita existentei si functionarii sistemului monetar international de la Bretton-Woods.
Acest mecanism controla fluctuatiile cursurilor valutare, iar ratele dobanzilor nu variau prea mult tocmai datorita politicilor monetare duse de bancile centrale in conformitate cu interesele imediate ale statelor debitoare. Reglementarile monetar-valutare, practicile anticoncurentiale de tip cartel si nu in ultimul rand inertia deponentilor, limitau in acea perioada concurenta pe piata depozitelor bancare generand o relativa stabilitate a ratelor dobanzilor.
Complexitatea sistemelor bancare din zilele noastre, a determinat atat pe specialisti cat si pe practicieni, sa recunoasca existenta unei multitudini de factori de risc (riscul lichiditatii, riscul de capital, riscul ratelor dobanzilor, riscul valutar, riscul tranzactiei, riscul de afacere, etc.).
Dar ce intelegem totusi prin risc bancar?
Cel mai simplu spus, riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.
Riscul bancar mai poate fi definit ca fiind probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect.
Factorii care determina aparitia riscurilor pot fi grupati in factori externi si interni.
Factorii externi sunt urmatorii:
- economici determinati de: schimbarea ratelor dobanzilor, inflatie, asigurari, taxe si impozite, schimbari economice bruste.
- politici determinati de: legislatia ambigua si schimbatoare, anumite politici protectioniste, reglementari si respectarea lor, prioritati politice sectoriale.
- concurentiali determinati de: modificari ale pietei, presiuni ale firmelor mari, tipurile si serviciile oferite, tendinte ale modei, folosirea de mass-media, cererile si asteptarile clientilor, cererile contractuale.
Factorii interni sunt urmatorii:
- sociali determinati de: etica si credinta angajatilor, cultura individuala a persoanelor implicate privind riscul, presiunea exercitata de angajati prin drepturile salariale sau prestarea unei activitati necorespunzatoare, schimbari frecvente de personal, relatiile prea intime dintre salariati.
- economici determinati de: schimbari in procesarea informatica, substituirea materialelor, o securitate mai buna a noilor produse si tehnologii, un sistem de operare mai bun in ceea ce priveste procedurile si metodele de operare, nevoia de reducere a pierderilor, asteptarile investitorilor si a actionarilor, de strategia adoptata.
- fizici determinati de: distrugerea cladirilor, de frauda efectuata prin actele sau intentiile salariatilor sau clientilor.
Evenimentele petrecute in ultima vreme pe piata financiara internationala au determinat Comitetul Basel sa decida imbunatatirea legislatiei privind controlul riscurilor bancare in special a riscului operational.
Riscul operational este riscul producerii de pierderi rezultand din procese interne neadecvate, activitatile angajatilor, functionarea operationala a sistemelor informatice sau rezultate in urma unor evenimente externe.Multe banci considera riscuri operationale, toate riscurile care nu sunt de credit sau de piata. In Romania, bancile sunt obligate de Banca Nationala a Romaniei sa stabileasca si sa aplice o politica de identificare, administrare si reducere a riscurilor operationale.
Principalele tipuri de riscuri operationale ce pot afecta activitatea unei banci sunt frauda interna si externa, activitatile angajatilor si masurile de siguranta adoptate la locul de munca, practici defectuoase legate de clientela si produsele oferite pe piata, pierderi generate de afectarea bunurilor fizice, de calamitati naturale sau alte evenimente, securitatea sistemelor informatice.
Conform Comitetului de la Basel : "Riscul operational reprezinta riscul de pierderi directe sau indirecte datorate unor procese interne inadecvate sau defectuoase, datorate persoanelor sau sistemelor interne sau evenimentelor externe." 
Conceptul de risc operational este prezent si in mediul bancar romanesc, fiind prevazut de la inceputul anului 2004 in legislatia bancara romaneasca (Norma Bancii Nationale a Romaniei nr. 17/2003) si considerat ca fiind riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, care este determinat de factori interni (derularea neadecvata a unor activitati interne, existenta unui personal sau a unei probleme necorespunzatoare etc.) sau de factori externi (conditii economice, schimbari in mediul bancar, progrese tehnologice etc.)
La baza riscului operational specific societatilor bancare stau cel putin urmatoarele tipuri de evenimente: 
a) frauda interna (de exemplu: raportarea cu rea-credinta a pozitiilor, furtul, incheierea de catre salariati de tranzactii in cont propriu); 
b) frauda externa (de exemplu: talharia, falsificarea, spargerea unor coduri aferente sistemelor informatice); 
c) conditiile aferente efectuarii angajarilor de personal si siguranta locului de munca (de exemplu: cererile compensatorii ale personalului, nerespectarea normelor de protectie a muncii, promovarea unor practici discriminatorii); 
d) practici defectuoase legate de clientela, produse si activitati (de exemplu: utilizarea necorespunzatoare a informatiilor confidentiale detinute in legatura cu clientela, spalarea banilor, vanzarea unor produse neautorizate, folosirea gresita de catre clienti a produselor si serviciilor aferente sistemului "electronic banking").


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscului Operational Raiffeisen Bank.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!