Impactul Globalizarii asupra Sistemului Financiar International

Extras din proiect Cum descarc?

Abstract 
The process of globalization has integrated financial markets and cross-border capital flows. This has resulted in the hiper mobility of capital and increased the vulnerabilityof nations to speculative attacks on their currencies. This paper aims to show the severe financial crises in emerging market economies, the factors that caused it, and the role of International Monetary Fund in crisis management and crisis prevention.
Key Words: globalization, International Monetary Fund, financial crises, lender of last resort, moral hazard.
1 Introducere
Teoretic, crearea unei piete mondiale a capitalurilor, concurentiala, functionand fara piedici, trebuia sa stimuleze cresterea eficientei sistemului financiar permitand o reducere a costului de finantare si o mai buna alocare a capitalurilor intre tari si sectoare de activitate, de unde sa rezulte o mai rapida cresterea economiei mondiale.
Dupa 35 de ani de schimburi si miscari de capitaluri administrate, se credea ca s-a gasit remediul: liberul joc intre detinatorii de resurse si cei care au nevoie de finantare, acestia intalnindu-se mai usor si cu cost scazut (dereglementare), utilizand din ce in ce mai putin intermedierea bancilor (dezintermediere) si circuland mai usor de la un tip de activitate la altul (deschiderea pietelor). Aceasta tripla revolutie a permis tarilor si firmelor sa-si finanteze nevoile si a ajutat intreprinderile sa investeasca. De asemenea, din anii '90 pietele emergente din Asia, America Latina si Europa de Est erau incorporate in sistem. Finantele veneau in ajutorul dezvoltarii. Observarea realitatii conduce insa la concluzii mai nuantate. 
2 Crize financiare in contextul globalizarii 
Incepand cu mijlocul anilor '70, statele lumii si-au condus economiile conform unui sistem de guvernanta global bazat pe ideea conform careia capitalul international poate sa se miste liber. Aceasta, si conceptia ca o deviza sanatoasa si piata libera sunt vitale, sunt principiile de baza si in prezent. Acest sistem de guvernanta a fost construit pe bazele unui liberalism adoptat de mai multe natiuni si pe dominatia devizei SUA. 
Pe masura ce acest sistem de guvernanta globala devenea mai puternic, in special dupa anul 1980, tarile in curs de dezvoltare din Asia, si din alte zone ale lumii, s-au confruntat cu dificultatea de a pune pe primul plan dezvoltarea interna, in cadrul politicilor economice pe care le aplicau. Astfel, puterea pietei globale reprezentata de corporatiile multinationale, a inceput sa erodeze libertatea guvernelor nationale de a aplica politici prioritare nevoilor societatii interne. 
In regiunea Asiei de Est in special, economia a trecut de la starea de ,,miracol" la cea de criza, sub acest sistem de guvernanta. Economia de piata aplicata la scara globala, a avut puterea sa vitalizeze economiile diferitelor tari si regiuni pe masura ce erau eliberate de sub controlul guvernamental. Totusi, alaturi de efectele benefice ale pietei globale existau si efecte de incertitudine si criza.[ Yonosuke Hara, 2005] 
Inainte de 1997, se sustinea chiar ca schimbarile economice si institutionale produse fac imposibila aparitia unor crize financiare importante, dar daca ele totusi apar, atunci se datoreaza unor imprejurari istorice exceptionale, si nu mersului in sine al sistemului capitalist. Conform acestei opinii, nici nu e de mirare ca foarte putini au anticipat tulburarile financiare din Asia de Est sau cele globale. 
2.1 Criza financiara din Mexic
Criza mexicana s-a declansat dupa sase ani de realizari vizibile in cadrul programului de stabilizare lansat in anul 1987. Prin aplicarea unei politici monetare si fiscale restrictive, stabilizarea cursului de schimb, liberalizarea sectoarelor comerciale si financiare, precum si prin alte reforme structurale, rata inflatiei a scazut de la mai mult de 130% in anul 1987, la aproape 10% in anul 1994, cea mai vizibila scadere avand loc intre anii 1988-1989, cand inflatia a scazut de la 114,2% pana la 20%. PIB-ul a inregistrat o crestere de la mai putin de 2% in anul 1987 la aproape 4% anual in perioada 1987-1994, cresterea cea mai insemnata fiind de 5,1%, in anul 1990. 
Sursa: [Peter Isard, 2005,133]
Liberalizarea financiara s-a realizat rapid incepand cu perioada 1988-1989, odata cresterea flexibilitatii ratelor dobanzii, restrangerea controlului si a conditiilor asupra activitatii de creditare. A urmat in perioada 1990-1992, privatizarea a optsprezece banci comerciale mexicane, care au fost nationalizate in 1982. Reforme substantiale au fost realizate deasemenea si in sectorul schimburilor comerciale prin negocierea unor acorduri de integrare intr-o zona de liber schimb. Alte reforme structurale s-au realizat si in facilitarea investitiilor straine, in adoptarea de masuri in sectoare cheie ale economiei (agricultura, telecomunicatii, transport).


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Globalizarii asupra Sistemului Financiar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!